Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


4 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    2007-2008 Iı. Yarıyıl Sos.bil Grubu Zümresi

    AKÇAABAT ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
    2007-2008 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI, II. YARIYIL, SOSYAL BİLGİLER GRUBU DERSLERİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARAR TUTANAĞI

    GÜNDEM :
    1. Birinci yarıyılın değerlendirilmesi
    2. Performans, proje ödevleri, yaptırım için alınacak önlemler
    3. Öğrenci merkezli eğitim ve uygulanacak yöntem ve teknikler
    4. Ders araç-gereç kullanımı
    5. Başarıyı artırıcı tedbirler
    6. Ölçme ve değerlendirme esasları
    7. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
    8. Öğrenci- veli- öğretmen üçgeninin sağlıklı iletişimi için alınacak önlemler
    9. Gezi- gözlem- incelemelerin plânlanması
    10. Dilek ve temenniler
    GÖRÜŞMELER VE ALINAN KARARLAR :

    03.03.2008 Pazartesi günü, Sosyal Bilgiler öğretmenleri olarak, öğretmenler odasında toplanılarak ilgili gündem maddeleri görüşülüp,aşağıdaki zümre kararları alındı.

    1. Birinci yarıyılın değerlendirilmesi:
    Recep ŞENER, “Birinci yarıyıl zümre kararları gözden geçirilerek, alınan kararlar doğrultusunda hareket edildiği gözlenmiştir.
    Sosyal Bilgiler 6 müfredatı, Birinci yarıyıl zümre kararlarında planlandığı süre içersinde bitirildi. Yine kararlaştırıldığı üzere dersler, öğrenci merkezli olarak işlenmeye çalışılmış ve bunda yeterince başarılı olunmuştur. Özellikle, grup çalışmaları, dramatizasyon (canlandırma), ben kimim ve öykü tamamlama gibi yöntemlere öğrencilerin yoğun ilgisi gözlenmiş ve soyut konular içeren bir çok konu ilgi çekici hale getirilmiştir.
    Özellikle işleyeceğimiz konularla ilgili öğrenciler tarafından hazırlanan bilgisayar sunuları derslerde bilgisayar ve projeksiyon cihazları yardımıyla sunularak, öğrencilerin hem teknolojiyi kullanmayı hem de bilgiyi öğrenmeleri sağlanmıştır. Ünite sonlarında değerlendirme testleriyle pekiştirmeler yapılmıştır.
    Okul imkanları ve kendi çabalarımızla, araç gereç konusunda eksiklik yaşanmaması için gayret gösterilmiştir.
    Konuların özelliğine göre diğer zümre öğretmenleriyle işbirliğine gidilmiştir.
    Öğrencilerin geçen yıla göre performans ve proje ödevlerinin gereğini, önemini, amacını ve yapılış şeklini daha iyi kavradıkları görüldü. Verilen Proje ve performans ödevleri ile ilgili zaman zaman kontroller yapılarak gerekli rehberlik yapıldı.
    Birinci yarıyılda yaptığımız veli toplantılarında yeterli veli katılımı sağlanarak, öğrencilere yaklaşımlar, başarıyı artırıcı tedbirler, olumlu davranışlar geliştirme, sosyal, ekonomik durumlarıyla ilgili konularında bilgilendirme ve bilinçlendirmelerde bulunuldu.

    2. Performans ve proje ödevleri, yaptırım için alınacak önlemler:
    Performans ödevi uygulamasının yeni başlaması, öğretmen ve öğrencilerin konuya yabancı olması bu konuda bir takım aksamalara yol açmıştır. Ayrıca her dersten ayrı ayrı performans ödevi verilmesi öğrencilerin yükünü oldukça artırmakta ve bazı öğrenciler açısından bıkkınlık yaratabilmektedir.
    Performans ödevi verilirken öğrencilerin seviye ve ilgileri göz önünde bulundurularak konu tespiti ve değerlendirilmesi yoluna gidilmelidir. Ödevler somut tasarım eserleri ve belli bir konuda araştırma eserleri şeklinde olabilecektir. Hatta işlediğimiz ders konularıyla ilgili bilgisayar sunusu, bulmaca, çalışma yaprağı şeklinde de verilebilecektir. Tasarım eserleri ile ilgili öğrencilere gerekli açıklamalarda bulunulduktan başka, teknoloji tasarım ve resim öğretmenlerinden de yararlanılacaktır.

