Giriş ;
İnternette güvenli bir şekilde gezebilmeniz için sisteminizde bulunması gerektiğine inandığım bu program ile bilinen casus programları, parazitleri (Parasites), Scumware, Keyloggers, trojenleri (Trojans), arayıcıları (Dialers), Malware, tarayıcı hırsızlarını (Browser hijackers) ve izleyici bileşenlerini (tracking components) bulabilirsiniz. Sisteminizi, hafıza, registry, harddisk, optik (CD-RW, DVD-RW) ve çıkarılabilir tüm sürücüler dahil tarayarak bahsedilen tüm zararlı dosyaları bulur ve sisteminizden kaldırabilir, silebilirsiniz. Programın sürekli olarak güncellenebilen başvuru dosyası sayesinde zararlı dosyalara karşı hem güncel kalabilir hem de güvenli gezinti yapabilirsiniz. Güncelleme işlemi webupdate aracı ile program üzerinden yapılabilmektedir. Yeni sürümde tarama motoru geliştirilmiş olup tarama seçenekleri tamamen özelleştirilebilir duruma getirilmiştir. Tarama işlemi hem NTFS dosya sisteminde hem de Cab arşiv dosyalarında da çalışmaktadır. Tarama sonucu tespit edilen zararlı dosyalar otomatik olarak karantina klasörüne gönderiliyor ve istediğiniz takdirde otomatik olarak kaydı tutulan log dosyalarından HTML formatında raporlar alabiliyorsunuz. Yazılım eklenti desteğini araçlar ve uzantılar şeklinde sunarken, kabuk değiştirilmesine de destek vermektedir. Tüm bunların yanında özellikle yeni geliştirilen TAC veritabanı sayesinde zararlı içeriklerin puanlandırılması kullanıcı için artı puan getiriyor.

Programı indirelim :
Sitemizde programın kendisini, güncel başvuru dosyasını ve Türkçe yamasını bulabilirsiniz.

Ad-Aware SE Personel 1.06 R1
ftp://ftp.download.com/pub/windows/aawsepersonal.exe

Referans File SE1R49 31.05.2005
http://download.lavasoft.de.edgesuit...ublic/defs.zip

Kurulum :
Bilgisayarınıza innDirdiğiniz .exe uzantılı ad-aware uygulamasını çalıştırdığınızda kurulumun başladığını gösteren ilk ekran karşınıza gelecek. Next tuşuna basarak lisans anlaşmasının yazılı olduğu bir sonraki ekrana geçiyoruz. Next tuşuna tıkladığımızda yazılımın orjinalde kurulacağı yeri gösteren adım ekrana gelecektir. İsterseniz orijinal halinde bırakıp Next ile ilerleyebilir ya da Browse (göster) tuşuna basarak kurulumun yapılacağı yeri gösterebiliriz. Bilgisayarı kullanan herkesin ya da sadece kendinizin kullanmasını belirten ekranda istediğiniz seçimi yapıp Next tuşu ile bir sonraki adıma geçiyoruz. Bir sonraki ekran, kurulumun başlayacağını gösteren adım olup Next tuşuna bastığımızda dosyalar sisteme kopyalanmaya başlıyor. Kurulumun tamamlanması sisteminizin hızına bağlı olarak 10-30 saniye sürüyor. En son ekrana gelen adımda kurulumun başarı ile tamamlandığını belirten ekran karşımıza geliyor.



Karşımıza gelen ekranda, “Tam sistem taramasını şimdi gerçekleştir”, “Tanımlama (defination) dosyasını şimdi güncelleştir” ve “Yardım dosyasını şimdi aç” şeklinde üç seneğinin bulunduğu ve hepsinin de işaretli olduğunu görüyoruz. Eğer bu seçenekleri işaretli halleri ile bırakır ve finish tuşuna basarsak, yukarıda yazdığımız işlemler sırasıyla gerçekleşecektir. Güncelleme işlemi için internete bağlı olmanız gerektiğini unutmayınız. Şu an okumakta olduğunuz bu sayfalar yardım dosyası yerine geçer. Güncellenecek tanımlama dosyasının en güncel halini harddiskimize kaydetmiştik. Güncelleme yapmadan sistem taraması yapmanın da bir esprisi olmayacağından, bu üç seçeneğin işaretini kaldırarak finish tuşuna basalım. Kurulum tamamlandığında programı çalıştırmak için masaüstünde bulunan kısayolu çift tıklamanız yeterli. Başlat menüsünde bulunan Lavasoft Ad-Aware SE Personel altından da hem programa (Ad-Aware SE Personel) hem de kullanıcı yardım (Ad-Aware SE Manuel) dosyasına ulaşabiliriz.

