Sigara bağımlısı olmak demek, kendi bacakların yerine koltuk değnekleri kullanmak demektir. Sanki kendi bacaklarınız ortadan yok olmuş ve yerine koltuk değnekleri gelmiştir. Artık buna o kadar alışmışsınızdır ki, kendi bacaklarınız yerine koltuk değnekleri kullandığınızı fark etmezsiniz bile. Ama işin iyi yönü şudur: Sigara kullanmayı bıraktığınız anda koltuk değneklerinden kurtulur ve bacaklarınızın eski gücüne yeniden kavuşursunuz.

Sigarayı bırakmak için ilk adım olarak içinizde sigara içme arzusu hissettiğiniz her anda üç derin nefes alın. Nefesinizi güçlü bir şekilde burnunuzdan alın ve ağzınızdan verin. Böylece damarlarınıza ve hücrelerinize mümkün olduğunca çok oksijen gönderebilirsiniz. Bu şekilde derin nefesler alarak hissettiğiniz sigara içme arzusunun hemen yönünü değiştirebilir ve bu isteğin üstesinden gelebilmek için güç toplamış olursunuz.

Daha sonra sigaradan hoşlanmama sebeplerinizi düşünün; sigara neden kötü ve onu neden bırakmak istiyorsunuz. Bu konudaki düşüncelerinizi hemen bir kağıda yazın. Örneğin, sigara yüzünden nefesinizi kokabilir, elbiseleriniz kokabilir, vb birçok neden olabilir. Burada önemli olan sigaranın neden olduğu zararları değil, tam olarak sizin neden sigarayı bırakmak istediğinizi yazmanızdır. Daha sonra kağıdın arka tarafına sigarayı bıraktığınız zaman hissedeceğiniz iyi duyguların sebeplerini, kendinizi neden iyi hissedeceğinizi yazın. Mesela daha rahat nefes alacaksınız, vb. Bu kağıdı sürekli olarak yanınızda taşıyın ve sigara içmek istediğiniz her an, ayrıca gün içinde zaman zaman bu kağıda bakın.

İnsan beyni çağrıştırıcılara karşı çok duyarlıdır. Bu nedenle sigarayı bıraktıktan sonra çevrenizde bulunan tüm sigarayı çağrıştıran şeyleri uzaklaştırmalı ve çevrenizi temiz tutmalısınız. Belki evinizdeki ve büronuzdaki bazı mobilyaları bile değiştirmeniz gerekebilir. Çünkü sigara bağımlıları, bazı kesin yerlerde ve durumlarda sigara içmeye karşı alışkanlık oluşturmuş olurlar. Örneğin, büronuzda telefonla iş görüşmesi yaparken sigara içmeye alışmışsanız, telefonunuzu masadan kaldırıp, odanın başka bir köşesine, hemen ulaşamayacağınız bir yere koymanız gerekebilir.. Bu sayede otomatikleşen sigara içme kalıbı kırılmış olur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kisisel-gelisim/23787-sigara-birakma-teknigi.html#post45322

Sigarayı bıraktıktan sonra bolca, taze sıkılmış meyve suyu içmelisiniz. Çünkü sigarayı bıraktıktan sonra vücudunuzda bazı değişiklikler meydana gelecektir. Kan şekeri seviyeniz azalmaya başlar, sindirim sisteminiz yavaşlar ve vücudunuz içimde biriktirdiğiniz katranı dışarı çıkartmaya başlar. Taze meyve suyu içerdiği früktoz sayesinde kan şekeri seviyenizi düzeltir, C vitamini sayesinde içinizde biriken katranı temizlemeye yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda su içmeli ve lifli gıdalar tüketerek sindiriminize yardımcı olmalısınız. Bu beslenme tarzına sigarayı bıraktıktan en az iki hafta sonraya kadar devam etmelisiniz.

Aynı şekilde sigarayı bıraktıktan sonra, kafein alımınızı da en az yarı yarıya azaltmalısınız. Çünkü sigara, alınan kafeinin etkisini azaltır. Bu nedenle sigarayı bıraktıktan sonra alacağınız az miktarda kafein bile ihtiyaç duyduğunuz etkiyi gösterecektir.