Alkol zehirlenmesi antidotu
(22-3-2005/Anka) Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, alkol zehirlenmelerinin tedavisinde etil alkolden daha etkili olduğu bildirilen fomepizolü ithal etti. Sağlık Bakanlığı, metil alkol zehirlenmelerinin tedavisinde kullanılan fomepizol adlı panzehirin Türkiye’de bulunmadığı iddiaları üzerine, bilimsel kurul toplamıştı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22775-alkol-zehirlenmesi-antidotu.html#post43260



Bilimsel Kurul ise, metil aklok zehirlenmesini tedavide kullanılan etil alkol veya fomepizol adlı panzehirlerin bilimsel olarak kanıta dayalı klinik veriler açısından birbirlerine üstünlüklerinin henüz gösterilmediğini, bu nedenle Türkiye’de kullanılmadığını bildirmişti.


Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, alkol zehirlenmesi görülen hastalarda daha fazla zehirlenmeyi engellemek için etil alkol veya fomepizol ile panzehir tedavisi uygulanabileceğini gözönüne alarak bu maddeyi ithal etti. Merkez yetkilileri, ihtiyacı karşılayacak miktarda fomepizol ithal edildiğini bildirdi.


Femopizolün tedavide uygulama ve ilgili parametrelerin takibi açısından daha pratik olduğu bildiriliyor.

ELEŞTİRİLMİŞTİ

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cankat Tulunay, alkol zehirlenmelerinin tedavisinde kullanılan fomepizol adlı antidotun Türkiye’de bulunmadığını belirterek, "Eğer metanol zehirlenmesinde kullanılan antidot, ilk gün getirtilseydi onlarca kişi ölmeyecekti" açıklamasında bulunmuştu.

YILAN ISIRIĞI KONGRESİ

Zehirlenme ve zehirbilim uzmanları, hayvan ısırıkları ve alkol zehirlenmeleri ile gündeme gelen panzehir kullanımını masaya yatıracak.


Ankara Üniversitesi’nin başkanlığında TSK Sağlık Komutanlığı, Adli Tıp Kurumu, Klinik Toksikoloji Derneği ve Adli Bilimciler Derneği tarafından "Disiplinlerarası Toksikoloji Kongresi" düzenlenecek.


Kongre, 20-22 Nisan 2005 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Morfoloji Binası’nda yapılacak. Türkiye’de antidot kullanımı ve yenilikleri tartışacak uzmanlar, alkol ve madde bağımlılığı konularını gündeme alacak. Kongre boyunca, zehirlenmeler ve kanıta dayalı tıp, toksikokinetik ve toksikogenomik, hayvan ısırma ve sokmalarına bağlı zehirlenmeler, doping, zehir danışma merkezleri, toksikolojik afetlerin yönlendirilmesi masaya yatırılacak.