Yanıltan Selülit Reklamı

--------------------------------------------------------------------------------

Kadınların korkulu rüyası selülite, yargı da el attı. Peki buna ne sebep oldu?


Bir kozmetik firması, selülit kremlerinin tanıtımını yapmak için “14 günde selülit sorununuzu çözün” başlıklı reklamlar verirken, Sanayi Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu da bu reklam üzerine harekete geçti. Reklam Kurulu, bu reklamın, Tüketicinin Korunması Kanunu’nun, reklamların tüketiciyi aldatıcı olmamasını düzenleyen maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, para ve durdurma cezası verdi. Bunun üzerine kozmetik firması da Ankara 1’inci İdare Mahkemesi’ne dava açarak, bu durdurma ve para cezasının iptalini istedi.

Sanayi Bakanlığı, davaya ilişkin olarak yaptığı savunmasında, selülit reklamının tüketiciyi yanılttığını belirtti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25296-yaniltan-selulit-reklami.html#post48005

Konuya ilişkin olarak Hacettepe Üniversitesi’nden görüş sorulurken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi üyeleri tarafından hazırlanan raporda, reklamdaki, “14 günde selülit sorununa çözüm ve 2.5 santimetreye varan incelme ve portakal kabuğu görünümünde yüzde 88.9’a varan azalma” ibarelerinin tüketiciyi yanıltır nitelikte olduğuna karar verdi.

Selülit 14 günde çözülmez

Dava sonucunda, Sanayi Bakanlığı haklı bulunurken, ‘14 günde selülit sorununuzu çözün’ başlıklı reklamda kullanılan ibarelerin, abartılı, tüketiciyi yanıltıcı veya istismar edici ve dürüst rekabet ilkelerine aykırı nitelik taşıdığı yönünde karar vererek davayı reddetti. Böylece, kadınların korkulu rüyası olan selülit sorununun 14 günde çözülemeyeceği, mahkeme kararıyla da ortaya konmuş oldu.

(Deniz Çiçek-AKŞAM)