Programın Arayüzü :
Programı ilk çalıştırdığımızda karşımıza Ad-Aware SE Status (Ad-Aware SE Durumu) arayüzü gelecektir. Öncelikle ekrandaki menüleri ve yazıların ne anlama geldiğini açıklayalım. Ekran genel olarak ; sol tarafta yeralan ana menü düğmeleri ile ekranın sağ üst tarafında bulunan hızlı başlat kısayol imgelerinden oluşuyor. Ekranın ortasında bulunan büyük kısım ise bu düğme ve imgelere göre değişmekte olup yaptığımız veya yapacağımız işlemleri göstermektedir.


1. Sol tarafta yeralan ana menüdeki düğmeleri ve yapılan işlemleri açıklayacak olursak;
Status (Durum) :
Yazılımın ana penceresi olup başvuru dosyası (Defination File) bilgileri ve kullanım istatistiklerinin (Usage Statistics) bulunduğu penceredir. Yazılımın güncelleme (update) işlemini yaparken, Karantina Listesine (Quarantine List) ve Koruma Listesine (İgnore List) ulaşırken yine bu pencereyi kullanıyoruz.
Scan Now (Şimdi Tara) :
Sisteminize tarama işlemini yaptıracağınız pencere olup yazılım ile ilgili tüm işlemleri hemen hemen bu pencereden yapıyoruz. Sistem taraması hazırlanıyor penceresinden, tarama kipini seçebilir, özelleştir (customize) ve seçim (select) tuşları ile tarama işlemi özelliklerini detaylı olarak ayarlayabilir ve taratacağınız sürücü veya klasörleri belirleyebilirsiniz. İlerde bu kısmı daha detaylı olarak inceleyeceğiz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=21550
Ad-watch :
Bu özellik Ad-Aware SE Personel yazılımında bulunmamaktadır. Yazılımın lisanslı sürümünü aldığınız takdirde kullanabileceğiniz ve arka planda gerçek zamanlı tarama yapmanıza yarayan bir araç olup zararlı bileşenleri sisteme bulaşmadan tespit etmeye çalışır.
Add-ons (Eklentiler) :
Yazılımın üretici sitesinden ulaşabileceğiniz eklentiler ile programa ilave özellikler kazandırabileceğiniz ve ilave etmiş olduğunuz eklentileri gösteren penceredir. Tools (araçlar) ve Extensions (Uzantılar) olarak iki sekme halinde yer almaktadır.
Help (Yardım) :
Programın kurulumu sırasında kullanıcı yardım dosyaları otomatik olarak kurulacak şekilde gelmektedir. Ad-Aware SE Manuel isimli yardım dosyasına, başlat menüsü üzerinden de ulaşabilirsiniz.


2. Sağ üst taraftaki hızlı başlat menüsündeki kısayolları ve yapabileceğimiz işlemleri açıklayalım. Kısayol imgesi üzerine Mouse ile gelip bir iki saniye beklediğinizde kısa bir açıklama görebilirsiniz.
Ad-watch :
Ad-watch penceresi ile aynıdır. Bu özelliği kullanabilmeniz için Lisanslı kullanıcı olmanız gerekiyor.
Settings (Ayarlar) :
Programla ilgili tüm ayarları yapabileceğimiz, tarama işlemini özelleştirebileceğimiz kısaca ayarlarını değiştirebileceğimiz pencereyi açar.
Quarantine (Karantina) :
Tarama işlemi sonucunda zararlı olduğu tespit edilen ve karantina altına alınan dosyaların özelliklerini görmenize yarayan Karantina yöneticisi (Quarantine Manager) penceresini açar.
WebUpdate (Dahili Güncelleme) :
Başvuru dosyanın güncel olup olmadığını kontrol edebilir ve internetten en son başvuru dosyasını güncelleyecek şekilde update edebilirsiniz.
Information (Bilgi) :
Program ve yapımcısı hakkında bilgilere ulaşabileceğiniz Ad-Aware SE hakkında isimli pencereyi açar.