Konya Özel Selçuklu Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Fatma Ünal, masa başı işi yapanların her zaman dik pozisyonu korumasını tavsiye ederken, ağır çanta taşıyanların ise çapraz askı kullanmasını öneriyor.

Sırt, bel ve boyun ağrıları, milyonlarca kişinin ortak sorunlarından biri. Yapılan araştırmalara göre her beş kişiden biri hayatında en az bir kere bu ağrıları yaşıyor. Genellikle üstüne düşülmeden geçirilen bu dönem sanıldığı kadar masum olmayabiliyor. Ağrılar genellikle iskelet sistemi ve yumuşak doku kaynaklı olsa da bazen kemik erimesi, kırıklar, bu bölgede yerleşmiş tümörler, kalp hastalıkları ve bazı iç organ rahatsızlıklarının yansıması olabiliyor. Devam eden sırt, bel ve boyun ağrıları için doktora başvurmakta gecikmemek gerekiyor.

Fizik Tedavi Uzmanı Fatma Ünal, sırt ağrılarına çoğunlukla masa başı çalışanlarda, öğrencilerde, kameramanlarda, kaynakçılar, örgü örenler, takı tasarımcıları gibi ince işçilik yapanlarda rastlandığını söylüyor. Bel, boyun ve sırt ağrılarının oluşmasında uzun süre aynı pozisyonda kalmanın etkili olduğuna dikkat çeken Ünal, "Düzgün vücut duruşunu koruyamama, uygun olmayan çalışma koşulları, hareketsiz yaşam, kas zayıflığı, aşırı duygusal yüklenme ve stres bu ağrıların en önemli nedenlerindendir." açıklamasında bulunuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/41354-masa-basinda-calisanlarin-ortak-derdi-ne.html#post87725

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yel de mesleği gereği sürekli sırtında ağır çanta veya kamera taşıyan gazeteci ve postacıların önemli bir kısmının sırt ve bel ağrılarından şikâyet ettiğini belirtiyor. Boyna veya omuza tek taraflı asılan ağır çanta veya fotoğraf makinesinin ağrılara, vücutta genel dengesizliğe ve duruş bozukluğuna sebep olduğunu dile getiren Yel, en çok pazarlamacıların bu tür ağrılardan yakındığını kaydediyor.

Dik oturun, haftada 3 kez spor yapın

Oturduğunuz zaman ayaklarınız yerle temasta, beliniz dik, omuzlarınız ve başınız geride olsun.

Masa ve sandalyenizi ergonomik şekilde düzenleyin. Yükseklikleri birbirine uygun olsun.

Eğer bilgisayarla çalışıyorsanız ekranı tam karşınıza alın.

Uzun süre aynı pozisyonda çalışmayın.

Dinlenme arası verin. Bu aralarda egzersiz yapabilirsiniz.

Çantalarınız çok ağır olmasın. Mümkünse çift taraflı değilse değiştirerek taşıyınız.

Haftada en az üç kez 45 dakika düzenli spor yapın.

Beslenmenize özen gösterin. Kaliteli ve dinlendirici uyku uyuyun.