Tehlikeli bir hastalık: KOAH
Solunum yolunun darlığıyla seyreden Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), dünyada ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer alıyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, KOAH hastalarının en önemli şikayetlerini "öksürük ve balgam çıkarma" olarak sıraladı.

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Başkanı da olan Prof. Dr. Yıldırım, genellikle hastalığın başlangıcında ortaya çıkan bu şikayetler nedeniyle doktora gidilmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Birçok hasta ‘ben sigara içtiğim için öksürüyorum' diyerek doktora gitmesine gerek olmadığını düşünüyor. Nefes darlığı şikayeti başladığında doktora gidiyor. Yürürken, yokuş tırmanırken, merdiven çıkarken yaşanılan nefes darlığı, zamanla yemek yerken, kıyafetleri çıkartırken, banyo yaparken de ortaya çıkıyor. Oysa KOAH, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. 2000 yıllarda 5. ölüm nedeni olan hastalığın, 2020'lerde ise 3. sıraya yükselmesi bekleniyor."

TÜRKİYE'DE KOAH

"Türkiye'de 40 yaş üstünde KOAH sıklığı yüzde 12 oranına çıktı" diyen Nurhayat Yıldırım, ülkede sigara kullanımının yanı sıra, Doğu ve Orta Anadolu'da tezek, odun kömürü ve diğer kömür çeşitlerinin iyi baca sistemi olmayan ortamlarda yakılmasının da hastalığa neden olduğunu bildirdi.

Yıldırım, ayrıca bazı kimyasal alanlarda ve maden ocaklarında korunmasız çalışanlarda da KOAH ortaya çıkabildiğini ifade etti.

Sigara içen kişide öksürük, balgam çıkarma şikayetleri varsa, KOAH'ın düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, sigara içenlerde geç belirti veren KOAH tiplerinin de görülebileceğini, bu nedenle bu kişilere "Spirometri" adı verilen cihazlarla hava yollarının darlığının saptanmasına yönelik testler yapılması gerektiğini anlattı.

Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım, "10 hastadan sadece biri KOAH olduğunun farkında. KOAH, az bilinen ve az tanınan bir hastalık. Hastaların yüzde 90'ı sigara içiyor ya da pasif içici" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/8821-tehlikeli-bir-hastalik-koah.html#post13583

"İKRAM EDİLEN HER SİGARA KURŞUN GİBİ ETKİLİ"

Hastalığın tedavisinde en önemli etkenin toplumun bilinçlendirilmesi ve hasta eğitimi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Toplum, sigara dışındaki bağımlılıklara karşı duyarlı. Ancak sigara aynı şekilde bağımlılık yapmasına rağmen ikram araçlarından biri. İkram edilen her sigaranın bir kurşun gibi etkili olduğu düşünülmeli. Sigara tüketilmezse, KOAH önlenebilir bir hastalık" diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldırım, KOAH'ın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu da dile getirerek, hastaların düzenli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldırım, ayrıca hastalara, ilaçlarını aldıkları cihazların kullanımının da öğretilmesi ve okuma yazması olmayanların bile bunları rahatlıkla kullanabileceğinin aktarılması gerektiğini sözlerine ekledi.
24Haber.Com :: 24 Saat haber ...