ABD'deki John's Hopkins Hastanesi, böbrek naklinde alternatif bir yöntem geliştirdi. Her bir hastanın tek tek uygun böbrek beklemesi yerine böbrek bekleyen hastalar ve donörler gruplar halinde eşleştirildi. Bu yöntemle, tıp tarihinde ilk defa 6 kişiye birden aynı anda böbrek nakli yapıldı.

Böbrek bekleyen 6 hasta ve sevdiklerine böbreklerini vermeye hazır 5 donör... Organ nakli basit bir hesap olsaydı, bu denklem 5 kişiyi kurtarabilirdi. Ancak donörlerin hiçbirinin böbreği, kendi hastasının dokularına uymayınca John's Hopkins Hastanesi, hastaları ve donörleri gruplandırma yoluna gitti.

A hastasının yakını olan birinci donörünün dokusu B hastasına, B hastasının yakını olan ikinci donörünün dokusu C hastasına, C hastasının yakını olan üçüncü donörün dokusu D hastasına uydu.

Bu şekilde süren zincirde sisteme bir donör getiren ancak kendine uygun bir böbrek bulamayan ilk hasta açıkta kaldı.

Kısır döngünün kırılması için A hastasına böbreğini bağışlayabilecek yabancı bir donör bulundu. Böylelikle zincir işlemeye başladı. 6 hastanın tamamı uygun dokulu böbreğe kavuştu.

2005 yılında 3 hastayı, 2006 yılında 5 hastayı bu "zincir nakil" yöntemiyle sağlıklı organlara kavuşturan John's Hopkins Üniversitesi böylelikle ilk defa 6'lı nakli gerçekleştirmiş oldu.

Donörlerin, kendi akrabalarına organ nakli yapıldıktan sonra organ bağışından caymaması için 6 hasta ve 6 donör aynı anda ameliyat masasına yatırıldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/48330-hasta-gruplandirmayla-6-kisiye-birden-nakil.html#post98333

Ameliyatta 100'den fazla doktor, hemşire ve teknik eleman görev aldı. Sonuçta 6 hasta birden kurtarılmış oldu.