Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


5 sonuçtan 1 ile 5 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart 23 Nisan konuşma Metni


    23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLE İLGİLİ KONUŞMA, KONUŞMA METNİ (1)
    23 Nisan, Cumhuriyetimizin temelini oluşturan önemli bir gündür. Çünkü ilk “Büyük Millet Meclisi”, 1920 yılında, bugün açıldı. Günün çok anlamlı, başka bir özelliği daha vardır: Ulusal egemenlik bayramı olarak kutlanan bugün, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir.

    Ulusal egemenlik, yönetim yetkisinin ve hakkının millette olması demektir. Milletin onayı alınmadan, bu yönetme yetkisi hiçbir sınıfa, kişiye, aileye ya da topluluğa bırakılamaz. Millet, kendi kendini yönetmek suretiyle, bu hakkını kendisi kullanır. Bu nedenledir ki bir halk yönetimi olan Cumhuriyetimizin temel kaynağı milletin egemenliğidir. Bilindiği gibi, Birinci Dünya Savaşı’ndan (1914-1918) sonra yurdumuz düşmanlarca (İngiliz, Fransız, İtalyan, Yunan) işgal edildi. Osmanlı Devleti’nin yöneticileri de bu işgale boyun eğdi. Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, ulusumuzu bu haksız işgale karşı direnmeye, karşı koymaya çağırdı. Erzurum ve Sivas kongrelerinden sonra, bütün direniş örgütleri, tek bir savunma örgütü çatısı altında toplandı. Düşmana karşı bir “Kurtuluş Savaşı” başlatıldı. Savaşın yönetimi ve kurtuluşun gerçekleşmesini sağlayacak çalışmalar için bir “Temsil Heyeti” seçildi, başına da Mustafa Kemal’in getirilmesi kararlaştırıldı.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/56590-23-nisan-konusma-metni.html#post115339

    Mustafa Kemal başkanlığındaki “Temsil Heyeti”, 27 Aralık 1919’da Ankara’ya gelerek, çalışmalarını orada sürdürmeye başladı. Ankara, çalışma merkezi olarak çok uygun bir konumdaydı. İşgal altında değildi. Düşmana karşı kurulan Batı cephelerine yakındı. Ayrıca, her bölgeyle bağlantı kurabilecek bir demiryoluna sahipti.

    O sıralarda, İstanbul’da da bir Meclis (Meclis-i Mebusan) vardı. Ama Osmanlı padişahı ve hükümetine bağlı olarak çalışan bu Meclis, kendisinden bekleneni verecek özgürlükte ve güçte değildi. Mustafa Kemal, bu Meclisin er geç dağılacağını düşünüyordu. Öyle de oldu, İngiliz işgal birliği Meclisi dağıttı. Bazı milletvekilleri tutsak edilerek Malta’ya sürgüne gönderildi. Bazıları da ulusal kurtuluş hareketine katılmak üzere Anadolu’ya kaçtılar.

    Mustafa Kemal, Ankara’da ilk iş olarak, Padişah ve düşman gölgesinden uzak, özgürce çalışabilecek bir Meclisin toplanmasına çalıştı. İstanbul’daki Meclisin dağıtılması üzerine, çalışmasını hızlandırdı. 19 Mart 1920’de illere yaptığı bir çağrıyla, Ankara’da toplanacak olağanüstü yetkili Meclise, beşer temsilci seçilerek gönderilmesini istedi. İstanbul’dan kaçan milletvekilleri de Meclise katılacaklardı.

    Mustafa Kemal, 21 Nisan 1920’de yayınladığı bildiriyle, “Büyük Millet Meclisi”nin Ankara’da, 23 Nisan günü toplanacağını duyurdu. 22 Nisan’da yayınladığı başka bir bildiriyle de, toplanacak Meclisin tüm yönetim ve askeri sorunların merkezi olacağını açıkladı.

    Açılış, duyurulduğu gibi 23 Nisan’da (Mustafa Kemal’in Samsun’a ayak basışından II ay sonra) yapıldı. Meclise 115 temsilci katıldı. İlk konuşmayı, en yaşlı üye olan Sinop milletvekili Şerif Bey yaptı. Bunu Mustafa Kemal’in konuşması izledi.

    Büyük Millet Meclisi’nin ilk benimsediği ilke şu oldu: “Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir; millet bu hakkını Meclis aracılığıyla yürütür. Meclis’in üstünde bir güç yoktur.”

