Alkol bırakmada bitkisel tedavi
(20-3-2005/İha) Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eczacılık Fakültesi ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nin (GATA) Farmakoloji Bölümleri tarafından ortaklaşa yürütülen doktora tezinde, "sarı kantaron" adlı bitkinin, alkol bağımlılığının tedavisinde önemli katkıları olduğu belirlendi.


Yapılan araştırmada, sarı kantaron bitkisinin, alkol bağımlılığında "Yoksunluk Dönemi" adı verilen süreçte, bağımlıların alkol alımının kesilmesi sonrasında el ve ayaklarında oluşan titremeleri engellediği ortaya çıktı. Tez çalışmasını Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğrencisi İlke Coşkun gerçekleştirken, çalışmanın danışmanlığını ise Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Öztürk ve GATA Farmakoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Tayfun Özbay yürüttü.


Çalışma hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yusuf Öztürk, çok fazla bilinen bir bitki olan sarı kantaronun, insan sağlığına büyük yararları bulunduğunu söyledi. Eczacılık Fakültesi olarak bu bitkinin etkileri üzerine uzun zamandır çalıştıklarını ve bir çok yayın çıkardıklarını kaydeden Öztürk, "Sarı kantaron bitkisi alkolizm ve depresyon tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak bu bitkinin, alkolden kurtulma dönemi sırasında ortaya çıkan yoksunluk dönemindeki etkileri ilk kez bu tez ile araştırıldı. Bilindiği üzere alkol tedavisinde, alkolden uzaklaşma yani yoksunluk dönemi oluşmaktadır. Bu dönemde bağımlılar çeşitli uyku ilaçları ve kas gevşeticiler ile alkolden uzak tutulmaya çalışılır. Dolayısıyla bu ilaçlar da kişinin gündelik hayatına normal bir şekilde devam etmesini engeller. Üstelik midede ve diğer organlarda büyük oranda yan etki meydana gelir" dedi.


Yoksunluk döneminde meydana gelen yan etkilerin azaltılması ve tedavi sırasında bağımlı kişinin gündelik yaşamında meydana gelen aksamaların ortadan kaldırılması amacı ile bu çalışmaya başladıklarını açıklayan Prof. Dr. Yusuf Öztürk, "Yoksunluk döneminde, bağımlı insanlarda tutarık dediğimiz, el ile vücutta meydana gelen titremeler olmaktadır. Yine bu dönemde bunlara ek olarak sesli uyarılara ani reaksiyon verilir ve duruş bozuklukları oluşur. 3 yıl süren bir çalışma sonunda sarı kantaron bitkisinin bütün yoksunluk dönemine etkileri, deney hayvanları üzerinde denendi ve ortaya çıkan sorunlar engellendi. Bu davranışlar hayvanlarda olduğu gibi insanlarda da oluşuyor. Dolayısıyla insanlar üzerinde de etkili olacaktır" şeklinde konuştu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22778-alkol-birakmada-bitkisel-tedavi.html#post43279


Öztürk, söz konusu bitkinin alkol bağımlılığı tedavisinde daha az yan etki gösterdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:


"Bu çalışma ile tedavi sırasında uyku ilaçları ve kas gevşetici ilaçların vücuda verdiği zarar azalacak. Kişi gündelik hayatına daha rahat devam edebilecek."
Bu tezden çıkan 3 çalışmanın, önümüzdeki yaz döneminde, Avusturya'da düzenlenecek olan "8. Dünya Biyolojik Psikiyatri Kongresi"nde sunulacağını bildiren Yusuf Öztürk, bunun dışında bitkilerde bulunan antioksidan maddeler üzerinde yaptıkları çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.