Aşırı televizyon seyretmek ne kadar sakıncalı?
Bir gün içerisinde kaç saat televizyon seyrediyorsunuz? Bu soruya verilen cevaplar son zamanlarda bir çok araştırmacının ilgisini çekiyor ve bu nedenle bir çok araştırma yapılıyor. Bizler de televizyon izlemenin hayatımızı nasıl etkilediği hakkında yapılan bu araştırmalar sonucunda çeşitli bilgiler ediniyoruz. Araştırmaların ortak sonucu maalesef hiç umut verici değil. Çünkü sonuçlar aşırı televizyon izleme davranışına doğru orantılı olarak olumsuz faktörlerin görülme olasılığının arttığını söylüyor.Bu araştırmalar çeşitli yaş grupları üzerinde yapılmış ve en çok etkilenen grubun çocuklar olduğunu ortaya çıkarmış.Çocuklar arasında yapılan sınıflamada da 3-6 yaş grubunun en hassas grup olduğu belirlenmiş.

Neden 3-6 yaş grubu?

Hepinizin bildiği gibi bu yıllar okul öncesi dönemi içine alıyor.Bu dönemin iki ana özelliği var.Birincisi okul öncesi dönemde bir çok çocuk her hangi bir eğitim kurumuna gitmiyor ve günlerini evde geçiriyor, böylece çok fazla televizyon seyrediyor ve televizyonun her türlü etkisine maruz kalıyor, ikincisi ise bu dönemde çocukların beyin gelişimlerinin büyük bir kısmı tamamlanıyor, o nedenle televizyonda seyrettikleri her şey onların zihinsel gelişimini olumlu yada olumsuz etkiliyor.

Gelecekteki etkileri neler?

Uzun dönemli araştırmalar sonunda, okul öncesi dönemde aşırı miktarda televizyon seyreden çocuklar (günde 3- 5 saat arası) ileriki yaşlarında obezite ve dikkat bozukluğu problemleriyle oldukça sık karşılaşıyorlar.

Obezite probleminin çocukların çok fazla televizyon izlemeleri sonucunda hareketsiz kalmalarına ve televizyonda gördükleri besin değeri düşük ama yağ oranı fazla olan besinlere özenmeleri ve bunları sık sık tüketmelerine bağlanıyor.Dikkat bozukluğuna bağlı problemler ise beyin gelişiminin bu dönemdeki rolü ile çok ilgili.İyi bir beyin gelişimi çocuğun çevresinden fazla uyaran alması ile doğru orantılı, ancak çocuklar televizyon seyrederken çevrelerinden çok fazla uyaran almazlar, sadece pasif konumda kalarak görüntüleri takip ederler.Böylece beyin gelişimleri için gerekli olan uyaranları almamış ve beyin gelişimlerini tamamlamamış olurlar.Dikkat bozukluğuna televizyonda kısa aralarla seri şekilde farklı bölümlere geçen görüntülerin de sebep olduğu düşünülüyor.Çünkü bu durum da çocuklar çok fazla konsantrasyona ihtiyaç duymadıkları gibi sahneler arasında sebep-sonuç ilişki de kurmaları gerekmez.

Çocuğunuzun ileri de bu problemlere sahip olmaması için çeşitli önlemler alabilirsiniz.Nasıl mı?

Neler Yapabilirsiniz?

? Kendi alışkanlıklarınızı değiştirin!Eğer siz de günde 3-5 saat arası televizyon seyreden biri iseniz bu süreyi azaltmaya çalışarak işe başlayabilirsiniz.Çünkü çocukların en etkili öğretmenleri onların anne ve babalarıdır.Farklı uğraşlar edinmeye çalışın, hatta bu uğraşlarınızı seçerken çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz bir şeyler bulmaya çalışı.Böylece ikinizde uzun saatler televizyon seyretmemiş ve birlikte zaman geçirmiş olursunuz.

?Çocuklarınızı plan yapmaları konusunda teşvik edin. O hafta içerisinde hangi programları izlemek istiyorsa onların belirleyin ve bu programların dışında her hangi bir programı izlemesine izin vermeyin.Program seçimi yaparken programın çocuğunuzun gelişimine uygun olmasına dikkat edin.

?Televizyonu sürekli açık tutmayın, sadece izleyeceğiniz zamanlar açık olsun, izlediğiniz program bittiğinde de televizyonu kapatmaya özen gösterin.Böylece çocuğunuz için televizyonu hayatının vazgeçilmez bir öğesi olarak değil sadece keyifli vakit geçirmek için kullanılan bir araç olarak görecektir.

? Çocuğunuz televizyon seyrederken ona eşlik edin.Çocuklar televizyon seyrederken her şeyi anlamayabilir yada yanlış anlayabilirler, bu nedenle onlarla beraber izlemek ve anlamadıkları kısımları onlara izah etmek gereklidir.Programı izledikten sonra izledikleriniz hakkında konuşun, bu konuşma çocuğunuzun zihinsel, duygusal ve dil gelişimine katkıda bulunacaktır unutmayın!
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/anne-baba-ve-cocuk/38570-asiri-televizyon-seyretmek-ne-kadar-sakincali.html#post83742

?Haftada en az bir kez televizyon izlememe günü oluşturun.Bu gün içerisinde çocuğunuzla beraber çeşitli aktiviteler yapın.(Piknik yapın, beraber yemek yapın, puzzle yapın…) Çocuğunuz hayatında televizyon olmadan da eğlenebileceğini keşfetsin.

?Yemek yerken televizyon seyretmeyin ve çocuğunuzun da seyretmesine izin vermeyin.Çünkü yemek saatleri bütün ailenin toplandığı ve aile bireylerinin iletişimine en müsait anlardır.Bu anları televizyon seyrederek harcamak yerine kendi aranızda konuşmaya ayırmalısınız.