Aspirinin Etkileri

--------------------------------------------------------------------------------

Aspirin’in, hem kadınlarda hem de erkeklerde kardiyovasküler (kalp-damar) hastalık riskini azalttığı, ama bunu farklı şekillerde yaptığı belirlendi.


Kuzey Karolina’daki Duke Üniversitesi uzmanlarının yaklaşık 95 bin erkek ve kadın arasında yaptığı araştırma, Aspirin’in sadece erkeklerde kardiyovasküler riski azalttığına ilişkin önceki araştırmalarla çelişiyor.

Hayatlarında daha önce hiç kalp veya damar sorunu yaşamamış kadın ve erkekler arasında yürütülen araştırma, Aspirin’in kadınlara da iyi geldiğini gösterdi.

Kardiyolog Jeffrey Berger, “Bu iyi haber. Önceki çalışmalar Aspirin’in sadece erkeklere iyi geldiğini söylüyordu, doktorlar bu yüzden kadınlara Aspirin yazmakta tereddüt ediyorlardı” dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22774-aspirinin-etkileri.html#post43259

Berger, her iki cinsin Aspirin’e niçin farklı tepkiler gösterdiğinin anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunu da belirtti.

Araştırmaya göre, her gün düşük doz Aspirin içen kadınların kardiyovasküler rahatsızlık riski, başka bir deyişle beyin kanaması yada kalp krizi geçirme ihtimali, Aspirin kullanmayanlara göre yüzde 12 azalıyor. Bu oran, erkeklerde yüzde 14.