Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


1 sonuçtan 1 ile 1 arası
  1. #1
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    Bağırsağınızda değişiklikler varsa okuyun

    Bağırsaklarınızda değişiklik varsa okuyun

    IBS yani “İrritabl Barsak Sendromu” , karın ağrısı, şişkinlik ve barsak alışkanlığı değişiklikleri ile seyreden ve sık karşılaşılan bir barsak hastalığıdır. Bu belirtilerden karın ağrısı ve şişkinlik genellikle tüm hastalarda görülürken, barsak alışkanlıkları değişiklikleri, bazı hastalarda kabızlık, bazılarında ise ishal olarak ortaya çıkar. Ayrıca her iki şikayeti de zaman zaman yaşayan hastalar da vardır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/2375-bagirsaginizda-degisiklikler-varsa-okuyun.html#post2961

    IBS, daha sonra ciddi rahatsızlıklara dönüşme (kanser, vb) gibi bir risk taşımamakla beraber, hastaların yaşam kalitesini ciddi şekilde etkilemektedir. Çok sık görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen, hekime başvurmadan, bunu bir yaşam biçimi olarak kabul edenlerin sayısı oldukça fazladır.

    Rahatsızlığınızı Artırdığını Düşündüğünüz Yiyeceklerden Uzak Durun
    IBS hastalarının kişiden kişiye değişmekle beraber bazı yiyeceklere hassasiyet gösterdiği gözlenmiştir. Bu nedenle rahatsızlığınızı arttırdığını düşündüğünüz yiyecekleri belirleyerek bu yiyeceklerden uzak durmaya çalışmak yarar getirecektir. Eğer henüz böyle bir tespitiniz yoksa rahatsızlığınızın başladığı zamanlarda hangi yiyecekleri tüketmiş olduğunuzu not ederek bir süre sonra, bu yiyecekleri belirleyebilirsiniz. Ancak doktorunuza danışmadan özellikle ana gıdaları kesmek vücudunuzu güçsüz bırakabileceğinden, elde ettiğiniz sonuçları doktorunuzla paylaşmakta fayda vardır.

    Sık sık ama az yiyin
    Sindirim sisteminizi büyük ana yemekler ile yormak yerine sık sık ama az yemeye gayret gösterebilirsiniz. Böylece 3 ana öğün ile çok yemek yerine, öğünleri bölerek tüm güne yayabilirsiniz. Bu öğünlerden sonuncusu olan akşam yemeği en hafif öğün olmalıdır. Ayrıca yemeği uyku saatinden birkaç saat önce yemek rahatlatıcı bir unsurdur.

    Düzenli Yemek Yiyin
    Yemek saatlerinin düzenlenmesi ve öğün atlamadan beslenmek barsakların düzenli çalışmasını sağlar. Özellikle kahvaltı, barsaklarınızı çalışmak üzere uyaran önemli bir öğündür. Bu nedenle bir meyva veya küçük bir sandviç ile bu öğünde mutlaka birşeyler yenmesi gerekir.

    Bol Su İçin
    Su, kabızlığı önlemede oldukça etkilidir. Ayrıca IBS' li hastaların sık sık yaşadığı ishal de sıvı kaybını artırır. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içerek sindirime yardımcı olabilirsiniz.

    Bitki Çaylarını Tercih Edin
    Özellikle papatya, nane ve rezene çayları şişkinlik ve gazı gidermede yardımcıdır. Bu nedenle gerek evde gerekse dışarıda siyah çay yerine bitki çaylarını tercih etmeniz sizi rahatlatacaktır.

    Gaz Yapan Yiyecekleri Az Tüketin
    Özellikle yoğun gaz şikayeti olan hastaların, baklagilleri, fasulye, bezelye, nohut, vb yiyecekleri daha az tüketmesi bu şikayetin azalmasını sağlayacaktır.

    Daha Çok Egzersiz Yapın
    Egzersiz yapmanın IBS belirtileri üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca hareketi artırarak , yürüyüş, hafif koşular, yüzme gibi aktivitelere zaman ayırmanız hem belirtileri azaltacak hem de sağlıklı yaşam dengenizi korumanıza yardımcı olacaktır.

    Sigarayı Bırakmaya Çalışın
    Sigaranın, diğer pekçok zararları ile beraber sindirim sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle eğer sigara kullanıyorsanız, en azından atak dönemlerinde azaltmak hayatınızı kolaylaştıracaktır.

    Alkol alımında limitleri aşmamaya çalışın
    Fazla alkol alımı barsakları olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle hafif alkollü içecekleri tercih etmek ve aşırıya kaçmamak gerekir.

    Stresten uzak durmaya çalışın
    Stres , yoğun günlük hayatın artık bir parçası haline geldiyse de küçük önlemler ile hayatımızdan uzaklaştırmamız gereken bir unsur olduğu tartışılmaz bir gerçek. Özellikle IBS'nin önemli tetikleyicileri arasında bulunan stresten uzak durmak için deneyebileceğiniz birkaç yöntem olabilir:

    Yemeklerinizi sakin ortamlarda, yavaş yavaş yiyin
    Stres ile başa çıkmanızı kolaylaştıracak yöntemler kullanın: Meditasyon, yoga veya en azından sevdiğiniz bir müzik eşliğinde aktivitelerinizi gerçekleştirme gibi...
    Masaj: Mümkünse tüm vücudunuza uygulanacak bir masaj ile rahatlayabilirsiniz. Ancak IBS ile ilgili belirtiler sırasında da karnınızı dairesel hareketler ile ovarak kendi kendinize masaj yapabilirsiniz. Belirtilerin azalması stresinizi de azaltacaktır.

    Özellikle Tercih Edebileceğiniz Yiyecekler
    Meyve ve sebzeler (Narenciye hariç)
    Kepekli pirinç, Pirinç Unu
    Tahıllar
    Su
    Bitkisel Çaylar
    Tavuk
    Balık
    Patates, patates unu
    Doğal Yoğurt
    Ayçiçeği çekirdeği ve bal kabağı çekirdeği, keten tohumu, susam
    Bol su

    Kaçınmanız Gereken Yiyecek ve İçecekler
    Peynir
    Süt
    Kafein içeren içecekler ( Çay, kahve, kola)
    Çikolata
    Aşırı şekerli, çok yağlı, aşırı baharatlı ve mayalı yiyecekler
    Kırmızı et
    Kuru meyve
    Alkollü içecekler
    Suni tatlandırıcılı, diyet yiyecek ve içecekler
    Buğday ve elenmemiş buğday unundan yapılmış yiyecekler(beyaz ekmek, beyaz makarna, bisküviler, kurabiyeler, kekler, börekler)
    Konu Gezgin tarafından (28.Eylül.2006 Saat 11:28 ) değiştirilmiştir.

Benzer Konular

  1. Eğer şehitlerimize saygınız varsa okuyun
    By Mustafa Uyar in forum Garip Ama Gerçek Olaylar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Nisan.2009, 12:58
  2. Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 31.Ağustos.2008, 13:08
  3. Kabızlık sorununuz varsa okuyun
    By Mustafa Uyar in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Haziran.2007, 16:55
  4. Ne Halim Varsa...
    By soleil in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 21.Aralık.2006, 21:24
  5. Tabiatinda Varsa Ayrilik....
    By vergun in forum Şairlerden Şiirler
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Kasım.2006, 16:32

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.