    b. Proje ödevleri konuları birinci yarıyılda tespit edilip dağıtılmıştı. Daha kapsamlı olan bu çalışmaların rehberliği devam etmektedir. Yine bu ödevlerde de somut tasarım ve bilgi ve belgelere dayalı eserler oluşturulabilecekti. Bu eserlerin hazırlanmasında, kaynaklara yöneltmede yardımcı olunacaktır. Ansiklopediler, Kaynak eserler, internet adresleri hatta kaynak kişi ve kurumlar da gösterilebilecek.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=104663
    Araştırma yapmanın, bir eser ortaya koymanın önemi sık sık vurgulanacak. Öncelikle amacın iyice kavratılması gerekmektedir. Bundan sonra öğrenciler, araştırmaya, araştırmaktan zevk almaya, yeni buluşlar, icatlar yapmaya yöneltilebilecektir.
    Bilimde ilerleme ancak yeni araştırmalar ve buluşlarla gerçekleşebilir. Aklın ve mantığın rehberliğinde yapılan araştırmalar ve buluşlarla günümüzde pek çok toplum ‘çağdaş uygarlık’ dediğimiz seviyeye ulaşmıştır. Araştırmayan, bilimsel gelişmeleri takip edemeyen toplumlar yerinde sayar, geri kalır ve yok olur. Öğrencilerimize bu durumun önemi sürekli hatırlatılacaktır.
    Belli aralıklarla öğrenci, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere kontrole çağrılacak,
    öğrenciye gerekli rehberlik yapılacak, ilgili ödev takip formu imzalattırılacaktır.
    KARAR: 1. Günlük ödevler verilip mutlaka öğretmen tarafından incelenerek değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Öğretmenin kontrol için yeterli zamanın bulunmaması durumunda önceden belirlenmiş öğrenciler ödev kontrollerini yapıp durumu öğretmene bildirecekler. Çeşitli ödüllendirme yöntemleri kullanılacaktır.
    2. Performans ödevleri verilirken öğrencilerin ilgi ve seviyeleri dikkate alınacak, somut tasarım ve bilgi araştırma yönelik ödevler verilecektir. Ödevler bilgisayar sunusu, çalışma yaprağı, bulmaca, anket v.b şekillerde de kabul edilebilecektir.
    3. proje çalışmalarının önemi vurgulanarak, belli aralıklarla öğretmen tarafından kontrol edilip,gerekli rehberlik yapıldıktan sonra öğrencilere ödev takip formunun imzalattırılması kararlaştırıldı. Kaynaklar konusunda gerekli önerilerde bulunulacak.


    3. Öğrenci merkezli eğitim ve uygulanacak yöntem ve teknikler:
    Birinci yarıyıl olduğu gibi Sosyal Bilgiler dersleri ‘öğrenci merkezli’ olarak işlenecektir. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak, uygulayarak öğrenmelerine önem verilecek. Öğrenciler hem okul çevresi hem de toplum çevresindeki davranışları yönünden takip edilecek, değerlendirilecek. Öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaları yönünde toplum ve çevrede uyarılacaktır. Dersleri öğrenci merkezli işlemek amacıyla;
    - Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, grup içinde sorumluluk almalarını sağlamak, konuşma becerisi ve ifade gücünü artırmak amacıyla “grup çalışması ve anlatımı”na ağırlık verilecektir.
    - Ders içersinde ve sonunda “soru-cevap” yoluyla öğrenciler aktif kılınarak değerlendirme yapılacaktır.
    - Sosyal Bilgiler derslerinin uygun konularında ( özellikle Vatandaşlık derslerinde ) “dramatizasyon” ve “tartışma” metodu uygulanıp; günümüzün sosyal problemlerine eleştirel bir yaklaşımla çözümler getirerek aynı zamanda öğrencilerin demokratik kişilik kazanmaları sağlanacaktır.
    - Tarihî konular işlenirken, günümüz siyasî olaylarıyla bağ kurularak, yorumlanarak “güncelleştirme” yapılacaktır. Örnek olay yöntemine sık sık başvurulacaktır.
    - Konu ile ilgili çok önemli hususlar “not tutturularak” vurgulanacaktır.
    -Derse ilgiyi artırmak, önceki konuyla bağ kurmak amacıyla dersin ilk beş on dakikası, önceki dersimizin kısa bir “tekrarı” veya ilgili sorularına ayrılacaktır.
    - Çalışma yaprakları hazırlanarak derslere ilgi artırılacak.
    - Zaman zaman geçmiş konularla bağ kurularak, tekrar ve pekiştirme yapılacaktır.
    - Bazı soyut konuların öğretmen tarafından şematize edilerek ve görselleştirilerek “anlatım” metoduyla işlenmesi uygundur.
    - Öğrencilerin derslere hazırlıklı gelmelerini sağlamak amacıyla, konu ile ilgili önceden verilmiş araştırma sorularını cevaplamaları veya konunun kısa özetini çıkarmaları istenecektir.
    - Konu ve ünite sonlarında test çözümüne ağırlık verilecek.
    - Ünite ve konularımıza uygun yazı, şiir, resim, öykü vb. çalışmalar “Sosyal Bilgiler ve Tarih Köşelerimizde” sergilenecektir.
    KARAR: 1. Derslerin işlenişinde konunun özelliğine göre, yapılandırılmış dramatizasyon,örnek olay, öykü tamamlama, beyin fırtınası, buluş stratejisi, anlatım, grup çalışması, soru-cevap, ben kimim(neyim ben),5N1K ve küçük grup tartışması metotlarıyla “öğrenci merkezli” ders işlenmesine karar verilmiştir.
    2. Yine konuların özelliğine göre anlatım sırasında, şematize etme, görselleştirme, güncelleştirme tekniği; not tutma, özet çıkarma ve tekrar yöntemleriyle ilgi artırılıp başarının yükseltilmesine çalışılacaktır.
    3.Konu ve ünite sonlarında ilgili test çözümlerine ağırlık verilecek.
    3. Çalışma yaprakları hazırlanarak( kare bulmaca, kelime avı, resimli doldurmalı v.b) derslere katılım artırılacak
    4. Öğrencileri daha aktif hale getirmek için, Sosyal Bilgiler ve Tarih Köşemizde konularla ilgili yazı, resim gibi çalışmalar sergilenecektir.
    5. Araştıran, sorgulayan bireyler olarak yetişmeleri amacıyla, araştır ma sorularına yer verilecek.


