Uluslararası Af Örgütü’nün (Amnesty International) “Too Much Time-Women in Prison” (Çok Uzun Zaman Cezaevindeki Kadınlar) fotoğraf belgeseli internette online olarak yayınlanıyor.
Af Örgütü’nün bu etkinliği, tüm dünyada devam eden “Kadına yönelik Şiddete Son” kampanyası çerçevesinde gerçekleşiyor.

Belgesel, cezaevinde yaşamını yitiren Corinne Hellis’in anısına ithaf edildi. Amerikalı fotoğraf sanatçısı Jane Evelyn Atwood, 9 yıl boyunca dünyanın değişik ülkelerinde 40 cezaevini ziyaret etti.
Çalışmasını ABD, Batı ve Doğu Avrupa’ye yönelterek, cezaevlerindeki kadın mahkûmların yaşam öykülerini çektiği karelerde yakalamaya çalıştı. Belgeselin başında yer alan manifestoda Atwood gözlemlerini şöyle dile getiriyor:
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/kadinlar-kulubu/6440-dunya-cezaevlerinden-kadin-yuzleri.html#post9591

“Erkeğe ait matematik kuralları belirler cezaevi yaşamını. Bir hücrenin biçimi ve kaç adımlık bir alan olduğu, mahkûm giysilerinin ölçüleri… Hükümler, yıllar ve aylarla ölçüldü. Kilitler altında ve sayılarla hesaplanmadı günler. Hiçbir şey kadına ait değildi, hiçbir şey esnek değildi… Cezaevleri çoğunluğu oluşturan erkek mahkûmlara göre inşa edilmişti. Kadın ve erkek mahkûmlara yasalar gereği, cezaevlerinde eşit davranılıyor. Ama kadınlar, erkek değildir. Onların fiziksel ve duygusal ihtiyaçları farklıdır. En önemlisi, onlar çocuk taşırlar.”

Belgeseli izleyebileceğiniz internet adresi: www.amnestyusa.org/stopviolence/toomuchtime

Kaynak: NTV