    Meclis’in yapacağı çalışmalar ise, şu amaca yönelikti: Yurdun düşmandan kurtarılması ve bağımsız bir Türkiye’nin kurulması.

    Bu amacın gerçekleşmesi kolay olmadı. Tarihsel değeri yüksek olan ilk Meclis, 3 yıl, 3 ay 3 hafta olağanüstü bir çalışma yaptı. Çalışmalar, tam bir demokratik hava içinde yapıldı. Her iş, titizlik içinde yürütüldü. Üyeler, yapılan işleri, yakından izlediler. Bakanların her kararını, kılı kırk yararcasına incelediler, eleştirdiler. Kimi zaman Mustafa Kemal’den bile hesap sordular.

    Ulusumuzu kurtuluşa ulaştırmak, ilk anayasayı yapmak ve Cumhuriyet’i kurmak, bu tarihsel Meclis’in, onurlu görevlerinin başında gelir.

    Görüldüğü gibi, 23 Nisan, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Egemenlik hakkının Padişahtan millete geçtiği bir gündür. Milletimiz, bu hakkını, yurdumuzu ele geçirmek isteyen dış düşmanlara ve bunlarla işbirliği yapma gafilliğine düşmüş olan padişahlık yönetimine karşı savaşarak kazanmıştır. Bu nedenle, egemenliğimiz, ulusal varlığımızın başında gelir.

  2. #2
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: 23 Nisan konuşma Metni

    KONUŞMA METNİ(2)

    Sevgili Arkadaşlar;

    23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür.. Atatürk, 23 Nisan gününü, bayram yapalım diye biz çocuklara armağan etmiştir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/56590-23-nisan-konusma-metni.html#post115340

    Meclisimiz, Kurtuluş Savaşı’nın en ateşli günlerinde açıldı. Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin içine düştüğü durumu, düşmanlarımızın yurdumuzu paylaşmak için topraklarımıza nasıl saldırdıklarını ve Atatürk’ün Samsun’a, Amasya’ya Erzurum’a ve Sivas’a hangi zor şartlar altında gittiğini hepiniz biliyorsunuz. Mustafa Kemal Atatürk, düşmanı topraklarımızdan, ancak savaşarak atacağımıza inanıyordu. Bu nedenle, ülkemizin ileri gelenlerini bir meclis çatısı altında toplamak için var gücüyle çalıştı. 23 Nisan 1920 günü, Ankara’da ilk Meclis Toplantısı yapıldı. Padişah İstanbul’da, milletin vekilleri ise Ankara’daydı. Artık padişahın hiçbir etkinliği kalmamıştı. Çünkü bu millet, ulusal egemenliğini kazanmak istiyordu. Bütün kararları meclis veriyor ve padişahı devreden çıkarıyordu. Sonunda Kurtuluş Savaşımız kazanılmış, Ulusal egemenliğimiz ise padişahın elinden alınıp, milletimize verilmişti.

    Ulusal kelimesi ulustan türemiştir. Ulus, aynı zamanda Millet kelimesinin de karşılığıdır. Aralarında dil, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanlar topluluğuna ulus, ya da millet diyoruz. Egemenlik ise; hâkim olma, yönetme gücünü elinde bulundurma anlamına gelir.

    Öyleyse, Ulusal Egemenlik sözlerinden şunları anlayabiliriz; Ulusu meydana getiren insanların, yönetme yetkisini bütünüyle elinde bulundurması. Elbette ki, bir ulusu meydana getiren bütün fertlerin yönetici olması düşünülemez. Ulus, yani millet, yetkisini vekilleri aracılığı ile kullanmaktadır. Kim bilir belki de, gelecekte milletimiz, kendisine vekil olmak için bizlere de yetki verebilir.

    Bu büyük bayram, hepimize kutlu olsun!..

  3. #3
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: 23 Nisan konuşma Metni

    KONUŞMA METNİ(3)

    Sevgili çocuklar ,saygı değer meslektaşlarım,kıymetli misafirler!

    23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlama programına hepiniz hoş geldiniz.

    Nedir 23 Nisan ay ve gün mü belki ama Adından da anlaşıldığı gibi ulusal egemenlik asıl vurgulanması gereken nokta işte burası

    Milletin kendi kaderini kendi eline aldığı var olma ve yok olma savaşını verdiği haklarını kazanarak kendi kendine egemen olduğu gösterdiği ve bunu bütün dünya ilan ettiği yani ilk Türkiye Büyük Millet Meclisini açıldığı gün ve ay dır.