    4.Ders araç-gereçlerinin kullanılması:
    Dersin gerçek amacına ulaşabilmesi için mutlaka araç-gerecin olması ve kullanılması gereklidir. Derslerimizde kullandığımız en temel araç ders kitabıdır. Öğrencilerin mutlaka ders kitaplarını derslerde yanlarında bulundurmaları sağlanacaktır. Tarih-coğrafya atlasları da ünitelere uygun olarak derslerde kullanılacaktır. Bu konuda eksiği olan öğrencilerin eksikliklerinin teminine çalışılacaktır.
    Bunların dışında, okul tarih ve coğrafya harita takımları derslerde etkin kılınmaktadır.
    Okulumuzun mevcut tepegöz,saydam seti, TV, video, video kasetler , VCD ve CD leri ilgili ders ve konularda kullanılmaktadır. Ayrıca konularla ilgili resim, fotoğraf, şekil ve grafikler tarafımdan temin edilip derslerde kullanılmaktadır.
    Bazı TV programları, flim ve belgeseller, sinema, tiyatro vb. etkinlikler de araç-gereç olarak önerilecek.
    Ayrıca bazı derslerimizde projeksiyon cihazından da yararlanma yoluna gidilecektir.
    Sosyal bilgiler derslerimiz için doğal çevre , tarihî eserler, özel ve kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri de çevresel araç gereçler kabul edilebilir. İmkanlar ölçüsünde bu gibi mekanlara eğitici, öğretici geziler düzenlenecektir.
    KARAR:1.Öğrencilerin araç-gereçlerini derslerde her zaman hazır bulundurmaları gerektiği, ayrıca okulumuz imkanlarınca derslerin projeksiyon, tepegöz, saydamlar, TV, video, video kaset, VCD, CD kasetler eşliğinde işlenmesi gerektiği kararlaştırıldı.
    2. İşlediğimiz ünite ve konulara uygun TV programları, sinema ve tiyatro,sergi v.b.programlar araç-gereç olarak önerilecek ve bunların takip edilip edilmediği kontrol edilecektir.
    3. İlçe veya il çapında eğitici ve öğretici amaçlı doğal, tarihi mekanlara; resmi, özel kurum ve kuruluşlara geziler düzenlenecektir.
    4. Tarihi roman, hikaye ve destanlar, şiirler önerilerek okuma alışkanlığı kazandırılarak derse ilgi artırılacaktır.
    5.Başarıyı artırıcı tedbirler
    Medyanın çeşitli cinayet ve vahşetleri manşet yaptığı günümüz dünyasında akıllara durgunluk veren sosyal patlamalar yaşanmaktadır. Sosyal bunalımların gündemde olduğu çağımızda dünyamız, her zamankinden daha çok sosyal bilimlere muhtaç durumda. Eğer sosyal bilimlere gereken önem verilmezse toplumsal felaketler; savaş, cinayet, hırsızlık, kapkaççılık, tecavüz, baskı ve zulümler artarak devam edecek ve belki de artık dünyamız yaşanılmaz bir hal alacaktır. İnsanlık bilimsel alanda kendini yok edecek buluşları gerçekleştirerek belki de kıyamet senaryoları hazırlayacaktır.
    Öğrencilerimizi sosyal bilgiler derslerimize motive etmek zorundayız.. Her şeyden önce Sosyal bilgiler dersinin öğrencilere sevdirilmesine çalışılacaktır.
    İnsan, insan hakları, evrensellik, hoşgörü kavramları ağırlıklı olarak ele alınacak.
    Türk Milletinin çok köklü bir geçmişe sahip olduğu, tarihte sayısız medeniyetler kurduğu, ‘Cihan Hakimiyeti’ mefkûrelerinin Dünyada adâleti temine yönelik olduğu, sömürgeci olmadıkları vurgulanacak.
    Tarihini bilmeyen milletler, ‘hafızasını kaybetmiş kişiye benzer. Geçmişini hatırlayamayan kişi, dostunu, düşmanını tanımaz ve kendisi hakkında söylenen her şeyi kabul etmek zorunda kalır, kendisi üzerinde oynanan oyunları fark edemez. Bu örnekte olduğu gibi bugün Türkiye üzerinde oynanan oyunları anlayabilmemiz için tarihimizi çok iyi bilmemiz gereği her fırsatta vurgulanacak.

