Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


8 sonuçtan 1 ile 8 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Giriş ;
    İnternette güvenli bir şekilde gezebilmeniz için sisteminizde bulunması gerektiğine inandığım bu program ile bilinen casus programları, parazitleri (Parasites), Scumware, Keyloggers, trojenleri (Trojans), arayıcıları (Dialers), Malware, tarayıcı hırsızlarını (Browser hijackers) ve izleyici bileşenlerini (tracking components) bulabilirsiniz. Sisteminizi, hafıza, registry, harddisk, optik (CD-RW, DVD-RW) ve çıkarılabilir tüm sürücüler dahil tarayarak bahsedilen tüm zararlı dosyaları bulur ve sisteminizden kaldırabilir, silebilirsiniz. Programın sürekli olarak güncellenebilen başvuru dosyası sayesinde zararlı dosyalara karşı hem güncel kalabilir hem de güvenli gezinti yapabilirsiniz. Güncelleme işlemi webupdate aracı ile program üzerinden yapılabilmektedir. Yeni sürümde tarama motoru geliştirilmiş olup tarama seçenekleri tamamen özelleştirilebilir duruma getirilmiştir. Tarama işlemi hem NTFS dosya sisteminde hem de Cab arşiv dosyalarında da çalışmaktadır. Tarama sonucu tespit edilen zararlı dosyalar otomatik olarak karantina klasörüne gönderiliyor ve istediğiniz takdirde otomatik olarak kaydı tutulan log dosyalarından HTML formatında raporlar alabiliyorsunuz. Yazılım eklenti desteğini araçlar ve uzantılar şeklinde sunarken, kabuk değiştirilmesine de destek vermektedir. Tüm bunların yanında özellikle yeni geliştirilen TAC veritabanı sayesinde zararlı içeriklerin puanlandırılması kullanıcı için artı puan getiriyor.

    Programı indirelim :
    Sitemizde programın kendisini, güncel başvuru dosyasını ve Türkçe yamasını bulabilirsiniz.

    Ad-Aware SE Personel 1.06 R1
    ftp://ftp.download.com/pub/windows/aawsepersonal.exe

    Referans File SE1R49 31.05.2005
    http://download.lavasoft.de.edgesuit...ublic/defs.zip

    Kurulum :
    Bilgisayarınıza innDirdiğiniz .exe uzantılı ad-aware uygulamasını çalıştırdığınızda kurulumun başladığını gösteren ilk ekran karşınıza gelecek. Next tuşuna basarak lisans anlaşmasının yazılı olduğu bir sonraki ekrana geçiyoruz. Next tuşuna tıkladığımızda yazılımın orjinalde kurulacağı yeri gösteren adım ekrana gelecektir. İsterseniz orijinal halinde bırakıp Next ile ilerleyebilir ya da Browse (göster) tuşuna basarak kurulumun yapılacağı yeri gösterebiliriz. Bilgisayarı kullanan herkesin ya da sadece kendinizin kullanmasını belirten ekranda istediğiniz seçimi yapıp Next tuşu ile bir sonraki adıma geçiyoruz. Bir sonraki ekran, kurulumun başlayacağını gösteren adım olup Next tuşuna bastığımızda dosyalar sisteme kopyalanmaya başlıyor. Kurulumun tamamlanması sisteminizin hızına bağlı olarak 10-30 saniye sürüyor. En son ekrana gelen adımda kurulumun başarı ile tamamlandığını belirten ekran karşımıza geliyor.



    Karşımıza gelen ekranda, “Tam sistem taramasını şimdi gerçekleştir”, “Tanımlama (defination) dosyasını şimdi güncelleştir” ve “Yardım dosyasını şimdi aç” şeklinde üç seneğinin bulunduğu ve hepsinin de işaretli olduğunu görüyoruz. Eğer bu seçenekleri işaretli halleri ile bırakır ve finish tuşuna basarsak, yukarıda yazdığımız işlemler sırasıyla gerçekleşecektir. Güncelleme işlemi için internete bağlı olmanız gerektiğini unutmayınız. Şu an okumakta olduğunuz bu sayfalar yardım dosyası yerine geçer. Güncellenecek tanımlama dosyasının en güncel halini harddiskimize kaydetmiştik. Güncelleme yapmadan sistem taraması yapmanın da bir esprisi olmayacağından, bu üç seçeneğin işaretini kaldırarak finish tuşuna basalım. Kurulum tamamlandığında programı çalıştırmak için masaüstünde bulunan kısayolu çift tıklamanız yeterli. Başlat menüsünde bulunan Lavasoft Ad-Aware SE Personel altından da hem programa (Ad-Aware SE Personel) hem de kullanıcı yardım (Ad-Aware SE Manuel) dosyasına ulaşabiliriz.

    Programın Arayüzü :
    Programı ilk çalıştırdığımızda karşımıza Ad-Aware SE Status (Ad-Aware SE Durumu) arayüzü gelecektir. Öncelikle ekrandaki menüleri ve yazıların ne anlama geldiğini açıklayalım. Ekran genel olarak ; sol tarafta yeralan ana menü düğmeleri ile ekranın sağ üst tarafında bulunan hızlı başlat kısayol imgelerinden oluşuyor. Ekranın ortasında bulunan büyük kısım ise bu düğme ve imgelere göre değişmekte olup yaptığımız veya yapacağımız işlemleri göstermektedir.


    1. Sol tarafta yeralan ana menüdeki düğmeleri ve yapılan işlemleri açıklayacak olursak;
    Status (Durum) :
    Yazılımın ana penceresi olup başvuru dosyası (Defination File) bilgileri ve kullanım istatistiklerinin (Usage Statistics) bulunduğu penceredir. Yazılımın güncelleme (update) işlemini yaparken, Karantina Listesine (Quarantine List) ve Koruma Listesine (İgnore List) ulaşırken yine bu pencereyi kullanıyoruz.
    Scan Now (Şimdi Tara) :
    Sisteminize tarama işlemini yaptıracağınız pencere olup yazılım ile ilgili tüm işlemleri hemen hemen bu pencereden yapıyoruz. Sistem taraması hazırlanıyor penceresinden, tarama kipini seçebilir, özelleştir (customize) ve seçim (select) tuşları ile tarama işlemi özelliklerini detaylı olarak ayarlayabilir ve taratacağınız sürücü veya klasörleri belirleyebilirsiniz. İlerde bu kısmı daha detaylı olarak inceleyeceğiz.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21550
    Ad-watch :
    Bu özellik Ad-Aware SE Personel yazılımında bulunmamaktadır. Yazılımın lisanslı sürümünü aldığınız takdirde kullanabileceğiniz ve arka planda gerçek zamanlı tarama yapmanıza yarayan bir araç olup zararlı bileşenleri sisteme bulaşmadan tespit etmeye çalışır.
    Add-ons (Eklentiler) :
    Yazılımın üretici sitesinden ulaşabileceğiniz eklentiler ile programa ilave özellikler kazandırabileceğiniz ve ilave etmiş olduğunuz eklentileri gösteren penceredir. Tools (araçlar) ve Extensions (Uzantılar) olarak iki sekme halinde yer almaktadır.
    Help (Yardım) :
    Programın kurulumu sırasında kullanıcı yardım dosyaları otomatik olarak kurulacak şekilde gelmektedir. Ad-Aware SE Manuel isimli yardım dosyasına, başlat menüsü üzerinden de ulaşabilirsiniz.


