Yurtdışından patentli ilk ilacımız
(19-3-2005/Zaman) Eczacıbaşı İlaç Grubu tarafından ge-liştirilerek üretimine başlanan ve osteoporoz (kemik erimesi) alanında kullanılan Osalen isimli ilacın etken maddesi ‘Alendronat’, ABD ve Avrupa’da da patent aldı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22779-yurtdisindan-patentli-ilk-ilacimiz.html#post43280


Böylece Türkiye’de ilk kez bir ilaç için yurtdışından patent alınıp ihracat imkanı sağlandı. Firmadan yapılan açıklamada, Eczacıbaşı Özgün Kimya tesislerinde, tamamen Türk bilim adamlarının geliştirdiği bir yöntemle üretilen Alendronat’ın, ABD ve Avrupa’da tescili ile dünyanın her tarafına ihracat kapılarının açıldığı vurgulandı. Alendronat’ı geçen yıl üretmeye başlayan Eczacıbaşı, gerçekleştireceği ihracatla, Türkiye ekonomisine de katkı sağlamayı hedefliyor. Her yıl net satışlarının yüzde 3’ünü aşan bir rakamı geliştirme çalışmalarına ayıran grup, ihracatının yüzde 67’sini Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştiriyor.

Verilen bilgiye göre, ilk adımları 2001 yılında atılan Alendronat projesi, dünyada bazı patentlerle korunan bu etken maddeyi farklı ve yepyeni bir teknikle üretebilmeyi amaçlıyor. Projede ayrıca, metansülfonik asit kullanımı gibi birçok tehlike ve sakıncası bulunan prosesler yerine, katma değeri yüksek, uygulanması kolay, proses riskini ortadan kaldıran, çevre dostu ve ek çözücüye ihtiyacı olmayan bir proses tekniği oluşturabilmek hedeflendi. Eczacıbaşı araştırmacıları, kısa sürede bu tekniği hayata geçirdi. Yeni teknik ile üretilen Alendronat’ın kullanıldığı Osalen, Kanada’da Contract Research Organisation’da toplam 90 sağlıklı gönüllü üzerinde yapılan biyoeşdeğerlik denemesinden de başarıyla geçti.