AKÇAABAT ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
2007-2008 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI, II. YARIYIL, SOSYAL BİLGİLER GRUBU DERSLERİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI KARAR TUTANAĞI

GÜNDEM :
1. Birinci yarıyılın değerlendirilmesi
2. Performans, proje ödevleri, yaptırım için alınacak önlemler
3. Öğrenci merkezli eğitim ve uygulanacak yöntem ve teknikler
4. Ders araç-gereç kullanımı
5. Başarıyı artırıcı tedbirler
6. Ölçme ve değerlendirme esasları
7. Diğer zümre öğretmenleri ile işbirliği
8. Öğrenci- veli- öğretmen üçgeninin sağlıklı iletişimi için alınacak önlemler
9. Gezi- gözlem- incelemelerin plânlanması
10. Dilek ve temenniler
GÖRÜŞMELER VE ALINAN KARARLAR :

03.03.2008 Pazartesi günü, Sosyal Bilgiler öğretmenleri olarak, öğretmenler odasında toplanılarak ilgili gündem maddeleri görüşülüp,aşağıdaki zümre kararları alındı.

1. Birinci yarıyılın değerlendirilmesi:
Recep ŞENER, “Birinci yarıyıl zümre kararları gözden geçirilerek, alınan kararlar doğrultusunda hareket edildiği gözlenmiştir.
Sosyal Bilgiler 6 müfredatı, Birinci yarıyıl zümre kararlarında planlandığı süre içersinde bitirildi. Yine kararlaştırıldığı üzere dersler, öğrenci merkezli olarak işlenmeye çalışılmış ve bunda yeterince başarılı olunmuştur. Özellikle, grup çalışmaları, dramatizasyon (canlandırma), ben kimim ve öykü tamamlama gibi yöntemlere öğrencilerin yoğun ilgisi gözlenmiş ve soyut konular içeren bir çok konu ilgi çekici hale getirilmiştir.
Özellikle işleyeceğimiz konularla ilgili öğrenciler tarafından hazırlanan bilgisayar sunuları derslerde bilgisayar ve projeksiyon cihazları yardımıyla sunularak, öğrencilerin hem teknolojiyi kullanmayı hem de bilgiyi öğrenmeleri sağlanmıştır. Ünite sonlarında değerlendirme testleriyle pekiştirmeler yapılmıştır.
Okul imkanları ve kendi çabalarımızla, araç gereç konusunda eksiklik yaşanmaması için gayret gösterilmiştir.
Konuların özelliğine göre diğer zümre öğretmenleriyle işbirliğine gidilmiştir.
Öğrencilerin geçen yıla göre performans ve proje ödevlerinin gereğini, önemini, amacını ve yapılış şeklini daha iyi kavradıkları görüldü. Verilen Proje ve performans ödevleri ile ilgili zaman zaman kontroller yapılarak gerekli rehberlik yapıldı.
Birinci yarıyılda yaptığımız veli toplantılarında yeterli veli katılımı sağlanarak, öğrencilere yaklaşımlar, başarıyı artırıcı tedbirler, olumlu davranışlar geliştirme, sosyal, ekonomik durumlarıyla ilgili konularında bilgilendirme ve bilinçlendirmelerde bulunuldu.

2. Performans ve proje ödevleri, yaptırım için alınacak önlemler:
Performans ödevi uygulamasının yeni başlaması, öğretmen ve öğrencilerin konuya yabancı olması bu konuda bir takım aksamalara yol açmıştır. Ayrıca her dersten ayrı ayrı performans ödevi verilmesi öğrencilerin yükünü oldukça artırmakta ve bazı öğrenciler açısından bıkkınlık yaratabilmektedir.
Performans ödevi verilirken öğrencilerin seviye ve ilgileri göz önünde bulundurularak konu tespiti ve değerlendirilmesi yoluna gidilmelidir. Ödevler somut tasarım eserleri ve belli bir konuda araştırma eserleri şeklinde olabilecektir. Hatta işlediğimiz ders konularıyla ilgili bilgisayar sunusu, bulmaca, çalışma yaprağı şeklinde de verilebilecektir. Tasarım eserleri ile ilgili öğrencilere gerekli açıklamalarda bulunulduktan başka, teknoloji tasarım ve resim öğretmenlerinden de yararlanılacaktır.

