Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, özellikle yüzdeki estetik operasyonlarda endoskopik cerrahinin hastalar açısından çok avantajlı olduğunu ve kısa sürede gündelik yaşama dönüldüğünü bildirdi.

Karacalar, yaptığı yazılı açıklamada, estetik cerrahide pek çok işlem için iyileşme süresinin uzun olduğunu ancak bu sorunların "endoskopik cerrahi" ile kısa sürede ve yan etkisiz halledilebildiğini belirtti.

Özellikle yüzdeki estetik operasyonlarda endoskopik cerrahinin kişi açısından çok avantajlı olduğunu ve kısa sürede gündelik yaşama dönüldüğünü vurgulayan Karacalar, bu cerrahiyi, "küçük teleskoplarla doku altında birtakım işlemlerin yapılması" olarak tanımladı.

Karacalar, şöyle devam etti:

"Eskiden ameliyatlarda göremediğimiz yerlerde elimizle hissederek işlem yapıyorduk ama şimdi endoskopik cerrahideki teleskop ile her bölgeyi izleme şansına sahibiz. Endoskopik cerrahi pek çok yere uygulanabilir.

Kaş kaldırma, alın germe, gözaltı torbalarının yok edilmesi, şakak germe, yanak germe, boyun estetiği, meme protezi, karın kaslarının sıkılaştırılması, kalça protezi ve bacak protezi yerleştirmesi gibi işlemlerin hepsi endoskopik cerrahi ile yapılabilir."

Karacalar, endoskopik cerrahinin avantajlarını şöyle sıraladı:

"Endoskopik cerrahi işlemlerde iyileşme süreci hızlıdır. Ayrıca, yara izleri azdır. Kısa zamanda kişi gündelik yaşamına geri dönebilir. Aynı zamanda üç boyutlu bir gençleştirme sağlar. Sadece yüzünüz yaşlanmıyor, deri altı ve deri altının içindeki yağlar da yaşlanıyor.

Endoskopik cerrahi, bu açıdan çok önemlidir. Mesela, yüzümüz hep aşağıya sarkar. Yer çekimi var ve önce aşağıya çeken yapılar zaman içerisinde güçleniyor. Biz endoskopik cerrahi ile aşağıya çeken yapıları gevşetiyoruz."

Endoskopik estetik cerrahinin bir boşluğu doldurarak, yüzü tam sarkmamış ama 'Ben yorgun ve yaşlı gözüküyorum' diyen kişiler için etkin bir çözüm sunduğunu belirten Karacalar, şunları kaydetti:

"Bu gruptaki kişilerin kaş kenarı düşer. Sürekli enerjisiz gibi görünürler. Endoskopik işlemlerle kişinin o yorgun görüntüsü ortadan kaldırılabiliyor. Botoks sürekli tekrarlanması gerektiği için bazı kişiler bunu istemiyor. Endoskopik estetik cerrahi ise botoksun etkilerini kalıcı hale getirebiliyor. Bu yüzden kalıcı botoks anlamını taşıyabilir."