UNUTMA


Unutkanlık modern çağın en yaygın sorunlarından birisidir. Genel olarak organik bir rahatsızlıktan kaynaklanmayan unutkanlık genel olarak modern çağın en yaygın hastalığı olan stresten kaynaklanmaktadır. Bunun dışında nasıl öğrenileceğini bilmemek ve bellek teknikleri kullanmamakta unutkanlığa neden olur.

Ayrıca yaygın olarak yaşlılıkta belleğin zayıfladığı ve hafıza sorunları başladığı kanısı da vardır. Bu çok da doğru değildir. Zamanla bazı hafıza kayıpları olsa da bu oldukça normaldir. Yanlış olan ise “Artık eskisi kadar yi hatırlayamıyorum”, “Hafızam yavaşlamaya başladı” şeklinde sürekli olarak kişinin kendi kendisine telkinde bulunmasıdır. Tüm kendini gerçekleştiren kehanetler gibi bu da zaman geçtikçe gerçekleşecektir. Bu nedenle yaş ilerledikçe görülen ufak tefek hafıza kayıplarını çok da fazla büyütmemeliyiz. Bunun en iyi örneğini çocuklarda görebiliriz. Çocuklar bir şeyi unutsalar bile asla “Eyvah hafızam zayıflamaya başladı”, “Artık eskisi kadar iyi hatırlayamıyorum” şeklinde konuşmazlar. Bu nedenle çocukların hafızaları her zaman iyidir. Fakat biz zamanla sınırlamaları ve bazı kalıpları öğrendiğimiz için artık çocuklaşamıyor ve kendimizi sınırlara hapsediyoruz.

Hepimiz biliyoruz ki yaşları çok ilerlemiş olsa da bazı insanlar gerçekten çok iyi hafızaya sahipler. Peki bunun nedeni nedir? Neden bu insanların hafızaları gençliklerinde olduğu kadar mükemmel çalışmaktadır?

Belki de bu insanlar farkında olarak ya da olmadan hafızayla ilgili temel prensiplere uyuyor ve bellek teknikleri kullanıyor. Bu tekniklerin neler olduğunu bir başka yazımızda anlatacağız. Şimdi anlatmak istediğimiz ise unutkanlığı nasıl engelleriz? Unutmayın, zayıf hafıza yoktur, eğitilmemiş hafızavardır.



Neden Unuturuz?

1. Yaş ilerledikçe yaşanılan yeni deneyimler yüzünden eskileri geri plana atmaya başlarız. Yeni bilgiler eskilerle uyumsuzsa, eski bilgileri geri plana atıp unutmaya çalışırız.
2. Kullanılmayan bilgiler unutulur.
3. Genel düşünce kalıplarımıza uygun olmayan, hoşlanmadığımız şeyleri unuturuz.
4. Bilgileri alırken iyi örgütlememekten kaynaklanan, hafızaya iyi yerleştirememe yüzünden unuturuz.
5. Stres. Stres hormonu olan ‘kortizol’ un hafıza zayıflığına yol açtığı bilimsel olarak ispatlanmıştır.
6. Dalgınlık. Dikkatinizi öğrenilen şeye veremeyebilir veya onu tekrar hatırlamak için yeterince konsantre olamayabilirsiniz.
7. Bilginin kaynağını unutma. Daha önceden öğrenilen bir şeyin nasıl veya kimden öğrenildiğini tam olarak hatırlayamama yüzünden bilgiyi etkin olarak kullanmayabiliriz.


Unutmayı Nasıl Engelleriz?
1. Beslenmenizi düzenleyin. Antioksidan vitaminler olan A, C ve E vitaminleri günlük olarak düzenli alın. Ayrıca B Komplex vitaminleri iyi bir hafızanın olmazsa olmazıdır. Ayrıca mineral takviyesi de almalısınız. Özellikle demir alımını ihmal etmemelisiniz.
2. Uykunuza dikkat edin. İyi bir uyku iyi bir hafızanın başlangıcıdır. Uyumadan hemen önce öğrenilen şeylerin çok daha uzun ve iyi hatırlanabildiğin kanıtlanmış bir bilimsel gerçektir.
3. Sigarayı ve alkolü bırakın.
4. Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
5. Öğrendiklerini kullanmayı ihmal etmeyin.
6. Stresle etkin olarak başa çıkmayı öğrenin.
7. Neden öğrendiğinizi bilin.
8. Bilgiyi niteleyin. Neden öğreniyorsunuz, ne işinize yarayacak, daha önceden bildiklerinizden hangisiyle uyumlu gibi.
9. Öğrenirken tüm duyularınızı kullanın.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kisisel-gelisim/23754-neden-unuturuz.html#post45265
10. Zihinsel faaliyetlerde bulunun. Mesela yeni hobiler edinebilir, bulmaca çözebilir hatta bilgisayar oyunları oynayabilirsiniz.
11. Hafıza tekniklerini öğrenin.