    2. Sağ üst taraftaki hızlı başlat menüsündeki kısayolları ve yapabileceğimiz işlemleri açıklayalım. Kısayol imgesi üzerine Mouse ile gelip bir iki saniye beklediğinizde kısa bir açıklama görebilirsiniz.
    Ad-watch :
    Ad-watch penceresi ile aynıdır. Bu özelliği kullanabilmeniz için Lisanslı kullanıcı olmanız gerekiyor.
    Settings (Ayarlar) :
    Programla ilgili tüm ayarları yapabileceğimiz, tarama işlemini özelleştirebileceğimiz kısaca ayarlarını değiştirebileceğimiz pencereyi açar.
    Quarantine (Karantina) :
    Tarama işlemi sonucunda zararlı olduğu tespit edilen ve karantina altına alınan dosyaların özelliklerini görmenize yarayan Karantina yöneticisi (Quarantine Manager) penceresini açar.
    WebUpdate (Dahili Güncelleme) :
    Başvuru dosyanın güncel olup olmadığını kontrol edebilir ve internetten en son başvuru dosyasını güncelleyecek şekilde update edebilirsiniz.
    Information (Bilgi) :
    Program ve yapımcısı hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz Ad-Aware SE hakkında isimli pencereyi açar.

  2. #2

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Programı çalıştıralım :
    Programı ilk kez çalıştırdığımızda karşımıza Ad-Aware Status yazılı arayüz gelecektir.

    Uyarı : Yazılım kurulumunda kullanılan başvuru/tanımlama (defination file) dosyası 24.05.2005 tarihlidir. Programın varsayılan ayarlarında 14 gün geçmesi halinde başvuru dosyası tarihi geçmiş olarak kabul edildiğinden eğer kurulumunuz 8.06.2005 tarihinden sonraki bir zamanda olursa yazılımın arayüzü gelmeden önce bir uyarı penceresi gelecektir. Başvuru dosyasının eski olduğu ve güncelleme isteyip istemediğinizi soran bu pencerede ilk işlem olarak cancel tuşuna basıp yazılımın ana penceresi olan Ad-Aware SE Status arayüzüne geçiyoruz.

    Arayüz, İnitialization status (Yükleme durum) ve Usage Statistics (Kullanıcı istatistikleri) olarak iki kısma ayrılmıştır. Bu ekranda başvuru dosyasının bilgilerini görebiliriz. Yükleme durumunda Ad-Watch modülünün yazılımda etkin/yüklü olmadığını görürüz. Bu eklenti yazılımın ücretli olan versiyonlarında bulunmakta ve gerçek zamanlı koruma özelliği kazandırmaktadır.
    Hemen alt satırında yer alan “Defination File” yazısı bulunmakta olup fark ettiğiniz gibi SE1R47 24.05.2005 tarihli başvuru dosyası kuruludur. Bu dosya programın içerisindeki referans dosya bilgisi olup daha detaylı bilgi için Details (Ayrıntılar) linkine tıklamanız yeterlidir.

    Usage Statistics (Kullanıcı İstatistikleri) başlığı altında ise programın kullanım istatistiklerine ulaşabilirsiniz. Burada;
    Last System scan (Son Sistem Taraması) : Son tarama işleminin yapıldığı tarihi,
    Objects removed total (Toplam Silineneler) : Silinen, kaldırılan dosya sayısını,
    Total Ad-aware scans (Toplam Ad-Aware Taraması) : Kaç defa tarama işlemi yapıldığını,
    Objects in ignore list (Koruma Listesindekiler) : Koruma listesine alınan dosya sayısını,
    Objects quarantined (Karantinaya alınanlar) : Karantinaya alınan nesne sayısı görebiliriz.
    Open ignore-list (Koruma listesini aç) : Koruma listesine gider.
    Open quarantine-list (Karantina listesini aç) : Karantinaya alınan nesneleri gösterir.
    Reset (reset) : Kullanım istatistikleri değerlerini sıfırlamak için kullanılır.

    Not: İlk defa çalıştırdığımız için tüm değerler sıfırdadır.

    Başvuru dosyası yüklü değil veya tarihi geçmiş bir başvuru dosyası kullanıyorsanız pencerenin alt kısmında Warning yazılı bir uyarı göreceksiniz. Bu durumda yan tarafta bulunan Check for updates now (Güncellemeler bak) linkine tıklayarak yeni güncellemeleri innDirebilirsiniz. Ya da WebUpdate imgesine tıklayarak web-update modülünü çalıştırıp başvuru dosyasını güncelleyebiliriz. İnternetten güncelleme olayını sonraya bırakıyor ve güncelleme işlemini elle nasıl yapacağımıza geçiyoruz. Öncelikle program açık ise kapatıyoruz. Yazının başında verdiğimiz dosyalardan zipli haldeki referans dosyasını açıyoruz ve içerisinde bulunan defs.ref isimli dosyayı program files altında Lavasoft/Ad-Aware SE Personel klasörü içine kopyalıyoruz. Aynı dosyadan bulunduğu ve değiştireceğimiz soran uyarıyı evet ile geçiyoruz. Ve son olarak yazılımı yeniden başlatıyoruz.

    Not : Pencerenin alt tarafında “Status Ok ad-Aware initialized” yazılı olması başvuru dosyasının eski olmadığını göstermesine rağmen üretici firma tarafından sık güncellendiğinden, nete bağlanarak wep update modolü veya diğer yöntemle yazılımın başvuru dosyasını güncellemek gerekmektedir.

    Program yeniden çalıştırıldığında karşımıza gelecek arayüzde güncelleme yaptığınız başvuru dosyasının bilgilerini görebilirsiniz. Ayrıca “warning” yazan yerde şimdi Status Ok (Durum Tamam) yazmakta olduğunu da fark etmiş olmalısınız. Artık başvuru dosyamız güncel olduğuna göre sistemde ilk tarama işlemini gerçekleştirelim derim.
    __________________İlk tarama işlemi
    Pogramı kullanalım :

    Status penceresinde sağ alttaki start (başlat) tuşuna ya da ekranın solundaki scan now (şimdi tara) tuşuna bastığımızda tarama işleminin yapılacağı ekran karşımıza gelecektir. Açılan preparing system scan (sistem taraması hazırlanıyor) penceresinde scan mode (tarama kipini) seçmemiz ve Next (ileri) tuşuna basmamız belirtiliyor. Burada 4 seçenek karşımıza çıkıyor.

    Perform smart system-scan (Akıllı sistem taraması yap) :
    Programda başlangıçta varsayılan olarak işaretli olan ancak günlük kontrollerde kullanılması tercih edilecek bir tarama kipidir. Sistemi belirli aralıklarla kapsamlı tarama yaptırdığınızda, diğer tarama kipine göre daha hızlı olan bu akıllı sistem taramasını kullanabilirsiniz. İlk kez yapılacak tarama kipi olarak bu tarama kipi önerilmemektedir. Bu tarama kipinde hafıza, registry, çerezler, sık kullanılanlar ve sistem denetlenmekte ancak arşiv dosyaları denetlenmemektedir.

    Perform full system scan (Kapsamlı sistem taraması yap) :
    Yeni kullanıcılar veya yazılımı ilk kez kullanacaklar için tercih edilmesi gereken ilk tarama kipi olup akıllı sistem taraması ile aynı özellikleri kullanmaktadır. Ancak bu tarama kipinde tüm sürücüler ve tüm arşiv dosyaları taranacak ve bu nedenle diğer kipe göre yavaş ancak daha kesin sonuçlar elde edilecektir.

