Gebelik Ölümleri

--------------------------------------------------------------------------------

Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cihat Şen, Türkiye'de 10 yıl öncesine kadar gebelik nedeniyle anne ölümleri 100 binde 200 iken, bu rakamın 100 binde 38'e gerilediğini bildirdi.




Türk Perinatoloji Derneğince düzenlenen 11. Ulusal Perinatoloji Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki Rixos Otel'de devam ediyor. AA muhabirine kongreyle ilgili bilgi veren Türk Perinatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cihat Şen, yaklaşık 500 hekimin katıldığı kongrede 80 ayrı oturumun gerçekleştirileceğini belirtti. Kongrede hekimler arasında bilgi alışverişinin yapıldığını ve alınan bazı kararların uygulamaya geçirilmesinin tartışıldığını kaydeden Prof. Dr. Şen, şunları söyledi:



''Türkiye'de 10 yıl öncesine kadar gebelik nedeniyle anne ölümleri yüz binde 200 oranındayken, devlet kurumlarının ve derneklerin çalışmasıyla bu rakam yüz binde 38'e indirildi.

Dünya ölçeğinde her yıl gebelik nedeniyle 500 bin anne ölüyor. Bu, günde 1500'e yakın kadın gebelik nedeniyle ölüyor demektir. Ama önemli olan, bunların yaklaşık yüzde 85'i gelişmekte olan, ekonomisi ve şartları iyi olmayan ülkelerde meydana gelmesi... Türkiye gibi ülkelerde bu oran daha az. Düşünün ki her gün 3 jumbo jet dolusu anne, gebelik nedeniyle ölüyor. Bugün bir jumbo jet düşse bütün gazetelere manşet olur. Ama bu olay çok az haber oluyor. Nedeni, yıllardır bu bilindiği halde, bu konuda sonucu değiştirecek çalışmalara yeterli kaynak ve ilgi aktarılmamasıdır.

Bugün Türkiye'de 100 bin gebeden 38'i ölüyor, hedefimiz bunun 100 binde 10'un altına indirmektir. Dünyadaki tüm kuruluşlar, bir ülkenin gelişmişlik düzeyini, anne ve bebek ölüm oranlarıyla ölçüyor. Çünkü topluma verilen hizmet ve kaynak, direkt buna yansıyor.''

-PLANLI GEBELİK ÖNEMLİ-

Kongreden bazı önemli başlıkların çıkarılabileceğini belirten Prof. Dr. Şen, gebeliğin planlı yapılmasının çok önemli olduğunu, annede herhangi bir sağlık sorununun bulunması halinde gebe kalınmamasının gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Şen, şöyle devam etti:

''Gebeliğin ikinci ya da üçüncü ayında mutlaka doktor kontrolünden geçilmelidir. Bu muayenelerde, bebeğin görünüm olarak normal mi, yoksa önemli bir sorunu var mı, söyleyebiliyoruz. Hatta önemli anormalliklerin yarısının tanısını koyabiliyoruz. Bazı problemler var ki anne karnında başlıyor. Eğer anne karnında başladığı dönemde teşhisi konulursa tedavisi de anne karnında yapılırsa bebek sağlıklı doğabiliyor.''

Prof. Dr. Şen, 300 bin el kitabı hazırladıklarını ve gebe kalmadan önce ve gebe kalındığında yapılması gerekenlerin bu kitapta yer aldığını, ayrıca muayene kitapçığı dağıttıklarını söyledi.

-KONGREDEN YENİ UYGULAMALAR-

Kongrede bazı kararların alındığını da kaydeden Prof. Dr. Şen, bunların başında, tüp bebek uygulamasında, anne rahmine iki embriyodan fazla embriyo konulmaması geldiğini söyledi. Prof. Dr. Şen, ''Tüp bebek uygulamalarında, rahime iki embriyodan fazla embriyo konulmaması görüşülerek, karara bağlandı. Çünkü ikiden fazla konulduğu zaman ikiz, üçüz ve beşiz olabiliyor, çok erken doğduğu için ya yaşayamıyor ya da beyin hasarı meydana geliyor'' dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22049-gebelik-olumleri.html#post41622

İkiz gebeliklerde yaşanan bazı problemlerin çözümü konusunda yeni teknikler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şen, şunları söyledi:

''Şayet ikiz gebeliklerde, bebeğin eşi tekse onlarda ciddi problem oluyor. Bir bebek gelişiyor, diğeri gelişmiyor. Bu bebeklerin anne karnında tedavisi yapılıyor. Bu tedaviyi Türkiye'de 2, Amerika'da 5, Avrupa'da ise 6 merkez anne karnında ameliyat yaparak, çözebiliyor.''

Prof. Dr. Şen, Türkiye'deki kadın doğum uzmanlarının, dünya seviyesini yakaladığını ve bazı konularda onları geçtiğini de ifade etti.