Erken Çocuklukta TV Seyretmek, Otizmi Arttırabiliyor
Cornell Profesörlerinin gerçekleştirdiği yeni bir araştırmaya göre, çok fazla TV seyretmenin, otizmi arttırdığı açıklandı. Aynı araştırmanın başka bir sonucu da yağmurun otizmi arttırdığı şeklinde.

Son 50 yıl içinde, otizm teşhisi konulan çocukların sayısında şaşırtıcı bir artma olduğu bildiriliyor. Konuyu araştıran uzmanların bazıları bunun bir nedenini, son yıllarda otizmin teşhisine yönelik kriterlerin belirlenmesi olarak yorumluyorlarsa da, otizmi tetikleyenin, çevredeki bir şeyler olduğunu düşünen uzmanların sayısı hiç de az değil.

Cornell Üniversitesi Yönetim Profesörü Dr.Michael Waldman, Otizm vakalarındaki artış ile TV'larda çok küçük çocuklara yönelik program sayısının artışı arasındaki ilişkiye dikkati çekiyor. Prof.Dr.Waldman, Bebek ve çok küçük çocuklara yönelik TV program, DVD, VCR ve video / Bilgisayar oyunlarındaki artışın gerçekten otizm teşhisindeki patlamanın arkasındaki neden olup olamayacağını soruyor?
Prof.Dr.Michael Waldman, tıp dünyasına bu konuya eğilmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Kendisi bir araştırma ekibi kurmuş ve konuyu tıbbi araştırmalardan ziyade, ekonomik bir araştırma olarak yapmış. Bulguların, şüphelerini arttırdığını söylüyor:

  • Kesinlikle böyle olduğunu iddia etmiyoruz ama TV seyretme ile otizm arasında ilginç bir bağlantı var. Birilerinin bunu daha detaylı incelemesi lazım.

Otizm genellikle çocuk 3 yaşına geldiğinde anlaşılıyor. Araştırma doğruysa, TV etkisinin bu yaşın altında devreye girdiği anlaşılıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/saglik/10062-erken-cocuklukta-tv-seyretmek-otizmi-arttirabiliyor.html#post15413
Ancak Waldman’ın araştırmasında ilginç bir başka ayrıntı daha var. Amerikan İş İstatistikleri Bürosunun yaptığı bazı araştırmaların sonuçları da alınmıştı. Buna göre, Amerikan aileleri dışarıda yağmur yağarken daha fazla TV seyrediyor. Waldman ve ekibi, Kaliforniya, Oregon ve Washington’daki otizm olaylarını da ayrıca baktıklarında, bu 3 Amerikan eyaletinde yıllık yağmur miktarı bölgesel farklar gösteriyor. Waldman ve ekibi, yağmurun fazla olduğu eyaletlerde de otizm oranının yüksek olduğu sonucuna vardılar.

  • Testleri farklı yönlerden inceledik ve her açıdan aynı sonuca ulaştık. Yağmur miktarı arttıkça, otizm de artıyor. Yağmur azaldıkça, otizm de azalıyor. Bu güzel bir teori ama hala birilerinin bunun TV’dan mı yoksa içerdeki başka bir şeyden mi kaynaklandığını inceleyip bulması gerekiyor.

Ekibin gerçekleştirdiği 2.bir test, Kaliforniya ve Pennsylvania’da kablo televizyona üye olan evlerin yüzdesine bakıyordu. Waldman, ABD’de, kablo televizyonun çok küçük çocuklar için daha fazla program içerdiğine dikkati çekiyor. Tabi doğal olarak, kablo TV abonelerinin daha yoğun olduğu bölgelerde, otistik çocuk sayısı da yüksekti.
Waldman ve ekibi, bu konuda detaylı bir tıbbi araştırma yapılmadığı sürece, anne-babalara 2 yaşından önce bebeklere hiç TV seyrettirilmemesi, daha büyük çocuklara da günde en fazla 1 ya da 2 saat TV seyretme hakkı verilmesini travsiye ediyor. Bu sınırlar aynı zamanda Amerikan Pediyatri Akademisi’nin tavsiyeleri.
Konuyla ilgili görüş sorulan çocuk gelişimi uzmanları, bu konuda henüz kesin bulguların olmadığını, ama yine de son dönemde ailelerin bebek ve çocukları TV ile oyalama tercihlerinin olumlu bir yöntem olmadığı konusunda hemfikir olduklarını bildiriyorlar.