Karabasan bir hastalık

--------------------------------------------------------------------------------

Birçok kişinin endişe ettiği "karabasının" basit bir uyku hastalığı olduğu belirtildi.


Karabasının basit bir uyku hastalığı olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, "Karabasan, uykuya daldıktan bir süre sonra şeytanın gelip göğse oturması, boğazınızı sıkması, nefes alamama, hiçbir yerinizi oynatamama, bağıramama, yardım isteyememe şeklinde tarif edilen müthiş bir dehşet ve panik tablosu olarak tanımlanır.

Kültürümüzde cinlerle ilişkilendirilen ve sıklıkla hocalara danışılan bu durum, aslında basit bir uyku bozukluğudur. Bu olay, uykuya daldıktan kısa bir süre sonra özellikle genç insanlarda hafif uykudan derin uykuya geçiş esnasında üst beyinle alt beyin arasında geçici bir uyumsuzluktan kaynaklanan sorun nedeniyle yaşanabilmektedir.

Bu olay bütün dünyada yaygın olarak görülmektedir. Örneğin bunun Japon halk kültüründe deniz cinlerine, İngiliz halk kültüründe hortlaklara, Kuzey Amerika'da cadılara bağlı olduğu zannedilirmiş. Ülkemizde bunun çok basit, tedavi edilebilen nörolojik bir sorun olduğu maalesef bilinmemektedir.

İnsanlarımız bu konuda ehil olmayan kişilere gidip zaman kaybetmektedirler. Bu hastaların mutlaka nörolojik muayeneden geçmeleri gerekmekir. Bu tür hastaların bazılarında çok nadir olarak tümör, kanser, damar yumaklaşması ya da iltihap gibi beyin sapı kisti saptanabilmektedir. Bu gibi durumların bertaraf edilebilmesi için hastaların ciddi bir nörolojik incelemeden geçirilmeleri şarttır. Tedavi kısa, basit, kolay ve kesindir" diye konuştu.