Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yürütülen bir araştırmada, eşleri tarafından uygulanan şiddete maruz kalan kadınların fiziksel ve akıl sağlıkları, toplumun ortalamasından açık biçimde daha fazla bozuluyor ve bu durum şiddet eyleminden uzun süre sonra da sürüyor.

İngiliz tıp dergisi Lancet'te yarın yayımlanacak araştırmada WHO, 2000-2003 yılları arasında 10 ülkedeki 15 kentten, yaşamları boyunca en az bir kez eşlerinin şiddetine maruz kalmış kadınlar ile eşlerinin şiddet uygulamadığı 15 ila 49 yaşlarındaki kadınların sağlık durumunu karşılaştırdı. Araştırmada, 24 bin kadının
durumu ele alındı.

Araştırmaya Bangladeş, Brezilya, Peru, Tayland, Tanzanya, Etiyopya, Japonya, Namibya, Samoa Adaları ve Sırbistan-Karadağ'dan kadınlar konu oldu.

Araştırma sonunda, şiddete uğrayan kadınlardan, Etiyopya'da yüzde 19, Peru'da yüzde 55'i yaralanma bildirirken, Samoa Adaları dışında tüm ülkelerde eş şiddeti ile "yürüme ya da günlük aktiviteleri yürütmede zorluk, ağrı, bellek kaybı ve vajinal sorunlar" gibi sağlık sorunları arasında "belirgin bir bağlantı" belirlendi.

Araştırmada, eşlerinin veya birlikte yaşadıkları kişinin şiddetine yaşamlarında en az bir kez maruz kalan kadınların, diğerlerine göre çok daha fazla duygusal yıkım ve intihar isteği (3 kat fazla) hissettikleri veya 4 kat fazla intihar girişiminde bulundukları ortaya çıktı