Çocuklar okulda daha sık hastalanıyor

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Tutak, ilköğretim ve ana okullarında okuyan çocukların 'evleri kadar steril olmayan okul ortamlarında' çeşitli bakteri ile virüslerle karşı karşıya bulunduğunu söyledi.
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ercan Tutak, okul ve çocuk sağlığı konusunda ailelere uyarılarda bulundu. Okulla birlikte hastalıkların da başlayacağını belirten Tutak, "Çocuklar kreşe veya okula başlayana kadar ev ortamında çok sık hastalanmazlar. Okul ve kreşlerin açılması ile birlikte durum tersine döner. Hastalıklar hem onların hem de ailelerin bir parçası halini alır. Sonbahar ve yaklaşan kış ayı ile birlikte toplu yaşanan yerlerde, damlacık yolu ile yayılan ve solunum yollarına yerleşen virüslerin yol açtığı enfeksiyonların ortaya çıkmasında artış görülür. Bu enfeksiyonların başında, soğuk algınlığına sebep olan gribal enfeksiyonlar gelir. Grip, özellikle eylül ile mart ayları arasında artar. Grip; ateş, baş ağrısı, halsizlik ve kırgınlık ile başlar; öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığının ardından akciğer enfeksiyonu, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklarla komplike olabilir. Kış aylarında 2 yaşın altındaki çocuklarda gözlenen solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 80'i bu virüslerden kaynaklanır" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/2455-cocuklar-okulda-daha-sik-hastalaniyor.html#post3087

Ailelere uyarılarda bulunan Tutak, "Aileler çoğu kez; ateş, öksürük, burun akıntısı ve öksürük şikayeti olan çocuklarına gereksiz yere antibiyotik ve öksürük şurubu verir. Oysa yapılan çalışmalar, virüs enfeksiyonlarında bu ilaçların etkili olmadığını ortaya koymaktadır. Ateş düşürücülerin ise gereksiz yere kullanımı, çocukların doğal bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olmaktadır. Bademcik enfeksiyonunda öksürük ve burun akıntısı genellikle olmaz. Ateş, yutkunmada güçlük, iştahsızlık ve karın ağrısı ön planda iken; virüslerin etkili olduğu gribal enfeksiyonlarda öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve yaygın kas ağrıları daha belirgin şikayetler olarak gözlenmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarında gözlenen öksürük şikayeti, aslında oluşan salgıların solunum yollarından temizlenmesi için vücudun savunma mekanizması olarak işlev görür. Öksürük kesici özellik arz eden ilaçların kullanımı, vücudun doğal savunmasını bloke ettiği için tavsiye edilmez. Bazen bademcik enfeksiyonu ile gribal enfeksiyon ayrımı muayene sonucunda da yapılamaz. Bazı kan testlerinin yapılması ve sadece ateş düşürücü verilerek hastanın gözlenmesi gerekir. Özellikle alerjik bünyesi olan çocuklarda astım atağını başlatması veya küçük bronşların salgılarla tıkanması neticesinde bronşiolite yol açan gribal enfeksiyonlara karşı tedbir almak, bu aylarda özellikle önemlidir. Bazen solunum sıkıntısıyla hastaneye yatırılarak tedavi gerektirecek kadar ağır solunum sistemi enfeksiyonuna yol açabilen gribal enfeksiyonları önlemenin en önemli yolu, aşılanmadır" diye konuştu.

Tutak, Dünya Sağlık Örgütü'nün her sene yeni tip grip virüsüne karşı hazırlanan grip aşılarını özellikle şeker hastalığı, alerjik bronşit, kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan çocuklara tavsiye ettiğini ifade etti.