b. Proje ödevleri konuları birinci yarıyılda tespit edilip dağıtılmıştı. Daha kapsamlı olan bu çalışmaların rehberliği devam etmektedir. Yine bu ödevlerde de somut tasarım ve bilgi ve belgelere dayalı eserler oluşturulabilecekti. Bu eserlerin hazırlanmasında, kaynaklara yöneltmede yardımcı olunacaktır. Ansiklopediler, Kaynak eserler, internet adresleri hatta kaynak kişi ve kurumlar da gösterilebilecek.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=104663
Araştırma yapmanın, bir eser ortaya koymanın önemi sık sık vurgulanacak. Öncelikle amacın iyice kavratılması gerekmektedir. Bundan sonra öğrenciler, araştırmaya, araştırmaktan zevk almaya, yeni buluşlar, icatlar yapmaya yöneltilebilecektir.
Bilimde ilerleme ancak yeni araştırmalar ve buluşlarla gerçekleşebilir. Aklın ve mantığın rehberliğinde yapılan araştırmalar ve buluşlarla günümüzde pek çok toplum ‘çağdaş uygarlık’ dediğimiz seviyeye ulaşmıştır. Araştırmayan, bilimsel gelişmeleri takip edemeyen toplumlar yerinde sayar, geri kalır ve yok olur. Öğrencilerimize bu durumun önemi sürekli hatırlatılacaktır.
Belli aralıklarla öğrenci, yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek üzere kontrole çağrılacak,
öğrenciye gerekli rehberlik yapılacak, ilgili ödev takip formu imzalattırılacaktır.
KARAR: 1. Günlük ödevler verilip mutlaka öğretmen tarafından incelenerek değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Öğretmenin kontrol için yeterli zamanın bulunmaması durumunda önceden belirlenmiş öğrenciler ödev kontrollerini yapıp durumu öğretmene bildirecekler. Çeşitli ödüllendirme yöntemleri kullanılacaktır.
2. Performans ödevleri verilirken öğrencilerin ilgi ve seviyeleri dikkate alınacak, somut tasarım ve bilgi araştırma yönelik ödevler verilecektir. Ödevler bilgisayar sunusu, çalışma yaprağı, bulmaca, anket v.b şekillerde de kabul edilebilecektir.
3. proje çalışmalarının önemi vurgulanarak, belli aralıklarla öğretmen tarafından kontrol edilip,gerekli rehberlik yapıldıktan sonra öğrencilere ödev takip formunun imzalattırılması kararlaştırıldı. Kaynaklar konusunda gerekli önerilerde bulunulacak.


3. Öğrenci merkezli eğitim ve uygulanacak yöntem ve teknikler:
Birinci yarıyıl olduğu gibi Sosyal Bilgiler dersleri ‘öğrenci merkezli’ olarak işlenecektir. Öğrencilerin yaparak, yaşayarak, uygulayarak öğrenmelerine önem verilecek. Öğrenciler hem okul çevresi hem de toplum çevresindeki davranışları yönünden takip edilecek, değerlendirilecek. Öğrencilerin öğrendikleri teorik bilgileri uygulamaları yönünde toplum ve çevrede uyarılacaktır. Dersleri öğrenci merkezli işlemek amacıyla;
- Öğrencileri araştırmaya yöneltmek, grup içinde sorumluluk almalarını sağlamak, konuşma becerisi ve ifade gücünü artırmak amacıyla “grup çalışması ve anlatımı”na ağırlık verilecektir.
- Ders içersinde ve sonunda “soru-cevap” yoluyla öğrenciler aktif kılınarak değerlendirme yapılacaktır.
- Sosyal Bilgiler derslerinin uygun konularında ( özellikle Vatandaşlık derslerinde ) “dramatizasyon” ve “tartışma” metodu uygulanıp; günümüzün sosyal problemlerine eleştirel bir yaklaşımla çözümler getirerek aynı zamanda öğrencilerin demokratik kişilik kazanmaları sağlanacaktır.
- Tarihî konular işlenirken, günümüz siyasî olaylarıyla bağ kurularak, yorumlanarak “güncelleştirme” yapılacaktır. Örnek olay yöntemine sık sık başvurulacaktır.
- Konu ile ilgili çok önemli hususlar “not tutturularak” vurgulanacaktır.
-Derse ilgiyi artırmak, önceki konuyla bağ kurmak amacıyla dersin ilk beş on dakikası, önceki dersimizin kısa bir “tekrarı” veya ilgili sorularına ayrılacaktır.
- Çalışma yaprakları hazırlanarak derslere ilgi artırılacak.
- Zaman zaman geçmiş konularla bağ kurularak, tekrar ve pekiştirme yapılacaktır.
- Bazı soyut konuların öğretmen tarafından şematize edilerek ve görselleştirilerek “anlatım” metoduyla işlenmesi uygundur.
- Öğrencilerin derslere hazırlıklı gelmelerini sağlamak amacıyla, konu ile ilgili önceden verilmiş araştırma sorularını cevaplamaları veya konunun kısa özetini çıkarmaları istenecektir.
- Konu ve ünite sonlarında test çözümüne ağırlık verilecek.
- Ünite ve konularımıza uygun yazı, şiir, resim, öykü vb. çalışmalar “Sosyal Bilgiler ve Tarih Köşelerimizde” sergilenecektir.
KARAR: 1. Derslerin işlenişinde konunun özelliğine göre, yapılandırılmış dramatizasyon,örnek olay, öykü tamamlama, beyin fırtınası, buluş stratejisi, anlatım, grup çalışması, soru-cevap, ben kimim(neyim ben),5N1K ve küçük grup tartışması metotlarıyla “öğrenci merkezli” ders işlenmesine karar verilmiştir.
2. Yine konuların özelliğine göre anlatım sırasında, şematize etme, görselleştirme, güncelleştirme tekniği; not tutma, özet çıkarma ve tekrar yöntemleriyle ilgi artırılıp başarının yükseltilmesine çalışılacaktır.
3.Konu ve ünite sonlarında ilgili test çözümlerine ağırlık verilecek.
3. Çalışma yaprakları hazırlanarak( kare bulmaca, kelime avı, resimli doldurmalı v.b) derslere katılım artırılacak
4. Öğrencileri daha aktif hale getirmek için, Sosyal Bilgiler ve Tarih Köşemizde konularla ilgili yazı, resim gibi çalışmalar sergilenecektir.
5. Araştıran, sorgulayan bireyler olarak yetişmeleri amacıyla, araştır ma sorularına yer verilecek.