  2. #2
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Yanıt: 2007-2008 Iı. Yarıyıl Sos.bil Grubu Zümresi

    İnsan haklarının ulusal ve uluslar arası düzeyde korunması ile sevgi saygı, barış huzur elde edileceği; hakların korunmadığı bir dünyada kavga, nefret, kinin hakim olacağı; bilim ve teknolojinin ancak insan haklarının korunması ile gelişeceği her fırsatta hatırlatılacak.
    Vatan dediğimiz, atalarımızın kanlarıyla sulanmış bu aziz toprakları, doğal, beşerî ve ekonomik özellikleri ile de çok iyi tanımamız gereği vurgulanacak.
    Başarıyı artırıcı bir tedbir olarak öğrencilere her fırsatta Sosyal Bilgiler dersi çalışma yöntemleri hatırlatılacak. Yine de başarısız olanlar, okul rehberlik servisine sevk edilerek özel rehberlik almaları sağlanacak.
    Sınıfta, öğrenme güçlüğü olan ve ileri düzeyde öğrenme hızında olan öğrencilere ek ölçme-değerlendirme etkinlikleri düzenlenecek.
    Zaman zaman
    dersle ilgili güncel haber, fıkra, bilmecelerle öğrenci dikkatinin toparlanmasına çalışılacaktır.
    Öğrencilerin dersin konusu ile ilgili çalışma yaprakları( bilmeceler, şiirler, öyküler, bulmacalar, karikatürler v.s.) hazırlamaları sağlanacak.
    Sosyal bilgiler veya tarih köşemiz oluşturularak, öğrencilerin ilgili gazete yazılarını, kendi yazılarını, resim ve fotoğrafları asmaları sağlanacak, ilgi ve istek uyandırılacak.
    Tarih konuları işlenirken güncelleme ve örnek olaylarla ilgi ve motivasyon artırılacak.
    Ünite sonlarında değerlendirme testleri uygulanacak.
    “ Marifet iltifata tabidir, iltifatsız mal zayidir” sözü hatırdan çıkarılmayacak ve ders esnasında öğrenciden gelebilecek güzel bir cevap ve davranış mutlaka ödüllendirilecektir. Bu ödüllendirme, sözlü notuyla olabileceği gibi öğrencinin sırtını okşama veya hediye şeklinde olacaktır.
    Düzenlenen veli toplantılarında, ilgili öğrenci velilerine, öğrencilere yaklaşım tarzları konusunda bilgiler aktarılacak.
    Sınıfta demokratik disiplin sağlanırken öğrencilerin, sevgi, saygı ve hoşgörülü olmaları sağlanacaktır.
    KARAR : 1.Her şeyden önce öğrencilere sevgiyle yaklaşılması, Sosyal Bilgiler dersinin önemi ve gereğinin açıklanarak sevdirilmesi,
    2. Sınıf ve öğrenci seviyelerine dikkat edilip,işlenişte bunun göz önünde bulundurulması
    3.Öğrenci ilgisin, motivasyonunu artırıcı tedbirler ve çalışmalar(ilgili resim, şiir, fıkra v.b. materyaller kullanma) ,
    4. Öğrencilere seviyelerine uygun Türk toplum yapısına, milli ve manevi geleneklerine uygun hikaye ve romanlar önerilecek.
    5. Demokratik sınıf ortamının sağlanması,
    6. Başarının her durum ve ortamda ödüllendirilmesi,
    7. Derslerde önceki konuların zaman zaman tekrarının yapılması
    8.Öğrenciyi sosyalleştirici faaliyetler(köşemize yazı, resim bilmece fıkra v.b. hazırlama) ,
    9. Öğrenmeyi etkili kılacak yöntem ve tekniklerin( öykü tamamlama, dramatizasyon,örnek olay, ben kimim, buluş stratejisi,beyin fırtınası, tartışma, v.b.) uygulanmasına ağırlık verilmesi,
    10. Ders konularının günlük olaylarla bağdaştırılarak güncelleştirilmesi,
    11. İl ve ilçe çapında şiir, resim, kompozisyon, proje çalışmalarına teşvik ve yol gösterici olma,
    12. Ünite sonlarında değerlendirme testleri yapılması
    13. Okul çıkışlarında başarıyı artırıcı ve OKS ve SBS’ye hazırlık amaçlı etüt çalışmalarının yapılması,
    13. Öğretmen-veli işbirliğine ağırlık verilmesi,
    kararlaştırıldı.

    6. Zararlı alışkanlık, davranış ve faaliyetler
    Olumsuz çevre şartları ve ailenin bilgisiz, bilinçsiz yaklaşımı ve bazı çevrelerin kasıtlı çalışmaları dolayısıyla öğrencilerimizin zararlı alışkanlık, davranış ve faaliyetlere sürüklendiği görülmektedir. Ergenlik döneminde, sigara, uyuşturucu gibi zararlı alışkanlıklara; çete- mafya faaliyetlerine girişildiği öteden beri gözlenmektedir. Yine internet kafelerde zararlı sitelere girildiği duyumları alınmaktadır. Ayrıca son yıllarda bölgemizde misyonerlik faaliyetleri de dikkati çekmektedir. Her çeşit zararlı oluşuma karşı okul-veli- öğrenci işbirliği ile karşı koymak zorundayız. Çünkü bu durum ülkemize yönelmiş bir iç tehdittir; gençliğimizi zehirleyip, uyuşturup, kandırıp kendi emellerini gerçekleştirmeye yöneliktir. Milli hedeflerinden sapmış “Gençliğe Hitabe”den bîhaber bir gençlik felaketimizdir.
    Atatürk ilke ve inkılaplarının hedeflediği çağdaş uygarlığa ancak milli birlik ve beraberlikle ulaşacağımız hatırlanmalıdır.
    Çocuklarımızı zararlı alışkanlıklar ve davranışlardan korunma yolları konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılırken; toplumda kendini ispatlamanın kabiliyet ve yetenekleri doğrultusunda üstün çalışmalarla olacağı sık sık vurgulanmalıdır.
    KARAR:
    1-Öğrencilerimiz, zararlı alışkanlıklar, davranışlar, faaliyetler( sigara, içki, uyuşturucu, bali, zararlı internet siteleri, misyonerlik faaliyetleri vs.)konularında ders içi ders dışı her ortamda uyarılacaktır.
    2- Toplumda kendini ispatlamanın ancak kabiliyet ve beceriler doğrultusunda( resim, müzik,spor, şiir, tiyatro,kitap okuma v.b yollarla) göstereceğimiz üstün başarılarla gerçekleşeceği; dolayısıyla boş zamanları bu gibi faaliyetlerle değerlendirmek gerektiği üzerinde ısrarla durulacak.
    3- Milli hedeflerimiz ve ülkemize yönelik iç ve dış tehditler konusunda sık sık uyarılarda bulunulacak.
    4- Veli toplantılarında konunun önemi dile getirilip, öğrencilere bu konuda yaklaşım tarzı vurgulanacaktır.
    5- İnternet kafe sahipleri ile görüşülüp öğrencilerin zararlı siteleri ziyaret etmemeleri önerilecek.
    6- Rehberlik servisimizin bu konular ile ilgili öğrenci velilerine yönelik bir konferans yapması idareye önerilecektir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=104664

