Belim Ağrıyor

--------------------------------------------------------------------------------

Bel ve boyun ağrısı çeken insanların uzun yolculuklara çıkarken dikkatli olmaları ve tedbir almaları gerekiyor.


Selda Atalay: Bel ve boyun bölgesi neden ağrır?



Emel Özcan: Pek çok nedenden ötürü bel ve boyun ağrıyabilir. Çok basit bir kas tutulmasından, çok daha ciddi olan bir kanser ağrısına kadar neden olabilir. Mekanik kaynaklı olanlar ve mekanik kaynaklı olmayanlar diye ayrılabilir. Mekanik kaynaklı, o bölgedeki fonksiyonların bozulması sonucu oluşanlardır; bel fıtığı, kas tutulması gibi. Diğer nedenler de omurganın, belin, iltihaplı, mikrobik hastalıklar ve kansere kadar gidebilen nedenlerdir.



Mehmet Can: Bel ağrısının önemini nasıl tanımlamak gerekir?



Emel Özcan: Belimiz omurgamızın, vücudumuzun temelidir. Belimizin hareketi sınırlıysa hareket edemiyoruz. Aynı zamanda iç organlarımıza destek olur ve omuriliği korur. Ağrıyınca, günlük yaşamımız çok fazla etkileniyor. Kişinin psikolojik durumu da etkileniyor. Bel fıtığı ya da boyun ağrısına bağlı sakat sözcüğü var. Bel sakatı ya da boyun sakatı. Özel ve sosyal yaşamımızla iş yaşamımızı etkileniyor.



Selda Atalay: Her beli ya da boynu ağrıyanda fıtık ya da bunun başlangıç emareleri mi vardır?



Emel Özcan: Bel fıtığı bel ağrısının tek nedeni değildir. Normalde sağlıklı bir bel ağrımaz. Bel fıtığı ve bel ağrısı kişilerin eğitim düzeyiyle birebir alakalıdır. Eğitim düzeyi ilerledikçe bel ağrısı dile getiriliyor. Tedavi için doktora başvuruluyor. Ancak gelişmemiş toplumlarda bel ağrısı yok. Çünkü doğal kabul ediliyor. Bu aralar ise bel ağrısı şikâyetinin artmasının sebebi, iş yaşamındaki risklerin artmasıdır. Ofiste uzun süre oturma ya da endüstride ağır çalışmalar yapılmasıdır. Bir de teknolojinin gelişmesidir. MR da görülen en ufak bir şey bile yanlış yorumlanabiliyor, fıtık denilebiliyor.



Mehmet Can: Bel ağrılarını tedavi için ne gibi önerilerde bulunacaksınız?



Emel Özcan: Eski yöntemlerde hastalara uzun süreli istirahat tavsiye edilirdi. Sert yatakta yatması söylenirdi. İstirahat konusunda çok cimri davranmak lazım. Çünkü istirahat, kasları ve diğer yapıları zayıflatarak çok kısa sürede kondisyonu bozuyor. Bu da bel ağrısı ve bel fıtığı nedenidir. Güçsüzlük gibi çok yakınmaları yoksa hastalara 2 gün istirahat veriyoruz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25656-belim-agriyor.html#post48859



Selda Atalay: Peki bu rahatsızlıklarla hiç karşılaşmamak için ne yapmak gerekir?



Emel Özcan: Beli doğru kullanmalı, omurgadaki kavisleri korumalıyız. Bel kavisinin tersine döndürülmesi ya da bu kavislerin bir şekilde bozulması, artması ya da azalması belin işleyişini bozuyor. Ve fıtığa yatkınlık oluşuyor.



Mehmet Can: Yolculuk yapmak zorunda olan ve bel ağrısı çeken vatandaşlarımız için ne önerirsiniz?



Emel Özcan: Uzun yolculuklarda bel ağrısı varsa ve özellikle bel fıtığı tanısı konulmuşsa, tedbir öneriyoruz. Örneğin korseler olabilir. Korseler de beli çok çabuk zayıflatıyor. Ancak kısa süreli kullanılabilir. Sık sık uzun seyahatlerde ise oturmama, ayağa kalkma, gezme olabilir. Seyahatte de egzersizleri yapmak gerekir.