    Scan volume for ADS (ADS taraması) :
    ADS taraması gerçekleştirmek istediğimiz dosya veya klasörü Select (seçim) linkine basarak belirleyebiliriz.
    Use custom scanning options (Özel tarama ayarlarını kullan) :
    Tarama işlemi seçeneklerini tamamiyle özelleştirebileceğimiz ve bizim istediğimiz seçenek ve özelliklerde taramanın gerçekleşeceği tarama kipidir. Bu tarama kipini seçtiğimizde customize (özelleştir) yazılı yere tıklayarak Scan Settings (tarama ayarları) penceresini açıyor ve istediğimiz ayarları yapabiliyoruz. Bu bölümü ayarlar başlığı altında daha detaylı inceleyeceğiz.

    Bu 4 seçenek haricinde en altta yer alan Search for negligible risk entries (Tehlikesiz girişleri de ara) seçeneği işaretli halde ve önerilen olarak sunulmaktadır. Diğer seçenek olan Search for low-risk threats (Düşük riskli tehditlerii ara) ise işaretsiz haldedir. Kişisel tercihimizi yaparak (ben her ikisini de işaretli duruma getirdim) ve başlangıç olarak Perform full system scan (Kapsamlı sistem taraması yap) seçeneğini işaretleyerek Next tuşuna basıyor ve Ad-aware programı ile ilk tarama işlemini gerçekleştiriyoruz. İşlemin tamamlanması belli bir süre alacaktır tabii.

    Biz bu arada sistem taraması yapılırken izlediğimiz ekrandaki gerçekleşen işlemleri ve ekrandaki yazıların ne anlama geldiğini görelim.
    Current operation (mevcut işlem) devam eden veya o an için yapılan işlemi ve tarama işleminin nerede yapıldığı veya gerçekleştiğini göstermektedir.
    Objects Scanned (Taranan nesneler) toplam kaç nesnenin tarandığını gösterir.
    Summary (özet) kısmına baktığınızda ise burada tanımlanan/tespit edilen zararlı içerikli dosya veya nesneler hakkında özet bilgileri göreceksiniz ve bu bilgileri içeren özet kısım tarama işlemi boyunca güncel kalmaktadır.
    Running Processes (çalışan işlemler) : Program tarama işlemini yaparken bilgisayarda çalışan işlemlerin sayısını,
    Process Modules (işlem modülleri) : Program tarama işlemini yaparken bilgisayarda çalışan işlemlere ait modül sayısını,
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21551
    Objects recognized (Bulunan nesneler) : Bulunan/tespit edilen toplam zararlı nesne sayısını,
    Objects ignored (Korunan nesneler) : Kullanıcının daha evvel korunan (ignore list) listesine eklediği zararlı nesne sayısını,
    New Critical Objects (Yeni Kritik nesneler) : Korunan listesinde olmayan ve yeni tespit edilen zararlı nesne sayısını,
    Processes identified (Tanımlanan işlem) : Zararlı olarak tespit edilen toplam uygulama sayısını,
    Modules identified (Tanımlanan modül) : Zararlı olarak tespit edilen toplam modül sayısını,
    Registry keys identified (Tanımlanan kayıt anahtarı) : Registry’de zararlı olarak tespit edilen anahtar sayısını,
    Registry values identified (Tanımlanan kayıt girişi) : Registry’de zararlı olarak tespit edilen değer sayısını,
    Files identified (Tanımlanan dosya) : Zararlı olarak tespit edilen dosya sayısını,
    Folders identified (Tanımlanan klasör) : Zararlı olarak tespit edilen klasör sayısını göstermektedir.




    __________________

  3. #3

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Tarama işlemi bittiğinde karşımıza Scan Complete (tarama tamamlandı) penceresi gelecektir. Tarama işlemi sonunda tüm bu özet bilgilere ait detaylı bilgileri program kendi log dosyasında tutmaktadır. Show logfile (kaydı göster) tuşuna basarak kaydı tutulmuş olan log dosyasını inceleyebilirsiniz. Tarama sonuçları penceresinden de Scan Log (Tarama kaydı) sekmesini kullanarak aynı log dosyasına ulaşabilirsiniz.
    Negligible Objects (Önemsiz Nesneler) sürekli ve çok sık kullanılan bazı uygulamalarda bulunan ancak sistem için hiçbir tehlikesi bulunmayan MRU listesinden elde edilen nesneler olup istenildiği takdirde kullanıcı tarafından iptal edilebilir veya MRU listesi komple silinebilir.
    Next (ileri) tuşuna bastığımızda tarama sonuçlarının gösterildiği Scanning Results (Tarama Sonuçları) penceresi ekrana gelecektir. Bu pencerede sırasıyla Scan summary (Tarama özeti), Critical Objects (Kritik nesneler), Negligibel Objects (Önemsiz nesneler) ve Scan Log (Tarama kaydı) şekline 4 sekme bulunmaktadır.



    Tarama sonuçları penceresinde varsayılan olarak açılan ilk sekme olup iki bölüm halinde karşımıza çıkmaktadır. Sol kısım Target families detected on this system (Hedef aileler bu sistemde bulundu) başlığı altında cinslerine göre hedef aileler listesi yer almaktadır. İlgili hedef aile grubunun başındaki + işaretine tıkladığımızda ya da grup ismi üzerine çift tıkladığımızda, hemen altında TAC derecesini belirten bir yazı beliriyor. İşaret koyduğunuz kutucuktaki gruba ait tüm liste kaldırılmak üzere seçilmiş olur ve bu işlem otomatik olarak yeni kritik ve önemsiz listelerine taşınır. Sağ kısımda Summary of this scan (Tarama özeti) başlığı altında sırasıyla; Total scanning time (toplam tarama zamanı), Objects scanned (taranan nesneler), Objects identified (tanımlanan nesneler), Objects ignored (korunan nesneler), New critical objects (yeni kritik nesneler), Average TAC (Ortalama TAC değeri), Negligible objects (önemsiz nesneler) ve Negligible references (önemsiz başvurular) bilgilerine ulaşabiliriz.
    Hedef ailelerin olduğu gruplardan işaretlediklerimizi istersek karantina dosyası olarak kaydedebiliyoruz. Gruplar işaretlendiğinde karantina tuşu aktif hale gelir ve tıkladığımızda bir dosya adı girmemizi isteyen pencere açılır. Alt kısımdaki Right-click an item for more options (daha fazla seçenek için nesneye sağ tıklayın) ifadesini uyguladığımızda bir içerik menüsü açılır.


