WHO Sahte İlaç Tüketimi İçin Uyardı

--------------------------------------------------------------------------------

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilaç yolsuzluğunun sahte ilaç üretimini artırdığını ve sağlığı tehdit ettiğini açıkladı. Örgüte göre sağlık harcamalarının 4’te 1’i dolandırıcıların cebine gidiyor.


Dünyada ilaçlara harcanan paranın tamamının hastalıklarla mücadelede kullanılması için bir kampanya başlatan Dünya Sağlık Örgütü çarpıcı veriler açıkladı. Hükümetlerin ilaçlar için yıllık ortalama 50 milyar dolarlık harcama yaptığını belirten örgüt, bu miktarın dörtte birinin yani, 12 milyar 500 milyon dolarının yolsuzluklara gittiğini duyurdu.

İlaçların üretimden dağıtımına pek çok el değiştirdiğini vurgulayan örgüt bu durumun yolsuzluklara zemin hazırladığı görüşünde. Örgüte göre, ilaçta yolsuzluk birkaç şekilde yapılıyor. Birinci yöntem, yeni ilaçların üretilmesi için verilen lisans karşılığında rüşvet alınması ya da rüşvet almak için lisans işlemlerinin bilerek yavaşlatılması. Hırsızlık ve dağıtım sırasında ilaçların zimmete geçirilmesi de başlıca yöntemlerden.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/25164-who-sahte-ilac-tuketimi-icin-uyardi.html#post47704

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespit ettiği bir diğer olumsuzluk da, ilaçta yapılan yolsuzluklar nedeniyle sahte veya standartları karşılamayan ilaçların piyasaya sürülmesi. Bu da insan sağlığını tehdit ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, tüm bu olumsuzluklar en çok etkilenenlerse yoksul ülkeler.