Sahte İlaç Denetlemesi

--------------------------------------------------------------------------------

İstanbul’da 200 eczaneye sahte ilaç incelemesi başlatıldı.


Eczanelerle olan işlemlerinde tam otomasyon sistemine geçen SSK artık her reçeteyi tek tek inceleyebilecek duruma geldi.

Ayda 2.5 milyon reçeteyi 130 eczacı ile kontrol eden SSK İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü anlaşmalı olduğu 5 bin eczanenin 200’ünde sahte ilaç ve sahte küpür nedeniyle soruşturma başlattı. SSK yetkililerine göre ssk’yı dolandırmaya yönelik işlemler 3 başlık altında toplanıyor.

KOTA DOLDURMA AMACIYLA YAPILAN İLAÇ DOLANDIRICILIĞI
Birincisi sahte ilaç. Bazı ilaç firmalarının satış temsilcileri kotalarını doldurma kaygısıyla doktorlarla anlaşarak hastaların sağlık karnelerine reçete yazdırıyor. İlacın kupürleriyle parası devletten alınıyor. SSK müfettişleri 200 eczanenin 75’inin işlemlerini bu nedenle inceliyor.

KUPÜRSÜZ İLAÇLAR YARI FİYATINA SATILIYOR
İkinci sahtecilik ise daha önce parası devletten alınmış kupürsüz ilaçlarla ilgili. Kupürsüz ilaçlarla, çalıntı, son kullanım tarihi geçmiş ilaçlara korsan ambalajlar yapılarak bazı eczanelere yarı fiyatına satılıyor. Bu ilaçlar seyyar depo olarak tarif edilen ve çantayla dolaşan simsarlar tarafından pazarlanıyor.

100 YTL’DEN PAHALI İLAÇLARIN REÇETELERE FAZLA MİKTARDA YAZILMASI
Üçüncü soruşturma konusu ise sigortalı hastaların reçetelerine fiyatları 100 YTL üzerindeki bazı ilaçların aşırı derecede yazılarak SSK’nın zarara uğratılması. Bu ilaçların başında ise psikiyatri, mantar ve halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz ilaçları geliyor.

AİFD: CEZALAR CAYDIRICI OLMAKTAN UZAK
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği,’ne göre ise sahte ilaç satan kişilere verilen bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezaları caydırıcı olmaktan uzak. Varolan kanunların yeterli olmadığına işaret eden Dernek Başkanı Altan Demirdere, “Kanunların günümüzün koşullarına uydurulması ve yeni kanunlar çıkması gerekir diye düşünüyorum. Çoğu zaman bir ilaç yakalanıp bir şikayet söz konusu olursa ilacın içinde zararlı madde yoksa, örneğin tebeşir tozu varsa marka kanuna muhalefetten dolayı bu ilacı piyasaya verenler yargılanabiliyor. Ama bunun bir kanser ilacı olduğunu düşünün. Hasta tedavi olduğu sanıyor ve tedavi olamıyor. Bize göre bu taammüden adam öldürmekle eşdeğer. Mutlaka önlem alınmalı” diye konuşuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25145-sahte-ilac-denetlemesi.html#post47684

SAĞLIK KARNELERİNİN ECZANELERDE BIRAKILMASI ÖNERİLMİYOR
Sigortalı hastaları olası bir kötü kullanıma karşı sağlık karnelerini eczanelerde bırakmamaları konusunda uyaran SSK yetkilileri soruşturmaların kapsamının giderecek genişleyeceğine dikkat çekiyor.