ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, anne sütünün bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besin olduğunu belirterek, emzirmenin "insan hakkı" olarak kabul edildiğini vurguladı.

Her bebek için en iyi besinin kendi annesinin sütü olduğunun altını çizen bakanlık, "Çünkü anne sütü yalnız bebeği en iyi şekilde beslemekle kalmaz, anneyle bebek arasında yaşam boyu süren ruhsal bir bağlantı kurulmasını sağlar. Kısaca anne sütü bebeğin hem vücudunu, hem de ruhunu besler" değerlendirmesinde bulundu. Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan, "Emzirme Haftası" nedeniyle Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, anne sütünün bir çok faydasının olduğunun çok eski çağlardan beri bilindiğini ifade edilerek, ancak buna rağmen çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel nedenlerden dünyanın bir çok kesiminde emzirme uygulamalarının azaldığını, emzirme süresinin kısaldığı kaydedildi.

Başarılı bir emzirmenin başlatılması ve sürdürülmesi için, annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında sadece aileleri ve toplum tarafından değil bütün sağlık sistemi tarafından etkin olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayan açıklamada, "Dünyanın pek çok bölgesinde gözlenen emzirme oranlarının azalmasına bağlı olarak meydana gelen bebek ölümlerindeki büyük artışlar nedeniyle, 1991 yılında WHO ve UNICEF tarafından, 'Bebek Dostu Hastaneler Girişimi' başlatılmıştır. Bu tarihten beri 130'dan fazla ülkede 20 bine yakın doğum hizmeti veren sağlık kuruluşu 'Bebek Dostu' ünvanı almıştır. Türkiye' de 1991 yılından bu yana programı başarıyla yürüten ülkeler içinde bulunmaktadır. Programın başından bugüne yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda sadece anne sütü ile beslenen bebek oranında çok ciddi artış sağlanmıştır. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebek oranı 1998'de yüzde 1.3 iken 2003'te yüzde 21'e çıkmıştır. Ayrıca ortanca emzirme süresi 1993 ve 1998 TNSA'larda 12 ayken ve 2003'te 14 aya çıkmıştır. Program kapsamında; güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastanelerimiz ve birinci basamak sağlık kuruluşlarımız 'Bebek Dostu Sağlık Kuruluşu' ünvanını almaktadırlar. Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı kapsamında değerlendirme kriterlerimizi belirleyen, 'Başarılı Emzirmede 10 Adım'ın 10. adımını annelerin hastaneden ayrıldıktan sonra da emzirme konusunda desteklenmesini kapsamaktadır" denildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/2870-emzirme-insan-hakkidir.html#post3749

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Programın temelini oluşturan ve global stratejiler olan 'Başarılı Emzirmede 10 Adım'ın onuncu adımının uygulanması ve bebek dostu sağlık kuruluşlarında doğum yapan annelerin hastaneden ayrıldıktan sonra da emzirme problemleri ile ilgili başvurabilecekleri merkezlerin oluşturulması amacıyla 'Anne Destek Grupları ve Anneden Anneye Destek Grupları Eğitimleri'ni ülke geneline yaygınlaştırılmaya başlanmış ve söz konusu destek çalışmalarını yürütmeye başlayan il sayısı 25'e ulaşmıştır. Anne destek ve anneden anneye destek çalışmalarıyla programın da temelini oluşturan kavram olan annelerin doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrasında emzirme konusunda desteklenmesinin sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca; 1-7 Ekim dünyada yaklaşık 120 ülkede olduğu gibi ülkemizde de 'Emzirme Haftası' olarak her yıl bir çok etkinlikle birlikte 81 ilde kutlanmaktadır. Emzirme haftası çocukların yaşamlarının korunması için en basit yol olan anne sütü ile beslenmenin daha fazla teşvik edilmesi ve gündemde tutulmasına yardımcı olmakta ve çeşitli faaliyetlerle kutlanmaktadır. Bu kapsamda 81 ilde 1-7 Ekim 2004 tarihleri arasında sektörlerarası işbirliği ile (üniversiteler, belediye, sivil toplum kuruluşları vb.) halk eğitimine yönelik çeşitli toplantı, seminer, panel gibi düzenlenmesi, ödül alan birinci basamak sağlık kuruluşlarının ödül törenlerinin yapılması, toplu taşım araçlarında posterlerin sergilenmesi, kitle iletişim araçlarında eğitici konuşmalar ve programlar yapılarak 'Anne Sütünün' önemi ve yararlarının hafta boyunca vurgulanması etkinlikleri düzenlenecektir. Ayrıca her yıl olduğu gibi bu yıl ödül almaya hak kazanan Bebek Dostu Hastane ve Bebek Dostu İllere ödüllerinin verileceği ödül töreni emzirme haftası etkinlikleri çerçevesinde Ankara'da gerçekleştirilecektir."