    7.Ölçme ve değerlendirme
    Sosyal Bilgiler, Vatandaşlık ve İnsan Hakl. Eğt. ve İnkılap Tarihi derslerimiz için, ikinci yarıyıl boyunca ikişer yazılı değerlendirme yapılması, iki de sözlü kanaat notunun verilmesi uygun görülmektedir.
    Yazılı sınavlar, sınıfların seviyeleri göz önüne alınarak hazırlanacak, sınavda sorulan soruların % 40’ı çok kolay, %30’u kolay, %30’u normal düzeyde olacaktır.
    Yazılı sınavların şekli; çok soru kısa cevap, çoktan seçmeli test, doğru-yanlış ve boşluları doldurma türünde olacaktır.
    Sözlü değerlendirmeler için ise, belli bir zaman tayin edilmeyip; öğrencilerin sınıf içi aktivitesi, ödevlerini yapıp yapmaması v.b. hususlara göre belirlenecektir. Sözlü notunu belirlemede öğrencinin okul içi, okul dışı çevrede öğrendiklerini uygulayabilme düzeyi de gözlem sonuçlarına göre değerlendirmeye alınacak. Örneğin öğrencinin, bir sosyal yardım kuruluşuna yardım yapması, sivil toplum teşkilatına üye olması, kanun, kurallara saygılı olması, uymayanları uyarması, yaşlı bir insana karşıdan karşıya geçerken yardım etmesi, büyüklerine saygı, küçüklerine saygı göstermesi v.b. bütün bunlar sözlü değerlendirmede etkili olacaktır.

    KARAR:1- İkinci yarıyıl, Sosyal Bilgiler, Vatandaşlık, İns. Hakl. Eğt., T.C. İnkılap Tarihi derslerinden iki yazılı sınavın yapılması, iki de sözlü kanaatin kullanılması; sınavların öğrenci seviyeleri dikkate alınarak, ağır olmayacak şekilde uygulanması kararlaştırıldı.
    2- Öğrenciler her ortam ve durumda değerlendirilecek, durumlarını gösteren çetveller tutulacak.
    3- Ders içersinde gösterilen gayret ve başarılar, anında sözlü notu olarak takdir edilecek.
    4- Öğrencilerin bilgi ve davranış yönünden gösterdiği başarılar her zaman takdir edilecek,gerektiğinde “aferin” bravo” “harikasın” gibi ifadelerin yanında, çikolata türünden yiyeceklerle de ödüllendirilip motivasyon ve teşvik sağlanacak.

    8. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği:
    Yapılan incelemelerde bazı öğrencilerde yöresel ağız bozuklukları, yazılı ve sözlü ifade eksikliği gözlenmiştir. Bu aksaklıkların giderilmesi için Türkçe öğretmeni ile işbirliğine gidilecektir. Yine özet çıkarma tekniği konusunda Türkçe öğretmeni ile işbirliği yapılarak, öğrencilerin bu konudaki eksikleri giderilecektir.

    6. sınıf Sosyal Bilgiler konularından ‘Yurdumuzda sanat’ konusu işlenirken, Resim,Müzik; ‘Yurdumuzda spor’ konusu işlenirken beden eğitimi öğretmenlerimiz, imkanlar ölçüsünde sınıfa çağrılarak, gerekli açıklamaları dinlenecek. Yine “yerel saatler” konusu işlenirken matematik öğretmeni ile orantı kurabilme konusunda işbirliğine gidilecektir. Öğrencilerin bu konularda daha kapsamlı bilgi edinmeleri sağlanacaktır.

