Emzirme ödeneği artıyor

--------------------------------------------------------------------------------
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/24966-emzirme-odenegi-artiyor.html#post47367

SSK’lı kadına veya erkeğe verilen emzirme ödeneği artıyor.


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile halen SSK’lı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması dolayısıyla sigortalı erkeğe verilen 50 YTL tutarındaki emzirme ödeneği, brüt asgari ücretin üçte birine yükselecek.

Halen yürürlükte olan 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması dolayısıyla sigortalı erkeğe 50 YTL emzirme ödeneği veriliyor.

Bağ-Kur’lular ile Emekli Sandığı mensuplarına ise bu tür bir ödenek verilmiyor. TBMM’de geçen hafta kabul edilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ise sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, çocuğun yaşaması şartıyla doğumdan sonraki 6 ay süresince her ay, doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında emzirme ödeneği verilmesini öngörüyor.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan, sigortalılığı sona erenlerin 300 gün içinde çocuğu doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkek de emzirme ödeneği alacak. Ancak bu durumda doğumun gerçekleştiği tarihten önceki 15 ay içinde en az 3 ay prim ödenmesi şartı aranacak. Bu uygulamadan, kendi nam ve hesabına çalışanlar ile devlet memurları da faydalanacak.

Evlenme Ve Cenaze Ödenekleri

Halen SSK’da ölüm aylığı alan kız çocuklarına, evlenmeleri durumunda Sosyal Yardım Zammı hariç olmak üzere, evlendikleri tarihteki aylıklarının iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak veriliyor. Emekli Sandığı’nda da evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklar ile anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının bir yıllık tutarı, evlenme ikramiyesi olarak ödeniyor. Bağ-Kur’lulara ise evlenme ödeneği verilmiyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ise evlenmeleri nedeniyle bağlanan gelir veya aylıkları kesilen eş, kız veya erkek çocuklara, almakta oldukları aylık veya gelirlerinin bir yıllık tutarının evlenme ödeneği olarak verilmesini öngörüyor.

Yasaya göre, halen SSK’lılara 213 YTL, Bağ-Kur’lulara 186 YTL, Emekli Sandığı mensuplarına ise 810 YTL tutarında verilen cenaze ödeneği, asgari ücretin üç katına çıkarılacak.

Basamak Sistemi Kaldırılıyor

Prime esas kazancın alt sınırı, halen SSK’lılar için brüt asgari ücret, üst sınırı ise brüt asgari ücretin 6.5 katı düzeyinde bulunuyor. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası, bugün SSK’lı olarak çalışanların prime esas kazançlarında bir değişiklik getirmiyor.

Ancak yasa, Bağ-Kur’daki basamak sistemini kaldırıyor. Yeni sistemde, Bağ-Kur’lular, asgari ve azami kazanç sınırı aralığında istedikleri miktardan prim ödeyebilecekler. Emekli Sandığı mensuplarının ise tüm kazançları üzerinden prim alınacak.