    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21552

    Seçilen nesne için sağ tuş menüsünü açtığımızda ulaştığımız seçeneklerin anlamları şunlardır.
    Show TAC page for “Örnek” (TAC sayfasını göster “Örnek”) : “Örnek” isimli aile için TAC sayfasını gösterir. Bu işlemi gerçekleştirmek için internete bağlı olmamız gerekiyor.
    Select all objects (Tüm nesneleri seç) : Bulunan tüm nesnelerin hepsini birden seçer.
    Unselect all objects (Nesneleri tekrar seç) : Seçili nesnelerin hepsini birden seçili olmayan konuma getirir.
    Inverse selection (Diğerlerini seç) : Seçili olan nesneler dışında kalan tüm nesneleri seçer.
    Expand all (Tümünü uzat) : Gruptaki tüm nesnelerin TAC derecesini gösterecek şekilde uzatır.
    Collapse all (Tümünü aç) : Nesneleri grup haline getirecek şekilde açar.
    Quarantine selected (Karantina seçimi) : Seçili olan nesneler için bir karantina dosyası oluşturur. Dosya ismi yazmamız istenecektir.
    Add selected to ignore list (Seçimi koruma listesine ekle) : Seçilen nesneleri koruma listesine ekler.
    Show critical objects (Kritik nesneleri göster) : Kritik nesneler sekmesine gitmek için kullanılır.
    Show scan log (Tarama kaydını göster) : Tarama kaydı sekmesine gitmek için kullanılır.
    Show negligible objects (Önemsiz nesneleri göster) : Önemsiz nesneler sekmesine gider.
    Help (yardım) : Yardım dosyasını açar.
    Not : Next (İleri) tuşuna bastığımızda nesnelerin kaldırılması ile ilgili bilgilerin olduğu pencere açılacaktır. Kritik ve önemsiz nesneler sekmelerine gitmeden veya tarama özetindeki hedef aile gruplarını işaretlemeden ileri tuşuna tıklarsak tüm nesneler karantina listesine alınacak ancak sistemden kaldırılmayacaktır

  4. #4

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    TAC nedir?
    TAC (THREAT ASSESSMENT CHART) (TEHDİT DEĞERLENDİRME TABLOSU)
    Ad/Spy temzileyici olan Ad-Aware yazılımı sisteme vereceği zarar açısından tüm nesneleri bir tabloya dökerek nesnelerin birer TAC değerini oluşturmuş. 1 ila 10 arası olan TAC değerine göre 10 sisteme en fazla zararı olan nesneyi ifade etmektedir. Önemsiz nesnelerin TAC değeri “0” sıfırdır. Aşağıda yazılı olan zararlı içerik veya bileşenler en yüksek TAC değerlerine sahip olanlardır.
    Virüs veya trojan,
    DDoS saldırısı yapan veya yardım eden bağlantılar,
    İzleme çerezleri yaratan veya kullanan,
    Belirttiği iş yerine başka iş yapan uygulamalar,
    Tarayıcı sonuçlarını değiştiren (tarayıcı hırsızları, rastgele farklı site açmalar)
    İzin olmaksınız otomatik güncelleme yapanlar,
    Kullanıcıdan gizli olarak çalışan uygulamalar,
    Modem bağlantısını yönlendiren veya izinsiz internet bağlantısı yapmaya çalışan uygulamalar,
    Sistemde bir güvenlik açığı yaratan,



    Not : Bu konuyu daha iyi açıklayabilmek adına, ilgili resimde hem bulunan bir nesnenin (örnek olarak “Alexa” isimli olanı seçiyorum) detaylı bilgisini ve detaylı bilgi penceresi üzerindeki linke tıklandığında açılan TAC bilgisini yan yana veriyorum. Böylece tespit edilen bir nesnenin tehdit değerlendirme tablosundan bizim için yarattığı tehlikenin derecesini kolaylıkla görebiliriz.



    Kritik nesneler sekmesine geçtiğimizde tüm nesnelerin tek tek sıralanmış ve belli başlıklar altında listelenmiş olduğunu görürüz. Başlıkların anlamları ise;
    Obj. (Nes.) : Nesneyi seçmek için kutucuğu işaretleriz. Aynı zamanda listelenen nesnelerin cinsine göre bir sembolün bulunduğu kısımdır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21553
    Name (Üretici) : Nesne veya hedef aileyi geliştiren firmanın ismini belirtir.
    Type (Tip) : Dosya, klasör veya kayıt defteri değeri şeklinde nesnenin cinsini gösterir.
    Category (Kategori) : DataMiner, Malware gibi nesnenin bulunduğu sınıfı belirtir.
    Object (Nesne) : Nesnenin sistemde bulunduğu yeri gösterir.
    Comments (Yorum) : Nesnenin ismini ve kısa bir açıklamasını görebilirsiniz.



    Kritik nesnelerden seçtiğimiz biri üzerine sağ tıkladığımızda seçim yapılan nesne için daha fazla seçeneğe ulaşacağımız sağ tuş menüsü karşımıza gelir. Bunlar;
    Item Details (Nesne detayları) : Seçili olan nesneye ait tüm bilgileri detaylı olarak gösterir. Ayrıca TAC derece bilgisi ve TAC web sayfasının linkini de görebilirsiniz.
    Show TAC page for “örnek” (TAC sayfasını göster “örnek”) : “örnek” isimli aile için TAC sayfasını gösterir. Bu işlemi gerçekleştirmek için internete bağlı olmamız gerekiyor.
    Jump to key (Anahtara git) : Seçili nesne için kayıt defteri anahtarına gider. Bu seçeneğin çalışması için sisteminizde RegHancer uygulaması olmalı ve Default Settings (Varsayılan ayarlar) penceresinde RegHancer uygulamasına link verilmelidir.
    Export registry bookmark key (Kayıt dosya yeri ver) : Kayıt defteri kısayollarını seçeceğiniz bir dosyaya .reg uzantılı dosya olarak kaydeder.
    Extensions (Uzantılar) : Yüklü olan eklentilere izin verir. Sistemde kurulu uzantıları buradan görebilirsiniz.
    Select all objects (Tüm nesneleri seç) : Tüm nesnelerin hepsini birden seçer.
    Unselect all objects (Nesneleri tekrar seç) : Seçili nesnelerin hepsini birden seçili olmayan konuma getirir.
    Inverse selection (Diğerleri seç) : Seçili olan dışındakileri seçili hale getirir, seçili olanları ise iptal eder.
    More selection options (İleri seçim ayarları) :
    Yeni bir menü açarak kritik nesen listesinden üretici ismi aynı olanları veya nesne tipi aynı olanları seçmenize ya da tersi işlemleri yapmanızı sağlar.
    Quarantine selected (Karantina seçimi) : Seçili olan nesneler için bir karantina dosyası oluşturur.
    Add Selected To Ignore List (Seçimi koruma listesine ekle) : Seçili nesneleri koruma listesine gönderir.
    Export HTML report (HTML raporu ver) : Bu özellik Ad-Aware SE Personel yazılımında bulunmamaktadır.
    Export as text file (Metin dosyası olarak ver) : Bu özellik yazılımda bulunmamaktadır.
    Print report (Rapor yazdır) : Bu özellik Ad-Aware SE Personel yazılımında bulunmamaktadır.
    Show scan summary (Tarama özetini göster) : Tarama özeti sekmesini gösterir.
    Show scan log (Tarama kaydını göster) : Tarama kaydı sekmesine gitmek için kullanılır.
    Show negligible objects (Önemsiz nesneleri göster) : Önemsiz nesneler sekmesine gider.
    Help (yardım) : Yardım dosyasını açar.



    Bu pencerede aynı kritik nesneler penceresi gibi olup önemsiz nesnelerin listelendiği ve sistemden kaldırılması tamamen kullanıcının tercihine kalmış bir kısımdır. Burada kullanılan başlıklar ve anlamları ise;
    Obj. (Nes.) : Seçim yapılacak nesnenin kutucuğunu işaretlemelisiniz.
    Type (Tip) : Nesnenin tipini gösterir.
    Description (Açıklama) : Nesnenin kısa bir açıklamasını yapar.
    Location (Konum) : Nesnenin yerini gösterir.
    No. Items (Nesne sayısı) : Her MRU listesindeki nesnenin sayısını belirtir.

