Günümüzün en yaygın hastalığı "bel ve boyun fıtığı" yakınmaları, basit egzersiz hareketleri ile kontrol altına alınabiliyor. Ameliyat gerektirmeyen düzeydeki fıtıkların tedavisinde klasik fizik tedavi yöntemlerinin çoğu zaman yetersiz kaldığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Vildan Çerçi, "Mc Kenzie tedavi tekniği ve eğitimi, ciddi olarak rahatsızlık veren boyun ve bel fıtıklarının tedavisinde oldukça etkin ve son derece güvenilir bir yöntemdir" dedi.
Bel ve boyun fıtıkları, hastaların büyük kısmında, yeterince iyileşememe, hastalığın tekrarlaması veya durumun daha kötüleşmesi nedeniyle ameliyata kadar gidebiliyor. Mc Kenzie tekniği ise, varolan şikayetleri iyileştirmekle kalmıyor, tekrarlama riskini en aza indirerek, fıtık riskine karşı da koruyor. Bu tekniği uygulamayı öğrenen kişi, bel ve boyun hakimiyetini eline geçiriyor ve en ufak bir ağrı, tutulma durumunda kendi kendine tedavi eder hale gelebiliyor.

Mc Kenzie tekniğini öğrenen ve uygulamaya başlayan hastaların, kendindeki iyilik halini ilk seanstan itibaren hissedeceğini söyleyen Dr. Vildan Çerçi, şu bilgileri verdi:

"Hasta hızla eski hareketliliğini kazanmaya başlar. Bu tekniğin en büyük avantajı 10-15 günlük istirahat dönemlerine gerek kalmaması, ağrı kesici ve kas gevşetici kullanma ihtiyacının olmamasıdır. Hasta doktorundan aldığı eğitimde, omurgasının nasıl çalıştığını öğrenir. Eğitim için zaman, özel bir zaman ayrılmakta ve görsel dökümanlar eşliğinde yapılmaktadır. Mekanik nedenlerle oluşmuş bel boyun problemlerini nasıl kendi kendine çözeceğini öğrenmek hastayı büyük ölçüde doktordan, sağlık kurumlarından bağımsız hale getiriyor. Bu tekniği, hiçbir yakınması olmayan ancak bel ve boyun fıtığı riski yüksek olan meslek gruplarında çalışan insanların koruyucu amaçlı öğrenmesi de son derece faydalıdır. Örneğin; oturarak çalışan, uzun süre bilgisayar kullanan, sık sık seyahat eden, uzun süreli araba kullanan, yük kaldırmayı ve eğilip doğrulmayı gerektirecek, ağır işlerde çalışan insanlar gibi."

Dr. Vildan Çerçi, hasta gruplarına göre egzersiz programları oluşturduklarını belirtiyor. Hastaya en uygun egzersiz programı belirlendikten sonra, hastanın eğitimden geçtiğini söyleyen Dr. Çerçi:

"Omur eklemi çevresindeki yumuşak dokuların deforme olması halinde, omurlar arasındaki disklerin yırtılması ve kayması durumunda, yanlış duruş alışkanlığına bağlı omurga çevresindeki dokularda aşırı gerilmesi sonucunda oluşan bel ve boyun fıtıkları Mc Kenzie ile tedavi edilebiliyor. Belirlenen egzersizler hastaya öğretiyor ve belli sıklıkta yapmasını istiyoruz. Ertesi gün kontrole çağırıp, durumu değerlendiriyoruz.24 saatin sonundaki ilk değerlendirme çok önemlidir.Verilen egzersizlerin değerlendirmesi yapılır. Hastayı 3 gün takip ediyor ve uygun egzersizleri kesinleştiriyoruz. Belli bir süre sonra tekrar çağırıyor, durumuna göre yeni egzersiz programı veriyoruz. Hastanın bu programı evinde kendi kendine uygulaması ve günlük yaşamında McKenzie tekniğine uygun omurga koruma programına göre davranması, yeterli olacaktır. Yaklaşık 8 hafta sonunda hasta sağlıklı bir bel veya boyun omurgasına kavuşacaktır. % 10-20'lik hasta grubunda ise kendi kendine tedavi yeterli olmayabilir. Bu grup hastalarda elle yapılacak biraz daha zorlayıcı teknikler gerekli olmaktadır. Bu durumda hastanın 1-2 hafta tedavi kliniğine gelmesi gerekebilmektedir." şeklinde konuştu.

McKenzie tedavi tekniği pasif bir teknik değil, hasta katılım ve sorumluluğunu gerektiren aktif ve bilinçlendirmeye dayalı bir teknik olarak uygulanıyor.


Mc Kenzie tekniğine kimler uygun?

Gün içinde 10 dakika bile olsa ağrısız anınız var mı?
Ağrı diz üzerindeki bölgede sınırlı kalıyor mu?
Uzun süre oturduktan sonra veya oturduğunuz yerden kalkarken ağrınız oluyor mu?
Uzun süre eğik pozisyonda kalınca ağrı oluyor mu?
Genellikle sabah ağrı daha fazla oluyor. Daha sonra iyiye gidiyor mu?
Ağrı genellikle hareketle iyi, hareketsiz kötü oluyor mu?
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/52225-bel-we-boyun-fitigina-karsi-egzersizler.html#post107544
Yürümekle daha iyi hissediyor musunuz?
Genellikle yüzüstü yatmak mı daha iyi, bunu test ederken önce ağrı artabilir, daha sonra azalacaktır.
Geçmiş yıllarda bel- boyun atağı geçirdiniz mi?

*4 veya daha fazla soruya cevap evet ise şansınız yüksektir.

*evet cevabınız 3 veya daha az ise tedaviniz riskli ve özel teknikler gerektirmektedir.