4.Ders araç-gereçlerinin kullanılması:
Dersin gerçek amacına ulaşabilmesi için mutlaka araç-gerecin olması ve kullanılması gereklidir. Derslerimizde kullandığımız en temel araç ders kitabıdır. Öğrencilerin mutlaka ders kitaplarını derslerde yanlarında bulundurmaları sağlanacaktır. Tarih-coğrafya atlasları da ünitelere uygun olarak derslerde kullanılacaktır. Bu konuda eksiği olan öğrencilerin eksikliklerinin teminine çalışılacaktır.
Bunların dışında, okul tarih ve coğrafya harita takımları derslerde etkin kılınmaktadır.
Okulumuzun mevcut tepegöz,saydam seti, TV, video, video kasetler , VCD ve CD leri ilgili ders ve konularda kullanılmaktadır. Ayrıca konularla ilgili resim, fotoğraf, şekil ve grafikler tarafımdan temin edilip derslerde kullanılmaktadır.
Bazı TV programları, flim ve belgeseller, sinema, tiyatro vb. etkinlikler de araç-gereç olarak önerilecek.
Ayrıca bazı derslerimizde projeksiyon cihazından da yararlanma yoluna gidilecektir.
Sosyal bilgiler derslerimiz için doğal çevre , tarihî eserler, özel ve kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütleri de çevresel araç gereçler kabul edilebilir. İmkanlar ölçüsünde bu gibi mekanlara eğitici, öğretici geziler düzenlenecektir.
KARAR:1.Öğrencilerin araç-gereçlerini derslerde her zaman hazır bulundurmaları gerektiği, ayrıca okulumuz imkanlarınca derslerin projeksiyon, tepegöz, saydamlar, TV, video, video kaset, VCD, CD kasetler eşliğinde işlenmesi gerektiği kararlaştırıldı.
2. İşlediğimiz ünite ve konulara uygun TV programları, sinema ve tiyatro,sergi v.b.programlar araç-gereç olarak önerilecek ve bunların takip edilip edilmediği kontrol edilecektir.
3. İlçe veya il çapında eğitici ve öğretici amaçlı doğal, tarihi mekanlara; resmi, özel kurum ve kuruluşlara geziler düzenlenecektir.
4. Tarihi roman, hikaye ve destanlar, şiirler önerilerek okuma alışkanlığı kazandırılarak derse ilgi artırılacaktır.
5.Başarıyı artırıcı tedbirler
Medyanın çeşitli cinayet ve vahşetleri manşet yaptığı günümüz dünyasında akıllara durgunluk veren sosyal patlamalar yaşanmaktadır. Sosyal bunalımların gündemde olduğu çağımızda dünyamız, her zamankinden daha çok sosyal bilimlere muhtaç durumda. Eğer sosyal bilimlere gereken önem verilmezse toplumsal felaketler; savaş, cinayet, hırsızlık, kapkaççılık, tecavüz, baskı ve zulümler artarak devam edecek ve belki de artık dünyamız yaşanılmaz bir hal alacaktır. İnsanlık bilimsel alanda kendini yok edecek buluşları gerçekleştirerek belki de kıyamet senaryoları hazırlayacaktır.
Öğrencilerimizi sosyal bilgiler derslerimize motive etmek zorundayız.. Her şeyden önce Sosyal bilgiler dersinin öğrencilere sevdirilmesine çalışılacaktır.
İnsan, insan hakları, evrensellik, hoşgörü kavramları ağırlıklı olarak ele alınacak.
Türk Milletinin çok köklü bir geçmişe sahip olduğu, tarihte sayısız medeniyetler kurduğu, ‘Cihan Hakimiyeti’ mefkûrelerinin Dünyada adâleti temine yönelik olduğu, sömürgeci olmadıkları vurgulanacak.
Tarihini bilmeyen milletler, ‘hafızasını kaybetmiş kişiye benzer. Geçmişini hatırlayamayan kişi, dostunu, düşmanını tanımaz ve kendisi hakkında söylenen her şeyi kabul etmek zorunda kalır, kendisi üzerinde oynanan oyunları fark edemez. Bu örnekte olduğu gibi bugün Türkiye üzerinde oynanan oyunları anlayabilmemiz için tarihimizi çok iyi bilmemiz gereği her fırsatta vurgulanacak.