    Not : Önemsiz nesneler listesinden herhangi bir nesnenin üzerine sağ tuş ile tıkladığımızda açılacak olan sağ tuş menüsü seçenekleri kritik nesneler menüsü ile aynı özellikleri içerdiğinden bir daha yazmaya gerek görmüyoruz.

    Tarama kaydı sekmesinde tarama kaydı sırasında tutulan kayıt dosyasını görebiliriz. Burada yazılımın tarama ayarları, bulunan nesneler, çalışan uygulamalar gibi kayıt sırasınca gerçekleşen tüm işlemlerin kaydı tutulmaktadır. Kayıt dosyası üzerinde sağ tuş ile tıkladığımızda açılan menüden daha fazla seçeneklere ulaşabiliriz. Bu seçeneklere göre tarama kaydını dosya olarak kaydedebilir, çıktısını alabiliriz.

    Tarama sonuçlarına ait toplam 4 ayrı sekmede neler yapabileceğimizi gördük. Sistemde yaptığımız ilk tarama işlemi sonucunda farklı özelliklerde ve sayıda kritik veya önemsiz nesneler tanımlanmış olabilir. Bu yazılımın bulduğu her nesne sistemden silinmelidir diye bir yargıya kapılmamalıyız. Her nesnenin özelliklerine bakarak bizler karar vermeliyiz. Ancak bu iş de çok zor olduğundan yine yazılım bu işi TAC değerlerini kullanarak bizim için kolaylaştırmış durumdadır. Tanımlanan nesnelerin hepsi varsayılan olarak ayarlandığından otomatik karantina listesine alınır. Böylece sistemden tüm nesneleri sildiğimizde, kullandığımız uygulamalardan biri veya birkaçı devre dışı kalabilir. Bu durumda karantina listesinden silinen nesnelerden istediğimizi tekrar geri alabiliriz. Bu durumda yazılım tarafından kritik nesne olarak tanımlanan ancak silinmesi gerekmeyen nesneleri ignore (koruma) listesine alıyoruz. Bu listedeki kritik nesneler daha sonraki tarama işlemlerinde yazılım tarafından görülmeyecektir. Tabii bu işlemin de tersi yani koruma listesinden ihtiyacımız kalmayınca kaldıracağımız nesne olabilir.
    Sistemdeki ilk tarama sonucunda bulunan yani tanımlanan tüm kritik ve önemsiz nesneleri işaretleyerek Next (ileri) tuşuna basıyoruz. Karşımıza “toplam şu kadar nesne sistemden silinecektir” şeklinde bir uyarı penceresi gelecektir. Tamam diyerek onay verdiğimizde önce karantina listesi oluşturulacak daha sonra da tüm nesnelerin silinmesi gerçekleşecektir. Böylece ilk tarama ve sonucunda bulunan nesneleri sistemden silmiş olduk. İşlem bittiğinde program ilk arayüzüne yani Ad-Aware Status penceresinde açılacaktır.

  5. #5

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Yazılımın status yani durum penceresindeki bilgileri incelediğinizde;
    Sistemde en son yapılan tarama işleminin tarih ve saat olarak belirtildiğini,
    Toplam silinen nesne sayısını,
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21554
    Toplam Ad-Aware kullanım sayısını,
    Koruma listesindeki nesne sayısını,
    Karantinadaki nesnelerin sayısını görebilirsiniz.
    Yine aynı pencere üzerinde koruma ve karantina bilgilerinin karşısında open ignore list (koruma listesini aç) ve open quarantine list (karantina listesini aç) linklerini göreceksiniz. Şimdi sırasıyla bu liste pencerelerini tanıyalım.



    Koruma Listesi :
    Koruma listesine herhangi bir nesne koymadıysanız koruma listesini aç linkine tıkladığınızda karşınıza “koruma listesinde sıfır nesne veya koruma listesi bulunamadı” şeklinde bir uyarı alacaksınız ve sonuçta koruma listesi penceresi açılmayacaktır.
    Yazılımın kendi yardım dosyasından aldığım koruma listesi penceresinden faydalanacağız. Bu pencerede koruma altına alınan yani daha sonraki taramalarda yazılım tarafından görülmeyecek veya kritik nesne olarak tanımlanmayacak nesneleri belli başlıklar altında sıralanmış olarak görüyoruz.

    Bunlar;
    Obj. (Nes.) : Seçilecek nesnenin kutucuğunu işaretlemeliyiz.
    Vendor (Üretici) : Hedef aileyi veya nesneyi geliştiren firmanın ismini gösterir.
    Type (Tip) : Dosya, klasör veya kayıt defteri değeri şeklinde nesnenin cinsini gösterir.
    Category (Kategori) : DataMiner, Malware gibi nesnenin bulunduğu sınıfı belirtir.
    Objects (Nesne) : Nesnenin sistemde bulunduğu yeri gösterir.
    Comments (Yorum) : Nesnenin ismini ve kısa bir açıklamasını görebilirsiniz.

    Alt taraftaki Back (Geri) tuşu ile Status (Durum) penceresine geri dönebiliriz. Remove (Kaldır) tuşu ise nesneyi koruma listesinden kaldırmayı yani sonraki aramalarda yazılımın bu nesneyi tanımlamasını sağlar.
    Liste üzerinde seçilen bir nesneye sağ tuş ile tıkladığımızda açılacak olan sağ tuş menüsü daha evvel anlatılan sağ tuş menü özellikleri ile aynı olduğundan tekrar yazmaya gerek görmüyoruz.

    Sonuçta ; yazılım tarafından görülmesini istemediğimiz veya sistemden kaldırılmasını istemediğimiz nesneler olabilir. Bu nesneleri koruma listesine alabiliriz. Bu işlemi tarama sonuçları penceresinde bulunan ilk üç sekmeden sağ tuş menüsünü kullanarak hallediyoruz. Koruma listesinden kaldırmak istediğimiz nesne içinse, nesneyi seçip alttaki remove (kaldır) tuşuna basıyoruz.



    Karantina Listesi :
    Status ekranında open quarantine list (karantina listesini aç) linkine tıkladığımızda karşımıza Quarantined Objects (Karantinaya alınan nesneler) penceresi gelecek olup karantinadaki nesnelerin belli başlıklar altında listelenmiş olduğunu göreceğiz.

    Bu başlıklar;
    File Name (dosya adı) : Karantina dosyasının ismini belirtir.
    Size (Boyut) : Karantina dosyasının KB cinsinden boyut bilgisini gösterir.
    Creation Date (Oluşma tarihi) : Karantina dosyasının oluşturulduğu tarihi belirtir.
    Objects Total (toplam nesne) : Seçilen karantina dosyası içinde bulunan toplam nesne sayısını gösterir.

    Karantina ekranında alt tarafta yer alan düğmelerin anlamı;
    Item Log (Dosya kaydı) : Seçili karantina (arşiv) dosyası için karantina kaydını gösterir. Bu kaydı görmek için karantina dosyasına çift tıklayabilir ya da sağ tuş menüsünü kullanarak da yapabilriz.
    Delete (Sil) : Seçilen karantina dosyasını siler.
    Restore (Geri yükle) : Seçilen karantina dosyasındaki nesneleri geri yükler.

