Grip vakaları artıyor

Bursa'da grip vakalarında artış dikkat çekerken, bir salgının söz konusu olmadığı bildirildi.

Kent merkezinde son günlerde gribal enfeksiyon şikayetiyle hastane ve sağlık ocaklarına başvuran kişi sayısı arttı.

Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Efrail Atıcı, ocak-şubat aylarının gribal enfeksiyonlar açısından riskli aylar olduğunu, bu mevsimde “gribin kapıda olduğunun” bilinmesi ve ona göre önlem alınması gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığının grip vakalarının bildirimiyle ilgili bir proje yürüttüğünü; proje çerçevesinde sağlık kurumlarına grip şikayetiyle başvuran kişilerden birtakım örnekler alınarak incelendiğini kaydeden Atıcı, incelemeler sonucunda “salgın” ile ilgili pozitif verilere ulaşıldığında Bakanlığın bilgilendirildiğini söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/38617-grip-vakalari-artiyor.html#post83808

Atıcı, Bursa'da şu anda bir grip salgını olduğuna ilişkin veri bulunmadığını vurguladı. Bu mevsimde görülen nezle ve soğuk algınlığının da grip olarak değerlendirildiğini, bu yüzden bir salgın olduğunun sanıldığını belirten Atıcı, nezlenin daha hafif seyrettiğini; yüksek ateş, kas ağrıları ve boğaz ağrısıyla birlikte seyreden gribin ise yatağa düşürdüğünü, okul ya da işe gitmekten alıkoyduğunu belirtti. Atıcı, şöyle konuştu:
“Havaların soğumasıyla birlikte grip vakalarında artış görülür. Gribin mevsimindeyiz. Bu yüzden gribe yakalananlar başkalarına bulaştıramamak, sağlıklı olanlar ise yakalanmamak için önlem almalı. Gripten korunmak için öncelikle yapılması gerekenler mevsime uygun giyinmek, beslenmeye ve uyku düzenine dikkat etmek, vücut direncinin düşmemesi için 6-8 saat uyumak, bol sıvı tüketmek; bunun için de ıhlamur gibi doğal bitki çaylarını, vücut direncini yüksek tutan portakal suyu gibi doğal meyve sularını tercih etmek, ayrıca bol su içmek gerekir. Gribe yakalanmamak ya da başkalarına bulaştırmamak açısından kişisel hijyen öncelikle el yıkama ve tırnak bakımı çok önemli. Özellikle hasta olanlar, ellerini defalarca yıkamalı.”

Hastalığa yakalananların mutlaka doktora gitmeleri ve ilaç kullanmaları gerektiğini belirten Atıcı, yatak istirahatinin de şart olduğunu sözlerine ekledi.