Bebek Ölümleri

--------------------------------------------------------------------------------

Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon 400 bin bebek dünyaya geliyor. Ancak bu bebeklerin yaklaşık 38 bin’i bir yaşına gelmeden hayatını kaybediyor.


Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan “Anne ve Çocuk Sağlığı Raporu”na göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 38 bin bebek 1 yaşına gelemeden hayatını kaybediyor. Bir yaşından önce ölen bebeklerin yaklaşık 22 bini ise 1 aylık olmadan hayata gözlerini yumuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22139-bebek-olumleri.html#post41714

Raporda, 1 aylık bebek ölümlerinin yüzde 66’sının ilk haftada gerçekleştiği vurgulanarak bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu gerçekleştiği belirtiliyor.

Annenin ilk gebelik yaşının 20’nin altında olmasının ve anne gebelikleri arasındaki sürenin kısalığının ani bebek ölümleri açısından önemli bir risk olduğu kaydedilerek, iki doğum arası ideal sürenin iki yıl olduğu ifade ediliyor.

Raporda, annenin doğumdaki yaşının 35 ve üzerinde olmasının, doğum sırasında gerçekleşen “anne ölüm oranları”nda 3 kat artışa yol açtığına dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca, anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları vurgulanarak, takvimine uygun aşılar ve düzenli hekim kontrolüyle bebek ölümlerine yol açan birçok hastalığın önüne geçildiği ifade ediliyor.