Güncelleme işlemi ve TÜRKÇELEŞTİRME
WEBUPDATE (GÜNCELLEME) :



Hızlı başlat menüsünde wepupdate imgesine ya da ana durum penceresinde “check for updates now” güncellemeleri kontrol et linkine tıkladığımızda karşımıza performing webupdate (güncellemelere bak) penceresi açılacaktır. Yüklü olan uygulamanın sürümünü ve başvuru dosya bilgilerini görebilirsiniz. Connect (bağlan) tuşuna tıklayarak işleme başlatabiliriz. Configure (ayarla) tuşuna bastığımızda karşımıza gelen pencerede Proxy ayarları ve yedekleme seçeneği çıkacaktır. Proxy ayarları normal olarak etkin değildir. Eski başvuru dosyasının yedeğinin alınması seçeneği işaretli haldedir. İstediğimiz değişikliği yaparak yeni güncellemelerin kontrolü için connect tuşuna basıyoruz. Bir süre sonra karşımıza yeni güncelleme dosyasının bulunduğuna dair bir uyarı penceresi geliyor. Otomatik olarak güncellenecek yeni başvuru dosyasının bilgilerini ve tarihini bu pencerede görüp ok tuşuna basıyoruz. İnnDirme işlemi sonunda program güncelleme işlemini otomatik olarak yapıyor. Bize sadece finish tuşuna basmak kalıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/resimli-program-anlatimlari/12831-ad-aware-se-personel-edition-1-06-r1-resimli-anlatim-post21557.html

ADD-ONS (TOOLS AND EXTENSIONS)



Add-ons (eklentiler) penceresi tools (araçlar) ve extensions (uzantılar) olarak iki sekme halindedir.
Araçlar tarama işlemi yapmaksızın kendi başlarına çalışabilen ve son kullanıcı için yazılıma ilave özellik katan programlardır. Uzantılar ise tespit edilen yani tanımlanan nesneler için daha detaylı bilgiye ve ilave seçeneklere ulaşabileceğimiz özellikler katar. Araçları çalıştırmak için ilgili araç üzerine çift tıklamak ya da işaretleyip run tool (eklenti çalıştır) tuşuna basmamız gerekiyor. Uzantılar ise ancak sistem tarandıktan sonra nesnelerin gösterildiği sonuç penceresinden sağ tuş menüsü kullanılarak çalıştırılabilir.
Her iki sekmenin bulunduğu pencerede ;
Name (İsim) : Araç veya uzantının ismini gösterir.
Description (Açıklama) : Araç veya uzantının kısa tanımını verir.
Creator (Yazar) : Araç veya uzantıyı yapan kişi veya üreticiyi beliritir.
Eklentilerin hepsi üretici sitesinden innDirilebilir. Burada dikkat etmemiz gereken şudur. Araçlar üzerine çift tıklandığında kendiliğinden ilgili yere kurulurlar ve sistemden kaldırmak için de program ekle/kaldır denetim masası öğesinden faydanılmalıdır. Uzantıları ise biz elle lavasoft/Ad-AwareSE/plug-in klasörü içerisine kaydetmeliyiz.

Önemli ve son bir not :
Yazılımın tarama işlemi sırasında bazı antivirüs programları virüs yakalamış gibi uyarı verebilir. Bunun sebebi şudur. Antivirüs yazılımının kendi karantina dosyası adaware yazılımı tarafından tarandığında virüs yazılımı virüslerin karantinadan çıkmış gibi algılar. Bir de arşiv dosyalarının taranması sırasında arşiv dosyalarını tarama özelliği olmayan antivirüs yazılımları arşiv adaware yazılımı tarafından geçici olarak açıldığında bunu fark edip uyarı verebilir.

PROGRAMI TÜRKÇELEŞTİRELİM :
Ad-Aware SE Language-pack vol. 1.1 isimli dil paketi dosyasını (En altta bulunan Language pack 1.1.zip) bilgisayarınıza kaydedin. Üzerine çift tıklayarak çalıştırın ve kullanım sözleşmesini kabul ederek bir program kurulumu gibi devam edin. Ad-aware yazılımını tekrar çalıştırın. Üst kısayol imgelerinden dişli görünümünde olan Settings sembolüne tıklayın. Interface settings (arabirim ayarları) kısmında Language file yazısının yanındaki ok simgesine bastığınızda bir menü açılacak ve oradan Türkçe yazılı olanı seçip Proceed tuşuna basınız. Artık Ad-Aware SE yazılımını Türkçe olarak kullanabilirsiniz.

Skin (Kabuk) desteği :
Ben üretici sitesinden favorim olan sarı renkli arayüzü çok beğendim. Örnek olması için de buraya ekledim. En altta bulunan AdAware Skin Yellow isimli zip dosyası.



SONUÇ :
İnternetten gelebilecek çeşitli zararlı içerikli dosyaların, casus programcıkların bulunup temizlenmesinde oldukça etkili olan Ad-aware yazılımı, kategorisinde en popüler yazılım olma özelliğini de taşıyor. Ve bence bu ününü de hak ediyor. Programın tüm zararlı içerikleri temizlemesi için DAİMA güncel referans dosyalarını kullanmaya özen göstermeniz ve yüzeyel tarama değil kapsamlı tarama yapmanız gerekiyor. Yapısı gereği Ad-Aware bir virüs temizleme programı değil. Bu program bir Ad/Spy temizleyicisi. Yani bilgisayarınızı tamamen korumaya almak için muhakkak güncel bir virüs programı ve güvenlik duvarı ile beraber çalıştırılması şart. Yine de Ad-Aware türünün en iyileri arasında bulunuyor ve Güncel bir Antivirüs yazılımı ile beraber çalıştırıldığında, bilgisayarınızın korunmasını ve temizliğini rahatça devredebileceğiniz, oldukça başarılı bir yazılım.