Hamilelik sonrası istediğim kiloda nasıl olurum?. Karnımdaki şişlik nasıl inecek? Zayıflamak için ne yapmalıyım? İşte beslenme ve diyet uzmanıan en çok sorulan sorular..

Kilolarla başı dertte olmayan hemen hemen yok gibi... İnternet üzerinden zayıflama, diyet hakkında sorulara yanıt veren uzmanlara en çok yöneltilen soruların çıkış noktası 'Nasıl zayıflarım?' Yaşam ve sağlık portali ailem.com'un Uzmana Danışın bölümünde beslenme ve diyet sorularını yanıtlayan Turgay Köse'ye en sık sorulanları ve yanıtları sizler için derledik...

29 yaşındayım, 7 aylık oğlum var. Doğumdan sonra diyet yapmadan kiloları verdim sadece 3 kilom kaldı veremiyorum. Dengeli beslenmeye çalışıyorum olmuyor yardımlarınızı rica ederim.
Cevap: Bebeğiniz 1 yaşına girene kadar size diyet veremeyiz. Ancak aktivitenizi artırarak mesafe katedebilirsiniz. Bunun yanında bol su
içmenizde, süt - yoğurt ve peynirde light olanları tercih etmenizde, sık sık
ve azar azar beslenmenizde, öğün atlamamanızda yarar var. Posalı (lifli)
besinleri artırmalısınız. Kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler oldukça önemlidir. Kızartma ve kavurma işlemlerinden, tatlı tüketiminden mutlaka kaçınmalısınız.

32 yaşındayım. Akdeniz diyetini bilmiyorum nasıl uygulamalıyım?

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/17333-diyete-dair-sik-sorulanlar.html#post33139
Cevap: Akdeniz diyetinde zeytinyağı, balık ve sebze - meyveler ön plana çıkmaktadır. Ancak kullanılan yağ zeytinyağı bile olsa aşırıya kaçmamak gerekir. Sonuçta katı da olsa sıvı da olsa yağların bir gramı 9 kkal. enerji vermektedir. Izgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlanan balık, haftada 2-3 kere tercih edilmelidir. Kurubaklagil, sebze ve meyve gibi lif oranı yüksek besinlerin tüketimi artırılmalı, günde 20 dakika kadar direkt olarak güneş ışığından yararlanılmalı, düzenli egzersizler yapılmalıdır. Alkol alınacak ise; aşırıya kaçmamak koşulu ile kırmızı şarap tercih edilmelidir.

Her gün yürüyorum. 80 dakika spora vakit ayırıyorum. Sabah akşam eşit sürede yürümek mi yoksa tek seferde yürümek mi zayıflatır? Şu anda sabahları 80 dakika yürüyorum.
Cevap: Bir kerede uzun vadeli yapılan egzersizler daha yararlı sonuçlar
vermektedir. Ancak hangi spor olursa olsun, bir kerede 90 dakikadan fazla
yapmamaya özen gösteriniz.

32 yaşında 168 boyunda 85 kilodayım. Yemeklerimde önemli oranda yağı şekeri ve tuzu azalttım, günde 3 dilim kepek ekmeği yiyorum. Sakıncası var mı?

Cevap: Merhabalar, eğer ki pilav, makarna, kuskus, patates tarzındaki diğer tahılları tüketiyorsanız 3 dilim ekmek sıkıntı yaratmaz. Ancak tamamen tahılları kesip, ekmeği de 3 dilime indirmişseniz o zaman sakıncalı sonuçlar doğurabilir. Süt, yoğurt, sebze, meyve gibi besinlerden alacağınız karbonhidratın esas kaynağı tahıllardır. Çok fazla kısıtlama yapmanız sadece 1-2 hafta iyi sonuç verir, önemli olan bu tahılları aşırıya kaçmadan ve esmer (kepekli) olarak tüketmektir. Mesela kepekli makarna ve kepekli pirinç pilavını, bulgur pilavını tercih edin. Mutlaka yürüyüş gibi kalbi çalıştıran egzersizler yapın.

Bir yıl önce diyet yaparak 85 kiloyken 65 kiloya kadar düştüm.Şimdi elimde olmadan sürekli yemek yeme ihtiyacı duyuyorum.Ve yaklaşık olarak 4 kilo aldım diyet çalışıyorum ama bunda da başarılı olamıyorum çünkü sürekli olarak açlık hissi duyuyorum tekrar kilo almaktan korkuyorum. Öneriniz?

Cevap: 20 kiloyu 1 sene gibi bir sürede verdiyseniz gayet iyi. Ancak ayda 4 kg'dan fazlasını verdiyseniz geri almanız kaçınılmaz. Sık sık ve azar azar
beslenmeyi deneyiniz. Günde 5-6 öğün beslenin. Mümkün oldukça yavaş yiyin. Tatlı yemekten bir dönem tamamen kaçının. Bu durumda açlık hissi devam ediyorsa açlık ve tokluk kan şekerinize baktırın ve bir hekime görünün gerekirse. Kızartma ve kavurma işlemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemlerini deneyin. Posalı besinlere (kurubaklagiller, kepekli tahıllar, sebze ve meyveler) önem verin. Mutlaka spor yapın. 4-5 gün 45 dakika yeterli gelebilir.

30 yaşında çalışan bir bayanım, sürekli olan bir bağırsak gazı problemim var ve bu beni günlük yaşantımda çok bunaltıyor. Ayrıca akşamları evde karın bölgesi için olan hareketlerin tümünü yapıyorum. Bu şişlik sabah ve gün içinde yok özellikle akşam çıkıyor ayrıca mekik çekerken karnımın ortasında bebek gibi bir kütle birikiyor bunlar beni endişelendiriyor öneriniz?
Cevap: Son bir aylık beslenme programınız ve aktivitenizi artırma çabanız güzel. Sabah saatlerinde vücut ağırlığı düşüktür, ancak akşama kadar tüketilen besinlerle birlikte hem ağırık artışı hem de şişkinlik beklenen bir
tablodur. Ama göğüs altından başlayan ve gaz ile birlikte sizi rahatsız eden
bir durum ise şu önerilere bir dikkat etmenizde yarar var: Çok yavaş yemek yemelisiniz, hava yutmamaya özen göstermelisiniz (yemek yerken konuşmayın sözü buradan gelir). Öğünlerle birlikte çok fazla sıvı almayınız.
Besinlerin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına özen gösteriniz. Sık sık,
azar azar besleniniz (3 ana, 3 ara öğün). Kesinlikle aç kalmayınız. Sulu ve
yumuşak besinleri tercih ediniz. Etsuyu ve bulyonlardan kaçınınız. Sakız
çiğnemeyiniz. Yiyecekleri kavurmayın, kızartmayın (soğanı bile). Durumda
değişiklik olmazsa bir gastroentoroloğa gidebilirsiniz.