  3. #3
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Yanıt: 2007-2008 Iı. Yarıyıl Sos.bil Grubu Zümresi

    KARAR:1. İkinci yarıyıl özellikle konuşma bozuklukları, ifade güçlüğü, imla, tertip-düzen konularında Türkçe öğretmeni ile; sanat, spor konularında Resim, Müzik, B.Eğitimi öğretmenleri ile; bilim ve teknik konularında fen bilgisi, matematik öğretmenleri ile; şehitlik, gazilik vb. konularda Din Kült.öğretmeni ile işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı.
    2- Yetersizliği görülen öğrencilerle ilgili sık sık zümre öğretmen arkadaşlarla görüş teatisinde bulunulacak, çözüm yolları aranacak.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=104665
    3. İşbirliği belirtilen zümre öğretmeni ile ikili görüşme, bilgi danışma, konularda koordinasyon sağlama, öğretmeni sınıfa getirip açıklamalarını dinletme, öğrencileri öğretmene yöneltme şekillerinde olacaktır.
    9. Öğrenci- veli- öğretmen üçgeninin sağlıklı iletişimi için alınacak önlemler:
    Başarısız ve problemli öğrenciler sadece kendileri için değil, bütün sınıf için sorun teşkil etmektedir. Bu öğrencilerle yapılan ikili görüşmeler veli desteği sağlanamadığından yeterince olumlu neticeler vermemektedir.
    Birinci yarıyılda yapılan veli toplantılarına tam katılımın olmadığı gözlenmiştir. Bu tür velilerin, ikinci yarıyıl yapılacak veli toplantılarına mutlaka katılımı sağlanmalıdır. Yine de toplantılara katılmayan veliler, okul idaresince kendilerine telefon açılarak, ısrarla okula gelmeleri sağlanmalı ve çocukları hakkında görüşülmelidir. Velilere çocuklarına karşı yaklaşım tarzı , çocuklarını tanıma konularında rehberlik yapılmalıdır. Bu amaçla okul rehberlik servisi konu ile ilgili panel, sempozyum, konferanslar düzenlemelidir. Ayrıca öğrencilerin üst öğrenimlere ilgi ve istekleri konusunda yönlendirilmeleri konularında veliler aydınlatılmalıdırlar.

    KARAR:1- İkinci yarıyılda yapılacak veli toplantılarına, duyarsız ve ilgisiz velilerin katılımının mutlaka sağlanması gerektiği kararlaştırıldı.
    2- Her öğrenciye ait telefon numaraları el altında bulundurulacak ve herhangi bir olumsuzlukta aile ile bireysel görüşülecek.
    3- Okul idaresinden öğrenci velisinin toplantılara katılımını sağlama konusunda öğretmene yardımcı olması ve işbirliği yapılması istenecektir.
    4- Öğrenci velilerine, öğrencilere yaklaşım tarzı konusunda panel, konferanslar verilmesi önerilecektir.
    10. II. Yarıyıl sonlarına doğru, gerek eğitici gerek dinlendirici gerekse 8.sınıf öğrencilerine mesleki rehberlik yapmak amacıyla geziler düzenlenmesi uygun olacaktır.
    6. ve 7. Sınıflarla çevrenin tarihi, coğrafi özelliklerini tanımaya yönelik eğitici, dinlendirici geziler imkanlar ölçüsünde planlanıp uygulanacaktır.
    8. sınıf öğrencilere mesleki rehberlik yapmak amacıyla civarımızdaki ortaöğretim kurumlarına eğitici geziler yapılacaktır.
    Bunlardan başka yıl sonuna doğru kır gezileri planlanmaktadır.
    KARAR:1- İmkanlar ölçüsünce ikinci yarıyılda eğitici, dinlendirici amaçlarla sosyal ve doğal ortamlar gezilecektir.
    2- Trabzon’un şehir içi trafiğinin yoğunluğu dolayısı ile, öğrencilerin şehir içindeki tarihi mekanları bireysel veya küçük gruplar halinde gezmeleri önerilip, gezi ve incelemeleri ile ilgili rapor hazırlamaları istenecek ve bu raporlar sözlü değerlendirmelerde etkili olacak.
    3- Son sınıf öğrencilerimizle civardaki ortaöğretim okullarına, mesleki rehberlik amacıyla geziler düzenlenecektir.
    11. İkinci yarıyılındaha başarılıgeçmesi dileğiyle toplantıya son verildi.



    Recep ŞENER Nihal BOZKAYA
    Sos. Bil. Öğrt. Sos. Bil. Öğret.
    Süleyman SALİHOĞLU
    Okul Müdürü V.


  4. #4
    soleil - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Mesajlar
    4,856
    Tecrübe Puanı
    110

    Yanıt: 2007-2008 Iı. Yarıyıl Sos.bil Grubu Zümresi

    AKÇAABAT ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
    2007-2008 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI, II. YARIYIL, SOSYAL BİLGİLER GRUBU DERSLERİ ZÜMRE KARAR LARI

    PERFORMANS, PROJE ÖDEVLERİ, YAPTIRIM İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

    KARAR: 1. Günlük ödevler verilip mutlaka öğretmen tarafından incelenerek değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Öğretmenin kontrol için yeterli zamanın bulunmaması durumunda önceden belirlenmiş öğrenciler ödev kontrollerini yapıp durumu öğretmene bildirecekler. Çeşitli ödüllendirme yöntemleri kullanılacaktır.
    2. Performans ödevleri verilirken öğrencilerin ilgi ve seviyeleri dikkate alınacak, somut tasarım ve bilgi araştırma yönelik ödevler verilecektir. Ödevler bilgisayar sunusu, çalışma yaprağı, bulmaca, anket v.b şekillerde de kabul edilebilecektir.
    3. proje çalışmalarının önemi vurgulanarak, belli aralıklarla öğretmen tarafından kontrol edilip,gerekli rehberlik yapıldıktan sonra öğrencilere ödev takip formunun imzalattırılması kararlaştırıldı. Kaynaklar konusunda gerekli önerilerde bulunulacak.

    ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM VE UYGULANACAK YÖNTEM VE TEKNİKLER

    KARAR: 1. Derslerin işlenişinde konunun özelliğine göre, yapılandırılmış dramatizasyon,örnek olay, öykü tamamlama, beyin fırtınası, buluş stratejisi, anlatım, grup çalışması, soru-cevap, ben kimim(neyim ben),5N1K ve küçük grup tartışması metotlarıyla “öğrenci merkezli” ders işlenmesine karar verilmiştir.
    2. Yine konuların özelliğine göre anlatım sırasında, şematize etme, görselleştirme, güncelleştirme tekniği; not tutma, özet çıkarma ve tekrar yöntemleriyle ilgi artırılıp başarının yükseltilmesine çalışılacaktır.
    3.Konu ve ünite sonlarında ilgili test çözümlerine ağırlık verilecek.
    3. Çalışma yaprakları hazırlanarak( kare bulmaca, kelime avı, resimli doldurmalı v.b) derslere katılım artırılacak
    4. Öğrencileri daha aktif hale getirmek için, Sosyal Bilgiler ve Tarih Köşemizde konularla ilgili yazı, resim gibi çalışmalar sergilenecektir.
    5. Araştıran, sorgulayan bireyler olarak yetişmeleri amacıyla, araştırma sorularına yer verilecek.

    DERS ARAÇ-GEREÇ KULLANIMI
    KARAR:1.Öğrencilerin araç-gereçlerini derslerde her zaman hazır bulundurmaları gerektiği, ayrıca okulumuz imkanlarınca derslerin projeksiyon, tepegöz, saydamlar, TV, video, video kaset, VCD, CD kasetler eşliğinde işlenmesi gerektiği kararlaştırıldı.
    2. İşlediğimiz ünite ve konulara uygun TV programları, sinema ve tiyatro,sergi v.b.programlar araç-gereç olarak önerilecek ve bunların takip edilip edilmediği kontrol edilecektir.
    3. İlçe veya il çapında eğitici ve öğretici amaçlı doğal, tarihi mekanlara; resmi, özel kurum ve kuruluşlara geziler düzenlenecektir.
    4. Tarihi roman, hikaye ve destanlar, şiirler önerilerek okuma alışkanlığı kazandırılarak derse ilgi artırılacaktır.
    BAŞARIYI ARTIRICI TEDBİRLER
    KARAR : 1.Her şeyden önce öğrencilere sevgiyle yaklaşılması, Sosyal Bilgiler dersinin önemi ve gereğinin açıklanarak sevdirilmesi,
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=104666
    2. Sınıf ve öğrenci seviyelerine dikkat edilip,işlenişte bunun göz önünde bulundurulması
    3.Öğrenci ilgisin, motivasyonunu artırıcı tedbirler ve çalışmalar(ilgili resim, şiir, fıkra v.b. materyaller kullanma) ,
    4. Öğrencilere seviyelerine uygun Türk toplum yapısına, milli ve manevi geleneklerine uygun hikaye ve romanlar önerilecek.
    5. Demokratik sınıf ortamının sağlanması,
    6. Başarının her durum ve ortamda ödüllendirilmesi,
    7. Derslerde önceki konuların zaman zaman tekrarının yapılması
    8.Öğrenciyi sosyalleştirici faaliyetler(köşemize yazı, resim bilmece fıkra v.b. hazırlama) ,
    9. Öğrenmeyi etkili kılacak yöntem ve tekniklerin( öykü tamamlama, dramatizasyon,örnek olay, ben kimim, buluş stratejisi,beyin fırtınası, tartışma, v.b.) uygulanmasına ağırlık verilmesi,
    10. Ders konularının günlük olaylarla bağdaştırılarak güncelleştirilmesi,
    11. İl ve ilçe çapında şiir, resim, kompozisyon, proje çalışmalarına teşvik ve yol gösterici olma,
    12. Ünite sonlarında değerlendirme testleri yapılması
    13. Okul çıkışlarında başarıyı artırıcı ve OKS ve SBS’ye hazırlık amaçlı etüt çalışmalarının yapılması,
    13. Öğretmen-veli işbirliğine ağırlık verilmesi,
    kararlaştırıldı.

    ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ESASLARI
    KARAR:1- İkinci yarıyıl, Sosyal Bilgiler, Vatandaşlık, İns. Hakl. Eğt., T.C. İnkılap Tarihi derslerinden iki yazılı sınavın yapılması, iki de sözlü kanaatin kullanılması; sınavların öğrenci seviyeleri dikkate alınarak, ağır olmayacak şekilde uygulanması kararlaştırıldı.
    2- Öğrenciler her ortam ve durumda değerlendirilecek, durumlarını gösteren çetveller tutulacak.
    3- Ders içersinde gösterilen gayret ve başarılar, anında sözlü notu olarak takdir edilecek.
    4- Öğrencilerin bilgi ve davranış yönünden gösterdiği başarılar her zaman takdir edilecek,gerektiğinde “aferin” bravo” “harikasın” gibi ifadelerin yanında, çikolata türünden yiyeceklerle de ödüllendirilip motivasyon ve teşvik sağlanacak.

