Estetik Nedir?

--------------------------------------------------------------------------------

Estetik kelimesi günümüzde sadece “güzellik ameliyatlarıyla” gündeme gelse de, aslında hayatımızda olması gereken bir kavramdır.


Başkaları ne anlar nasıl uygular bilemeyiz; ancak bir Müslüman kâinatta gördüğü muhteşem güzellik ve estetiği kendi küçük hanesinde de yansıtabilir. O kadar kalabalığı içinde kâinat muhteşem bir tablo ve sergi sarayı hükmündedir. Göz alıcı güzellikler, su altından gökyüzüne kadar insanoğlunun gözlerini kamaştırır. İslam her bakımdan güzellik dinidir. Allah’ın sıfatlarından birisi de ‘Cemil’dir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25295-estetik-nedir.html#post48004

Aslında en büyük sanatkâr Allah’tır (cc). O’nun yarattıklarındaki sanatı hiçbir kul vücuda getirememiştir, bundan sonra da getirmeye muktedir olamayacaktır. Rabb’imiz bir ayetinde mahlûkatındaki eşsiz güzelliğe dair şöyle buyurmaktadır: “Allah yarattığı her şeyi güzel yaratandır.”(Secde 32/7) Yüce Allah yarattıklarında güzelliği ve zarafeti hikmetle buluşturmuş, bu iki unsur arasında eşsiz bir bütünlük sağlamıştır. Kâinata, gökyüzüne, yeryüzüne, dağlara, denizlere, ovalara, vadilere baktığımızda, bu zarafetin, uyumun, hatta kusursuzluğun bütün boyutlarını açıkça görebiliriz.

“Allah güzeldir, güzeli sever” hadis-i şerifi İslam’ın güzellik anlayışını özetlemektedir. Fakat bu inanç sistemi, güzelliği sadelikle buluşturmayı esas almıştır. İnsanoğlu yaratılışa dair sanat ve hüner arıyorsa öncelikle aynaya bakması gerekli ve yeterlidir. Çünkü gerçek sanat, insanın dışa açılan penceresi olan suretinde bütün çıplaklığıyla teşhir edilmiştir.