Çocuğum Altını Islatıyor

--------------------------------------------------------------------------------
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22087-cocugum-altini-islatiyor.html#post41661

Öncelikle bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederim. 34 yaşında bir anneyim ve tek çocuğum var.


Oğlum şu anda 10 yaşında ilkokul 5. sınıfa gidiyor. Çok zeki bir çocuk ve sınıfında çok başarılı. Eşim işi nedeniyle sadece hafta sonlarında bizimle olabiliyor ve diğer günlerde oğlumla yalnız kalıyoruz. Oğlum bez kullanmayı bıraktıktan sonra gece altını ıslatmaya devam etti. Gece ben uyandırıp tuvalete götürdüğümde ıslatmıyor ama geç uyandırırsam yada uyardırmazsam çok büyük ihtimalle yatağını ıslatıyor. Daha önce götürdüğüm doktor tahliller yaparak sorunun genetik yada psikolojik olduğunu söylemişti. Zamanla geçer diye düşünerek tekrar doktora gitmedik. Ama 10 yaşında olmasına rağmen hala gece altını ıslatıyor. Eşim hafta içi evde olmadığı için geceleri benimle uyumak istiyor. Size sorum şu: öncelikle nasıl davranmalıyım? Ben, altını ıslattığı için asla suçlamadım ve çoğunlukla görmezden geliyorum. Hangi doktora gitmeliyim ve bu doktorla bir ön görüşme yapmalı mıyım? Oğlum bu sorunu yabancı biriyle paylaştığımı öğrendiğinde bana nasıl tepki gösterir? Birde doktorun önereceği tedavi nasıl olacak?
Kısaca beni aydınlatırsanız çok minnettar olacağım. Esenlikler ve iyi çalışmalar dilerim. Şule U

Şule Hanım,
Altını ıslatma çocukluk çağında en sık görülen davranış bozukluğudur. Bu davranışın bir maksadı olabilir yada olmayabilir ve çocuk beş yaşına gelmeden klinik olarak böyle bir tanı koymak doğru değildir. Bazı çocuklar sadece geceleri altını ıslatırken bazıları hem gece hem gündüz aynı sorunla karşılaşır.
Altını ıslatma bozukluğu diyebilmek için çocuğun haftada en az 2 kez olmak üzere üç aydır altını ıslatıyor olması gerekir.

•Küçük bir idrar torbası,
•Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları,
•Yoğun stres ve tuvalet eğitimini etkileyen gelişme gecikmeleri altını ıslatmanın temel sebepleri olarak gösterilmektedir.

Bilerek ve isteyerek altını ıslatma bazen davranış bozuklukları ve endişe ile ilgili olabilir. Bazı ailelerde ise ırsi olabileceğini düşündürecek şekilde birkaç fertte birden bulunabilir. Ek olarak tuvalet eğitiminin çok erken başlatılması da bir sebep olarak sayılabilir fakat buna dair çok detaylı araştırmalar mevcut değildir. Altını ıslatan çocuklar genellikle idrar ihtiyaçları olduğunda uyanamayacak kadar derin uyuyan çocuklar olarak tarif edilirler.

Altını ıslatma daha çok erkek çocukları etkileyen ve sık görülen bir çocukluk çağı rahatsızlığıdır. Beş yaşındaki erkek çocukların %7’si, kız çocukların ise %3’ü altlarını ıslatmaktadır. Bu oran 10 yaşında erkeklerde %3’e kızlarda %2’ye düşer. Onlu yaşlarda çocukların çoğu bu problemi çözerken 18 yaşına kadar sadece %1’I bu durumu devam ettirir.

Tanı koymak için hekim önce altını ıslatmaya sebep olabilecek bir fiziksel hastalık var mı onu değerlendirir. Şeker hastalığı, mikrobik hastalıklar yada idrar yollarındaki darlıklar yada genişlikler idrar tutamamaya sebep olabilir.

Orta ve hafif şiddetteki vakalarda tedaviye ihtiyaç olmayabilir, çünkü çocukların büyük çoğunluğu onlu yaşlar civarında bu rahatsızlıktan kurtulacaktır. Fakat bunu tahmin etmek ve tedavi yapıp yapmamaya karar vermek zordur. Çocuğun bu problemi kendi başına halledeceğini kestirmeye yardım edecek bir işaret yoktur. Buna karşın kendine güveninin eksilmesi yada bu yüzden bazı şeylerden kaçınması tedaviye karar vermekte bize yol gösterebilir.
Tedavide davranışları değiştirmeye yönelik davranışçı tedavi metodlarını tercih etmekte fayda vardır. Bu yolla tedavilerine kararı verilen çocukların %75’den fazlası düzelmektedir.

Bunun için kullanılabilecek metodlar;

•Alarm: Gece yatağını ıslattığında çalan alarm çocuğa idrar hissi olduğunda ne yapması gerektiğini öğrenmeye yardımcı olmaktadır. Altını ıslatma üzerine yapılan çalışmaların çoğu alarmı tedavide en etkili yöntem olarak desteklemektedir. Kalıcı çözüm sağlamakta ve geriye dönüş oranı %5-10 gibi düşük oranda olmaktadır. Çocuk bir kere davranışlarını düzeltimiydi aynı hali sürdürmektedir.

•Mesane eğitimi: Bu yöntemde giderek artan zaman aralıkları ile düzenli olarak çocuk tuvalete götürülür. Böylece çocuk çişini daha uzun süre tutmyı öğrenebilir. Bu yolla mesane kapasitesi de genişletilebilir. Mesane eğitimi büyük bir tedavi programının parçası olarak kullanılır.

•Ödüllendirme: Çocuk altını kuru tuttukça ödül verme prensibi üzerine dayanır.

Altını ıslatma tedavisinde kullanılan ilaçlar da mevcut olup ancak çocuğun davranışları da etkilendiğinde kullanılması uygundur ve genellikle 6 yaşından küçüklere verilmez. Bu amaçla idrar torbasının kapasitesini arttıran, böbreklerin idrar itrahını azaltan ilaçlar yada antidepresanlar kullanılmaktadır. Tek başlarına kullanıldıklarında ilacın kesilmesi ile birlikte rahatsızlık belirtileri tekrar baş göstermektedir. Bu yüzden genellikle davranış tedavilerine yardımcı olmak üzere seçilirler. Şule hanım çocuğunuzun değerlendirilmesinde ve tedaviye ihtiyacı olup olmadığının kararının verilmesinde size bir çocuk psikiytrı yardımcı olacaktır.

Sağlıkla kalın