Edirne Selimiye Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Turgut Terzi, aşırı kilolu ve 35 yaşın üstü birçok kişide bel fıtığı riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Türk erkeklerinin yüzde 80'inde bel fıtığı, kadınların ise yüzde 70'inde boyun fıtığı olduğunu belirten Dr. Turgut Terzi "Erkeklerin uzun süreli ayakta kalmaları bel fıtığını tetikliyor. Kadınlarda ise ıslak saçla yatmaları boyun fıtığına neden oluyor" dedi.

35 yaşın üzerindekilerin kemik yapımında azalma olduğunu belirten Dr. Turgut Terzi, "Bu dönemde hormonal değişikliklerin de etkisiyle artan kilolar eklemlerde sık bel ve boyun ağrıları ile çekmelerine neden olur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/41236-yas-yolun-yarisiysa-bel-fitigina-dikkat.html#post87548

Azalan kas gücünün de etkisiyle birlikte vücut şeklindeki değişiklikler, bu ağrıların zaman zaman hayatın geri kalan kısmını çekilmez hale getirir" diye konuştu.

Bel fıtığı olmamak için spor yapın

Boyun ve bel fıtığına yakalanmamak için kilo almamaya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Terzi şunları söyledi:

"35 yaş üzeri aşırı kilolu kişilerin düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yaparak bel kaslarını çalıştırması gerekir. Ani yükün altına girmemek gerekir. Kesinlikle 20 kiloluk bir çuval, bir araba lastiği veya bir tüp aniden kaldırılmasın.

Ani yük kaldırmalar bel ve boyun fıtığına sebep olur. Yaşlılık, kemik erimesi, kadınların menopoz döneminde kemik erimesi fazla olduğu için bel ve boyun fıtıklarına sıkça rastlanmaktadır."