Fizik tedavi gerekebilir İlaca ve egzersizlere rağmen ağrılar devam ederse fizik tedavi yapılır. Fizik tedavide uygulanan yüzeyel ve derin ısıtıcılar, elektroterapi ve kişiye özel hazırlanan egzersiz programları; kas ve eklem ağrılarını geçirir, kasları rahatlatır, yorgunluğu azaltır, duruşu düzeltir. Fibromiyaljide sağlıklı beslenme de çok önemli. Meyve ve sebzeden zengin bir diyet, kaslarınız için gerekli olan eser elementleri ve mineralleri sağlar. Tam bir dinlenme sağlayacak uyku için özellikle akşamları ağır yemeklerden, kahve ve çay gibi içeceklerden sakınmak gerekir. Ayrıca tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekir. Fibromiyaljiden korunmak için bilinen bir metot yok. Ancak dengeli beslenme, zorlayıcı olmayan egzersizler, dinlendirici bir uyku, düzenli spor yapmak ağrıların tekrarlamasını engeller.
Özellikle sırt, boyun, omuzlar ve kalçalarda belirgin olmak üzere yaygın kas - eklem ağrısı, yorgunluk, sabah tutukluğuyla karakterize kronik (süregen) bir kas iskelet sistemi hastalığı olarak bilinen fibromiyalji, her yaşta görülebiliyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Demet Parlar, erkeklerde de rastlanabilen bu hastalığın özellikle 30-60 yaşlar arasındaki kadınlarda görüldüğünü kaydetti. Fibromiyaljinin sebebinin kesin olarak bilinmediğini belirten Uzm. Dr. Demet Parlar, stres, endişe, depresyon, dinlendirmeyen uyku ve bazı romatizmal ve hormonal hastalıklarla ilişkili olabileceğini söyledi. Uzm. Dr. Parlar, aşırı egzersiz veya ağır sporlar yapmak, hareketsizlik, soğuk ve nemli havalar, psikolojik streslerin ağrıları artırdığını ifade ediyor.
? Belirtileri neler?
Uzm. Dr. Parlar, fibromiyalji hastalığının birtakım belirtileri olduğunu vurgulayarak bunları şöyle sıraladı:
* 3 aydan uzun süren yaygın vücut ağrısı vardır. Ağrı ana belirtidir. Kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı günden güne, haftadan haftaya değişebilir. Ağrının yeri vücudun farklı yerlerinde dolaşma eğilimi gösterse de en sık boyun, bel, kollar, göğüs, kalça ve bacaklarda hissedilir.
* Ağrı özellikle kötü uyku, soğuk ve nemli havalar ve psikolojik stresle, mekanik yüklenmelerle artabilir.
* Boyun, omuz, diz, dirsek veya kalçalarda, uylukta duyarlılık olabilir.
* Dinlendirmeyen uyku çok sık görülür.
* Sabahları ve günün ilerleyen saatlerinde yorgunluk.
* Gerilim veya migren tipi baş ağrısı, başta sersemlik hissi olabilir.
* Konsantrasyon güçlüğü.
* Eller, kollar, ayaklar, bacaklar veya yüzde hissizlik veya karıncalanma hissedilebilir.
* Karın ağrısı, şişlik, kabızlık, ishal gibi mide-bağırsak sistemiyle ilgili şikayetler olabilir.
* Adet öncesi gerginlik, ağrılı adet dönemleri.
* İdrara sık çıkma.
> Tedavisi mümkün
Fibromiyaljiye özgü bir test veya görüntüleme metodunun olmadığının altını çizen Uzm. Dr. Demet Parlar, tedavide hedefin; ağrıları geçirmek, uyku bozukluğunu düzeltmek, zihinsel ve psikolojik gerginliği azaltmak
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/5775-her-tarafim-agriyor-diyorsaniz.html#post8533
olduğunu ifade etti.

>>> Hangi sporlar faydalı?
Egzersizlere kasları esneten germe egzersizleri ve yüzme, su jimnastiği, yürüyüş veya sabit bisiklet gibi hafif yoğunlukta aerobik hareketlerle başlanmalıdır. Egzersizler yavaş yavaş artırılmalıdır. Başlangıçta yapılan ağır egzersiz ve tenis gibi sporlar ağrılarınızı artırabilir. Bu sebeple egzersizlere günaşırı 5 dakika ile başlanır, egzersiz öncesi 5 dakika kasları esneten germe egzersizleri yapılır, zamanla haftada en az 4 gün 30-60 dakikaya kadar çıkılır. Bu noktaya ulaştıktan sonra koşu, tenis gibi daha ağır tempolu sporlara geçilebilir.