    Sağ tuş menüsünde bulunan özellikler ise;
    Item Details (Nesne detayları) : Karantina kaydını açar.
    Restore Selected (Yeniden yükle) : Karantina dosyasındaki nesneleri yeniden geriye yükler.
    Delete Archive (Arşivi sil) : Seçili karantina dosyasını siler.
    Delete all Archives (Tüm arşivleri sil) : Tüm karantina dosyalarını siler.

    Karantinaya alınan nesneler, ya tarama sonuç ekranındaki ilk üç sekmede alltaki Quarantine yazılı yere tıklayarak ya da sağ tuş menüsünden karantina seçimini işaretleyerek gerçekleştiririz

  6. #6

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Program ayarları
    AYARLAR (SETTİNGS) :



    Program ile ilk yaptığımız tarama işlemini yazılımın hiçbir ayarı ile oynamadan gerçekleştirmiştik. Şimdi ayarlar bölümüne geçelim. Bunun için hızlı başlat menüsünde kısayol imgelerinden dişli görünümünde olana tıklıyoruz. Karşımıza gelecek olan ayarlar penceresi toplam 7 kısımdan oluşuyor.

    Bunlar ;
    General : General settings (genel ayarlar)
    Scanning : Scan settings (tarama ayarları)
    Advanced : Advanced settings (gelişmiş ayarlar)
    StartUp : Startup settings (başlangıç ayarları)
    Defaults : Defaults settings (Varsayılan ayarlar)
    Interface : Interface settings (Arabirim ayarları)
    Tweak : Tweak settings (İnce ayarlar)



    General Settings (Genel Ayarlar) :
    Safety (Güvenlik) kısmı altında ;
    Automatically save logfile (Kayıt dosyasını otomatik kaydet) : Tarama için otomatik kayıt dosyası tutar.
    Automatically quarantine objects prior to removal (Silinemeyen dosyaları otomatik karantinaya al) : Tanımlanan nesneleri sistemden silmeseniz dahi karantina listesine alır.
    Safe mode (always request confirmation) [Güvenli kip (daima onaylama istenir)] : Tespit edilen zararlı nesneleri silmeden veya karantinaya almadan önce ayrı bir pencere açarak sorar.
    Definitions (Tanımlılar) kısmı altında ;
    Prompt to update outdated definition files (Eski tanımları güncellemek için uyarı ver) : Eski tanımlı dosyanız tarihi geçtiğinde yani güncelleme zamanı geldiğinde uyarı verecektir.
    Consider definitions outdated after "time interval here" days (tanımları “burada yazan” gün sonra eski olarak belirle) : Yazılım buraya yazacağınız gün sayısı sonra sizi güncelleme için uyaracaktır. Şuan için ayda 2-3 kez başvuru dosyası güncellendiğinden ya bu ayarın işaretini kaldırın ya da kutucuğa 10 ibaresini yazın.
    Write logfiles to (Kayıt dosyaları konumu) : Kayıt dosyasının tutulacağı klasörü belirlemek için dosya simgesi üzerine tıklayıp tarayıcıdan istediğiniz yeri seçebilirsiniz.
    Using definition file (Kullanılan başvuru dosyası) : Başvuru dosyasının bulunduğu yeri gösterir. Bu ayar özellikle ağda kullanım içindir. Ortak dosya altına konulduğunda ağdaki diğer kullanıcılar yazılımı güncellemek için bu yolu kullanabilir.
    Proceed (Onayla) : Yaptığınız değişiklikleri onaylamak için bu tuşa basmalısınız. Ancak her ayar penceresinde bu işlemi yapmanıza gerek yok. Tüm ayar pencerelerini gezip en son onayla tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Bu tuşa bastığınızda yazılımın ana durum penceresine gideceksiniz.



    Scan Settings (Tarama ayarları) :
    Driver, folder and files (Sürücüler, klasörler ve dosyalar) kısmı altında ;
    Scan within archives (Arşivleri tara) : Programın zip, rar, cab gibi arşiv dosyaları arasında tarama yapmasını isterseniz bu seçeneği etkinleştirmelisiniz. Tarama zamanı artacaktır.
    Skip non-executable files (Çalıştırılamayan dosyaları atla) : Bu seçenek SE Personel yazılımında kullanılmamaktadır.
    Skip files larger than "Size of file here" KB (Büyük dosyları atla “burada yazan” KB : Bu seçenek SE Personel yazılımında kullanılmamaktadır.
    Select drives & folders to scan (Sürücü ve klasörleri seçmek için tıklayın) : Sadece sürücü ve klasörü değil aynı zamanda alt klasör ve dosyaları da seçebilirsiniz.
    Memory and Registry (Hafıza ve Kayıt defteri) kısmı altında ;
    Scan active processes (Çalışan işlemleri tara) : Sisteminizde o an çalışan tüm işlemleri tarama işlemine tutar.
    Scan registry (Kaydı tara) : Program mevcut kullanıcı için bilinen casus bölgelerini kayıt defterinde tarar.
    Deep-scan registry (Kaydı detaylı tara) : Program kayıt defterini daha detaylı olarak tarar ancak bu işlem de tarama işleminin zamanını uzatacaktır.
    Scan my IE Favorites for banned URLs (Yasaklı siteler için sık kullanılanları tara) : Bilinen zararlı içerik barındıran URL adresleri için internet tarayıcısının sık kullanılanlar kısmını tarar.
    Scan my Hosts file (Sunucu dosyamı tara) : Sunucu dosyalarını tarar. Özellikle tarayıcı hırsızları için etkilidir.



    Advanced Settings (Gelişmiş Ayarlar) :
    Shell Integration (Kabuk bütünleştirmesi) kısmı altında ;
    Move deleted files to Recycle Bin (Silinen dosyaları geri dönüşüm kutusuna taşı) : Geri dönüşüm kutusu özelleştirdiğiniz tarama kipinde varsa ve bu özelliği etkinleştirdiyseniz program silinen ve çöp kutusuna atılan dosyaları tekrar tanımlayacaktır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21555
    Add "Scan with Ad-Aware" to Explorer (Kabuk bütünleştirmesini aç) : Tarayıcı üzerine “Ad-Aware ile tara” ibaresini ekler. Bu özellik yazılımda kullanılmamaktadır.
    Logfile Detail Level (Kayıt dosyası detayı) : Bu ayarlar kayıt dosyasına ilave bilgiler ekleyecek olup kısım altında ;
    Include additional object information (Detaylı işlem bilgisini ekle) : Nesnelerin detaylı bilgilerini ekler.
    Include negligible object information (Detaylı önemsiz dosya bilgisini ekle) : Tanımlanan MRU nesnelerinin detaylı bilgilerini kayıt dosyasına ekler.
    Include environment information (Ortam bilgisini ekle) : Programın özellik bilgilerini ekler.
    Alternate Data Streams (Alternatif veri akımları) : Sadece NTFS dosya sistemi olan Win NT, Win 2000, ve Win XP’de geçerli olup bu kısım altında ;
    Don't log streams smaller than "file size here" Bytes (Daha küçükleri kaydetme) : Belirtilen değerden küçük akımları kayıt dosyasına ekleme
    Don't log ADS with the following names (“buarad yazan” ile başlayan ADS bilgisini kaydetme) : Altta yazan isimle başlayan Alternatif veri akımları kayıt defterine kaydedilmeyecektir.

