Hamilelikte Diş Sağlığı

--------------------------------------------------------------------------------

Vücutta pek çok değişikliğin meydana geldiği hamilelikten ağız ve diş sağlığı da etkileniyor.



Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, toplumda, “Hamilelik döneminde bebeğin annenin dişlerindeki kalsiyum miktarını azalttığı, bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği” şeklindeki inancın kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Hamilelikte görülen kalsiyum kaybı ya da diş sorunlarının nedenlerinin farklı olduğunu ifade eden Yıldırım, hamilelik sırasında tüm vücutta olduğu gibi ağızda da bazı değişikliklerin olduğunu, ağız sağlığında yaşanan en önemli değişikliğin östrojen ve progesteron hormon düzeylerindeki artıştan kaynaklandığını söyledi.



Yıldırım, artan hormon düzeyiyle birlikte dişler üzerindeki plak birikiminin de arttığını belirterek, plakların tedavi edilmemesi halinde bunun dişeti iltihabına neden olduğunu kaydetti. “Hamilelik gingivitesi” adı verilen bu durumda, dişetlerinin kırmızı, hacim olarak artmış, hassas ve kanamalı hale geldiğine değinen Yıldırım, gingivit (dişeti yangısı) olan bir kadının hamilelik sırasında bu rahatsızlığının şiddetinin artabileceğini vurguladı.

Hamilelikte diş aralarının hergün diş ipiyle temizlenmesi gerektiğini dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
“Hamilelik döneminde vücuttaki dengenin bozulması dişlerin çabuk çürümesine uygun ortam yaratır. Dengeli beslenmeyle birlikte C ve B12 vitamin destekleri, ağız sağlığının sürdürülmesi açısından önemlidir. Hamilelik planlanıyorsa veya hamile olunduğundan şüpheleniliyorsa dişhekimi ziyaret edilmelidir. İlk 3 aylık dönemde diş temizliği yaptırılması uygundur.”

Yıldırım, hamilelikte dişlerin daha çabuk çürümesinin bir nedeninin de, hamilelerin tatlıya, “abur cubur” olarak nitelendirilen gıdaları aşırı tüketmeleri, daha sonra da dişlerini fırçalamayı ihmal etmeleri olduğunu savundu. İlk aylarda görülen kusmalardan sonra anne adayının ağız bakımına yeterince özen göstermeyebileceğine değinen Yıldırım, “Gebelik hormonlarının etkisiyle dişetleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır, bu yüzden de diş sorunları ortaya çıkar” dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/24965-hamilelikte-dis-sagligi.html#post47366

BEBEĞİN DİŞ GELİŞİMİ
Bebeğin diş gelişiminin anne karnında başladığına dikkati çeken Yıldırım, bu dönemde anne adaylarının hem kendi sağlıkları hem de bebeğin sağlıklı diş gelişimi için dengeli beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini bildirdi.

Diş sağlığı için protein, A vitamini yönünden zengin et, süt, yumurta, sarı sebze ve meyveler, C vitamini içeren narenciye, domates, çilek ve kalsiyumdan zengin gıdaların yeterince alınması gerektiğine işaret eden Yıldırım, “Bunun yanı sıra bilinçsiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır. Kullanılan ilaçlar bebeğin diş sağlığının yanı sıra genel vücut gelişimini de olumsuz yönde etkileyebilecektir. Bebeğin diş sağlığı konusunda bilgili olmak, çocuğunuzun ömür boyu sağlıklı dişlere sahip olmasında ilk basamaktır” diye konuştu.