Çocuklar Nette Tehlikede

--------------------------------------------------------------------------------

İnternet kullanımı ve erişimi hızla yaygınlaşmaya devam ediyor.


Çocukların internete erişimi kolaylaştıkça tehlikeler artıyor

Bu durum özellikle çocukların internete olan ilgisini artırırken bir yandan da onları internetin zararlarından etkilenen risk gruplarının başına çekiyor.



İnternette çocukları yasal olmayan sitelere erişim, tehlikeli insanlarla iletişim gibi olumsuzluklar bekliyor. Bu, çocukları suça iterken psikolojilerini de olumsuz etkiliyor.

Avrupa'da internet kullanıcılarının yarısının çocuk olması, 'çocukların internet kullanımı'nı gündeme getirdi. Bu sebeple geçen ay Yunanistan'da 21 ülkenin katıldığı 'İnternette Güvenli Çocuklar' konulu bir konferans düzenlendi. Türkiye bu konferansa iki uzman ile izleyici olarak katıldı. Konferansta internetin çocuklara sağladığı avantaj ve dezavantajları ile ebeveynler ve öğretmenlerin neler yapması gerektiği konuları öne çıktı. Çocukların internet kullanımının avantajlarının başında eğitime sağladığı katkı geliyor. İnternet, doğru kullanıldığında çok büyük bir bilgi kaynağı. Çocuklar farklı ilgi alanlarında istedikleri bilgilere tüm dünya üzerinden ulaşabiliyor. Kültürel deneyimler de internetin çocuklara sağladığı avantajlardan biri olarak gösteriliyor. İnsanlar günümüzde web'i kullanarak dünyanın her yerindeki müze ve kütüphaneleri ziyaret edip farklı kültürlerden insanlarla iletişime geçerek farklı uygarlıklar ve geleneklerin ayrıntılarını öğrenebiliyor. Kontrol altında ve belli sürelerde oynanan oyunlar da eğlenceli vakit geçirildiği için internetin avantajlarından biri olarak kabul ediliyor.

Ancak internet, çocukları suça itecek ya da psikolojilerini olumsuz etkileyecek materyallere de aracılık yapıyor. Bunların başında ise yasal olmayan, şiddet, cinsellik içeren sitelere erişim ile tehlikeli insanlarla iletişime geçme olasılığı geliyor. Uyuşturucu ve terör gibi yasal olmayan yollara destek arayanlar, interneti propaganda aracı olarak kullanıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki birçok çocuk, internette kandırılıyor ve tehdit ediliyor. Online alışveriş de internetin dezavantajlarından biri. Çünkü çocuklar alışveriş kampanyalarından kolayca etkilenebiliyor.

Bu nedenle ebeveyn ve öğretmenler, çocuklara bilinçli internet kullanımını öğretmeli. Çocuklara internette karşılaştıkları her insana inanmamaları ve gerçek kimliklerini saklamaları gerektiği mutlaka anlatılmalı. Aileler zaman zaman çocukla internette vakit geçirerek, çocuğun en fazla girdiği siteleri de kontrol etmeli. Ayrıca yasal olmayan sitelere erişimi engellemek için teknolojiden yararlanarak, bilgisayarlarına filtre taktırmalılar.

Aileler, çocuklara şu uyarılarda bulunabilir:

İnternette kişisel bilgilerini verme.

Tanıdıkların dışındakilerle ilişki kurma.

İnternette tanıştığın kişilerin tamamen doğru söyleyeceklerini düşünme.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/22088-cocuklar-nette-tehlikede.html#post41662

Yabancılardan gelen epostaları açma.