  7. #7

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Startup Settings (Başlangıç Ayarları) :
    Başlangıç ayarları Ad-Aware SE Persoenl programında etkin değildir. Bu ayarlar lisanslı kullanım içindir.



    Defaults Settings (Varsayılan Ayarlar) :
    Default IE Pages (Varsayılan IE sayfaları) kısmı altında ;
    Default homepage (Varsayılan ana sayfa) : Tarayıcı hırsızı devreye girdiğinde yazılımın kullanacağı açılış sayfası olarak ayarlamalısınız.
    Default Search Engine (Varsayılan arama sayfası) : Tarayıcı hırsızı devrede iken kullanacağınız arama sayfası adresini buraya yazmalısınız.
    Read current settings from system (Geçerli ayarları sistemden al) : Ana sayfa ve arama sayfalarının adreslerini tek tek yazmak yerine sistemden almasını isteyebilirsiniz. Bu durumda bu linke tıklamanız yeterli olacaktır.
    RegHance Executable (RegHance yürütücüsü) : RegHance uygulamasını üretici sitesinden ayrıca satın alarak sisteme kurduysanız uygulamanın bulunduğu yeri buraya yazmalısınız.
    Reset Ad-Aware Settings (Ad-Aware ayarlarını sıfırla) kısmı altında ;
    Reset ALL Ad-Aware settings to default (Tüm Ad-Aware ayarlarını varsayılana döndür) : Bu linke tıkladığınızda programın tüm ayarları ilk yüklendiği ana dönecektir.



    Interface Settings (Arabirim Ayarları) :
    Language File (Dil dosyası) : Üretci sitesinden innDireceğiniz dil dosyalarını (language pack) program files altındaki lavasoft/adaware/lang dosyası içine kopyalamalısınız. Programın kapalı olduğundan emin olun. Programı tekrar çalıştırın ve ayarlara gelin. Açılır menüden listelenen dil seçeneklerinden birini seçip Proceed (Onayla) tuşuna basın.
    Select Skin (Kabuk seçimi) : Programın arayüzünü değişik kabuklarla izlemek istediğinizde üretici sitesinden yeni kabukları (skin) indirip adaware klasörü altında skin dosyası içine kaydedin. Kabuk seçimi açılır menüsünden listelenen kabuklardan birini seçin.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21556
    Auto Apply (Oto uygula) : Bu özellik etkinleştirildiğinde seçtiğiniz kabuk için onayla tuşuna basmanız gerekmeden otomatik olarak kabuk yazılıma yüklenir.
    Play this Wavefile if Targets are found (Hedefler bulunursa çalınacak WAV dosyası) : Wav uzantılı her dosyanın yolunu buraya yazarak veya göstererek, programın tanımlanan nesne bulunduğunda bu dosyayı çalmasını sağlayabilirsiniz.



    Tweak (Expert) Settings (İnce Ayarlar) :

    Not : İnce ayarlar bölümünde her seçeneğin başında kırmızı, yeşil veya gri renkli işaret bulunmaktadır. Gri renkli olan ayarlar yazılımın bu sürümünde değiştirilemiyor ve etkin veya kapalı ise aynı özellikte görevini yapıyor. Bu nedenle sadece lisanslı sürümde yer alan gri renkli seçenekleri buraya almadık.

    Scanning Engine (Tarama motoru) başlığı altında :
    Unload recognized processes and modules during scanning (Tarama sırasında tanımlanan işleri durdur) : Bu özellik etkin değilse tarama sırasında çalışan işlemler veya modüller durdurulmayacak ve sonuç listesinden de silme işlemi gerçekleşmeyecektir. Bu nedenle etkin olması gerekir.
    Obtain command line of scanned processes (Taranan işlemleri komut satırında göster) : Etkimleştirdiğinizde komut satır bilgileri kayıt dosyasında listelenecektir.
    Run scan as background process (Low CPU usage) (Taramayı arka planda çalıştır) : Etkin olduğunda tarama işlemi daha az işlemci kullanacak şekilde araka planda çalışır.
    Scan registry for all users instead of current user only (Tüm kullanıcıların Windows kayıtlarını tara) : Sistemde birden fazla kullanıcı giriş yapayorsa bu seçeneği aktif konuma getirmelisiniz.
    Use permanent archive caching (Sürekli aktif kaşelemesini kullan) : Program arşiv dosyalarını taradıktan sonra tekrar tarama işlemi yapacağı zaman arşiv dosyasının boyutu değişmemiş ise tarama işlemini yapmaz. Bu nedenle bu seçenek kapalı olmalıki her seferinde arşiv dosyalarını tarasın.
    Cleaning Engine (Temizleme motoru) başlığı altında ;
    Always try to unload modules before deletion (Silinemeyen nesneleri otomatik olarak silmeyi tekrar dene) :
    During Removal, unloading Explorer and IE if necessary (Silerken gerekirse IE ve tarayıcı pencerelerini kapat) : Bu seçenek iyi düşünülmüş ancak unutulduğunda çok can sıkıcı oluyor.
    Let Windows remove files in use at next reboot (Sonraki açılışta dosyaların silinmesine izin ver) : Tanımlanan bir nesne sistemden silinemez ise bu özellik etkin olduğunda sistemin sonraki açılışında otomatik olarak silinecektir.
    Delete quarantined objects after restoring (Geri alındıktan sonra karantinadaki dosyaları sil) : Karantinadan tekrar sisteme geri yükleme yapıldığında ilgili karantina dosyasını siler.
    Disable manual quarantine if auto-quarantine is selected (Oto-karantina seçiliyse elle karantinaya almayı kapat) :
    Safety Settings (Güvenlik Ayarları) başlığı altında ;
    Reanalyze result after scanning before displaying result list (Sonuç listesini görüntülemeden önce sonuçları tekrar hesapla) :
    Write-protect system files after repair (Hosts file, etc.) (Sistem dosyalarını temizledikten sonra tekrar yazma korumalı yap) : Sunucu dosyaları gibi olan sistem dosyalarını onardıktan sonra tekrardan yazma korumalı duruma getirmek için etkin olmalıdır.
    Logfiles (Kayıt dosyasları) başlığı altında ;
    Include basic Ad-Aware settings in logfile (Basit Ad-Aware ayarlarını kayıt dosyasına ekle) :
    Include additional Ad-Aware settings in logfile (Gelişmiş Ad-Aware ayarlarını kayıt dosyasına ekle) : Include reference summary in logfile (Başvuru özetini kayıt dosyasına ekle) :
    Include Alternate Data Stream details in logfile (Alternatif veri akımlarını kayıt dosyasına ekel) :
    User Interface (Kullanıcı arabirimi) başlığı altında :
    Snap windows to desktop borders (Pencereleri masaüstü kenarlarına yasla) : Çalışam alanını büyütmek için etkinleştirebilirsiniz. Limit drive selection to fixed drives (Sıkıştırılmış sürücüleri sınırla) :
    Use gridlines in results lists (sonuç listesinde ayırıcı çubuklar kullan) : Kılavuz çizgileri görmek için etkinleştirin.
    Show detail tooltips in results lists (Sonuç listesinde ayrıntılı ipuçlarını göster) :
    WebUpdate Settings (Güncelleme Ayarları) başlığı altında ;
    Create and save WebUpdate log file (Kayıt dosyasını kaydet) : Yazılımın tüm sürümleri ile birlikte çalışıyor. Güncelleme sırasında tutulan kayıt dosyasını kaydeder.
    Misc Settings (Diğer ayarlar) ;
    Dump details about unhandled exceptions to disk (Özel durumlar için kayıtları kaydet) : Beklenmeyen bir sorun oluştuğunda yazılım kayıt dosyalarını kopyalar.
    Play sound at scan completion if scan locates critical objects (Tarama bir sonuç bulursa ses çal) : Tarama sonucunda bir nesne bulduğunda ses dosyası çalar