    ZARARLI ALIŞKANLIK, DAVRANIŞ VE FAALİYETLER
    KARAR:
    1-Öğrencilerimiz, zararlı alışkanlıklar, davranışlar, faaliyetler( sigara, içki, uyuşturucu, bali, zararlı internet siteleri, misyonerlik faaliyetleri vs.)konularında ders içi ders dışı her ortamda uyarılacaktır.
    2- Toplumda kendini ispatlamanın ancak kabiliyet ve beceriler doğrultusunda( resim, müzik,spor, şiir, tiyatro,kitap okuma v.b yollarla) göstereceğimiz üstün başarılarla gerçekleşeceği; dolayısıyla boş zamanları bu gibi faaliyetlerle değerlendirmek gerektiği üzerinde ısrarla durulacak.
    3- Milli hedeflerimiz ve ülkemize yönelik iç ve dış tehditler konusunda sık sık uyarılarda bulunulacak.
    4- Veli toplantılarında konunun önemi dile getirilip, öğrencilere bu konuda yaklaşım tarzı vurgulanacaktır.
    5- İnternet kafe sahipleri ile görüşülüp öğrencilerin zararlı siteleri ziyaret etmemeleri önerilecek.
    6- Rehberlik servisimizin bu konular ile ilgili öğrenci velilerine yönelik bir konferans yapması idareye önerilecektir.

    DİĞER ZÜMRE ÖĞRETMENLERİ İLE İŞBİRLİĞİ
    KARAR:1. İkinci yarıyıl özellikle konuşma bozuklukları, ifade güçlüğü, imla, tertip-düzen konularında Türkçe öğretmeni ile; sanat, spor konularında Resim, Müzik, B.Eğitimi öğretmenleri ile; bilim ve teknik konularında fen bilgisi, matematik öğretmenleri ile; şehitlik, gazilik vb. konularda Din Kült.öğretmeni ile işbirliğine gidilmesi kararlaştırıldı.
    2- Yetersizliği görülen öğrencilerle ilgili sık sık zümre öğretmen arkadaşlarla görüş teatisinde bulunulacak, çözüm yolları aranacak.
    3. İşbirliği belirtilen zümre öğretmeni ile ikili görüşme, bilgi danışma, konularda koordinasyon sağlama, öğretmeni sınıfa getirip açıklamalarını dinletme, öğrencileri öğretmene yöneltme şekillerinde olacaktır.

    ÖĞRENCİ- VELİ- ÖĞRETMEN İŞBİRLİĞİ
    KARAR:1- İkinci yarıyılda yapılacak veli toplantılarına, duyarsız ve ilgisiz velilerin katılımının mutlaka sağlanması gerektiği kararlaştırıldı.
    2- Her öğrenciye ait telefon numaraları el altında bulundurulacak ve herhangi bir olumsuzlukta aile ile bireysel görüşülecek.
    3- Okul idaresinden öğrenci velisinin toplantılara katılımını sağlama konusunda öğretmene yardımcı olması ve işbirliği yapılması istenecektir.
    4- Öğrenci velilerine, öğrencilere yaklaşım tarzı konusunda panel, konferanslar verilmesi önerilecektir.
    GEZİ- GÖZLEM- İNCELEMELER
    KARAR:1- İmkanlar ölçüsünce ikinci yarıyılda eğitici, dinlendirici amaçlarla sosyal ve doğal ortamlar gezilecektir.
    2- Trabzon’un şehir içi trafiğinin yoğunluğu dolayısı ile, öğrencilerin şehir içindeki tarihi mekanları bireysel veya küçük gruplar halinde gezmeleri önerilip, gezi ve incelemeleri ile ilgili rapor hazırlamaları istenecek ve bu raporlar sözlü değerlendirmelerde etkili olacak.
    3- Son sınıf öğrencilerimizle civardaki ortaöğretim okullarına, mesleki rehberlik amacıyla geziler düzenlenecektir.



    Recep ŞENER Nihal BOZKAYA
    Sos. Bil. Öğrt. Sos. Bil. Öğret.

    Süleyman SALİHOĞLU
    Okul Müdürü V.

Benzer Konular

  1. 2007-2008 2. dönem Bölge Müzik Dersi Zümresi (ilköğretim)
    By Beyza in forum Müzik Öğretmenleri
    Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 22.Şubat.2011, 14:32
  2. kimya 1 yarıyıl zümresi
    By Mustafa Uyar in forum Lise Kimya Dersi
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 14.Şubat.2011, 11:16
  3. 2009-2010 Felsefe Grubu Zümresi
    By Mustafa Uyar in forum Lise Felsefe Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08.Ekim.2009, 22:11
  4. 2008-2009 sosyal grubu sene başı zümre
    By soleil in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 05.Eylül.2008, 10:19
  5. 2006-2007 Sosyal Bilgiler Zümresi
    By şehzade in forum Sosyal Bilgiler Dersi
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.Mart.2008, 20:17

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.