  8. #8

    Üyelik tarihi
    25 Aralık 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    351
    Tecrübe Puanı
    23

    Standart --->: Ad-Aware SE Personel Edition 1.06 R1 (Resimli Anlatım)

    Güncelleme işlemi ve TÜRKÇELEŞTİRME
    WEBUPDATE (GÜNCELLEME) :



    Hızlı başlat menüsünde wepupdate imgesine ya da ana durum penceresinde “check for updates now” güncellemeleri kontrol et linkine tıkladığımızda karşımıza performing webupdate (güncellemelere bak) penceresi açılacaktır. Yüklü olan uygulamanın sürümünü ve başvuru dosya bilgilerini görebilirsiniz. Connect (bağlan) tuşuna tıklayarak işleme başlatabiliriz. Configure (ayarla) tuşuna bastığımızda karşımıza gelen pencerede Proxy ayarları ve yedekleme seçeneği çıkacaktır. Proxy ayarları normal olarak etkin değildir. Eski başvuru dosyasının yedeğinin alınması seçeneği işaretli haldedir. İstediğimiz değişikliği yaparak yeni güncellemelerin kontrolü için connect tuşuna basıyoruz. Bir süre sonra karşımıza yeni güncelleme dosyasının bulunduğuna dair bir uyarı penceresi geliyor. Otomatik olarak güncellenecek yeni başvuru dosyasının bilgilerini ve tarihini bu pencerede görüp ok tuşuna basıyoruz. İnnDirme işlemi sonunda program güncelleme işlemini otomatik olarak yapıyor. Bize sadece finish tuşuna basmak kalıyor.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21557

    ADD-ONS (TOOLS AND EXTENSIONS)



    Add-ons (eklentiler) penceresi tools (araçlar) ve extensions (uzantılar) olarak iki sekme halindedir.
    Araçlar tarama işlemi yapmaksızın kendi başlarına çalışabilen ve son kullanıcı için yazılıma ilave özellik katan programlardır. Uzantılar ise tespit edilen yani tanımlanan nesneler için daha detaylı bilgiye ve ilave seçeneklere ulaşabileceğimiz özellikler katar. Araçları çalıştırmak için ilgili araç üzerine çift tıklamak ya da işaretleyip run tool (eklenti çalıştır) tuşuna basmamız gerekiyor. Uzantılar ise ancak sistem tarandıktan sonra nesnelerin gösterildiği sonuç penceresinden sağ tuş menüsü kullanılarak çalıştırılabilir.
    Her iki sekmenin bulunduğu pencerede ;
    Name (İsim) : Araç veya uzantının ismini gösterir.
    Description (Açıklama) : Araç veya uzantının kısa tanımını verir.
    Creator (Yazar) : Araç veya uzantıyı yapan kişi veya üreticiyi beliritir.
    Eklentilerin hepsi üretici sitesinden innDirilebilir. Burada dikkat etmemiz gereken şudur. Araçlar üzerine çift tıklandığında kendiliğinden ilgili yere kurulurlar ve sistemden kaldırmak için de program ekle/kaldır denetim masası öğesinden faydanılmalıdır. Uzantıları ise biz elle lavasoft/Ad-AwareSE/plug-in klasörü içerisine kaydetmeliyiz.

    Önemli ve son bir not :
    Yazılımın tarama işlemi sırasında bazı antivirüs programları virüs yakalamış gibi uyarı verebilir. Bunun sebebi şudur. Antivirüs yazılımının kendi karantina dosyası adaware yazılımı tarafından tarandığında virüs yazılımı virüslerin karantinadan çıkmış gibi algılar. Bir de arşiv dosyalarının taranması sırasında arşiv dosyalarını tarama özelliği olmayan antivirüs yazılımları arşiv adaware yazılımı tarafından geçici olarak açıldığında bunu fark edip uyarı verebilir.

    PROGRAMI TÜRKÇELEŞTİRELİM :
    Ad-Aware SE Language-pack vol. 1.1 isimli dil paketi dosyasını (En altta bulunan Language pack 1.1.zip) bilgisayarınıza kaydedin. Üzerine çift tıklayarak çalıştırın ve kullanım sözleşmesini kabul ederek bir program kurulumu gibi devam edin. Ad-aware yazılımını tekrar çalıştırın. Üst kısayol imgelerinden dişli görünümünde olan Settings sembolüne tıklayın. Interface settings (arabirim ayarları) kısmında Language file yazısının yanındaki ok simgesine bastığınızda bir menü açılacak ve oradan Türkçe yazılı olanı seçip Proceed tuşuna basınız. Artık Ad-Aware SE yazılımını Türkçe olarak kullanabilirsiniz.

    Skin (Kabuk) desteği :
    Ben üretici sitesinden favorim olan sarı renkli arayüzü çok beğendim. Örnek olması için de buraya ekledim. En altta bulunan AdAware Skin Yellow isimli zip dosyası.



    SONUÇ :
    İnternetten gelebilecek çeşitli zararlı içerikli dosyaların, casus programcıkların bulunup temizlenmesinde oldukça etkili olan Ad-aware yazılımı, kategorisinde en popüler yazılım olma özelliğini de taşıyor. Ve bence bu ününü de hak ediyor. Programın tüm zararlı içerikleri temizlemesi için DAİMA güncel referans dosyalarını kullanmaya özen göstermeniz ve yüzeyel tarama değil kapsamlı tarama yapmanız gerekiyor. Yapısı gereği Ad-Aware bir virüs temizleme programı değil. Bu program bir Ad/Spy temizleyicisi. Yani bilgisayarınızı tamamen korumaya almak için muhakkak güncel bir virüs programı ve güvenlik duvarı ile beraber çalıştırılması şart. Yine de Ad-Aware türünün en iyileri arasında bulunuyor ve Güncel bir Antivirüs yazılımı ile beraber çalıştırıldığında, bilgisayarınızın korunmasını ve temizliğini rahatça devredebileceğiniz, oldukça başarılı bir yazılım.

Benzer Konular

  1. Pardus KDE Kurulum Resimli Anlatım
    By Mustafa Uyar in forum Resimli program Anlatımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.Şubat.2017, 20:02
  2. Phoenix kullanımı resimli anlatım
    By Mustafa Uyar in forum Resimli program Anlatımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Ocak.2014, 20:32
  3. FİREWORKS MX MENÜLERİ Resimli Anlatım
    By Mustafa Uyar in forum Resimli program Anlatımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 19.Şubat.2009, 00:37
  4. windows vista resimli anlatım
    By Mustafa Uyar in forum Resimli program Anlatımları
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04.Nisan.2007, 22:36
  5. MSN ile Ücretsiz SMS Gönderme[Resimli Anlatım]
    By DuRMaZ in forum Msn , Icq ,Yahoo messenger,Skype
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 18.Mart.2007, 09:20

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.