    23 Nisan la bugünkü Cumhuriyet yönetimine kavuştuk 23 Nisan la bugünkü modern toplum yaşantımıza sahip olduk Egemenliğimizin teminatı millet Milletimizin teminatı ise ..... Köyümüzün ,şehrimizin, ülkemizin teminatı ise yani geleceğimizin yarınlarımızın umutlarımızın hayallerimizin teminatı ise siz evet şurada toplanan siz sevgili çocuklar sizlersiniz.Bu gerçeği çok önceden gören Ulu Önder Atatürk hangi gerçekleri nasıl teminat altına alacağını bildiğinde bugünü çocuklara armağan etti
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/56590-23-nisan-konusma-metni.html#post115341

    İşte ulusal egemenlik işte Çocuk bayramı!

    23 Nisan mevsim gibi bahardır 23 Nisan çocuk gibi genç ve tazedir.

    23 Nisan yağmursa çocuklarımız sevgi damlacıklarıdır.

    Mevsim baharsa Çocuklarımız gelecek yazın meyveleridir.

    Konuşmamı uzatmadan her 23 Nisanda tıpkı bu mevsimde yeşeren kaysı tomurcukları gibi bu çocuk bayramında da Başta dünyamız olmak üzere ülkemize

    Ve en yakın çevremize insan haklarına saygı, sevgi,barış hoşgörü ve kardeşlik tomurcuklarının yeşermesini diler saygı ve sevgilerimi sunarım.

    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

  4. #4
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: 23 Nisan konuşma Metni

    KONUŞMA METNİ(4)

    Sayın ….. ,

    Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, yarınlarımızın güvencesi çocuklarımıza hediye ettiği 23 Nisan Çocuk Bayramı, bu alanda hem dünyada bir ilki oluşturmakta, hem de geleceğin cumhuriyet nesillerine, atamızın verdiği önemi ifade etmektedir.

    Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklarımıza ve gençlerimize güvenini ifade eden Atatürk, onlara bir de bayram armağan etmiştir. Bugünde bizlere düşen görev; hem atamızın emanetlerinin sahibi olduğumuzu göstermek, hem de atamızın aziz hatırasını en yoğun ve güzel biçimde yad etmek olmalıdır.

    Özellikle ülkemize, devletimize ve milletimize yönelik bölücü ve yıkıcı faaliyetler karşısında, her zamankinden daha fazla cumhuriyetimizin ilkelerine sahip çıkma, birliğimize ve bütünlüğümüze sahip çıkma mecburiyetinde olduğumuz açıktır. Bu tür bayramları da bu şuur ve düşünce içerisinde değerlendirmek durumundayız.

    İşte 23 Nisan'ın bir başka anlamı ve işlevi de burada karşımıza çıkmaktadır. Bu günde hem çocuklarımıza bu şuuru vermenin gayreti içerisinde olacağız. Hem de çocuklarımıza, kendilerine emanet edilen değerleri ve emanetlerin büyüklüğünü anlatacağız. Çünkü; devletimize, cumhuriyetimizin temel değerlerine ve milletimizin bütünlüğüne yönelik saldırılar bugün olduğu gibi, yarın da devam edecektir. Gelecek nesillerin uyanık ve bu gibi düşmanca saldırılara karşı hazırlıklı olması için onlara gerçekleri anlatmalı, yüklendikleri emanetin büyüklüğünü bugünden öğretmeliyiz. 23 Nisan'da hepimizin öncelikli görevi bu olmalıdır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/56590-23-nisan-konusma-metni.html#post115342

    23 Nisan gibi milli bayramlarımızın önemli bir anlamı daha vardır: Bu bayramlar, birlik ve beraberliğimizi pekiştirdiğimiz, millet olarak tasada ve kıvançta bir olduğumuz günlerdir. Bu günde bizlere bu cennet vatanı, canları ve kanları pahasına emanet eden atalarımızın emanetlerini nasıl daha iyi koruyarak ve geliştirerek, yarınlara taşıyabileceğimizi konuşmalıyız, diye düşünüyorum.

    Tarihin akışı içerisinde, milletlerin kaderinde olumlu veya olumsuz olarak etkili olan binlerce devlet adamı yer almıştır. Bugün bunların pek çoğunun bırakınız eserlerini, isimlerini dahi hatırlayamazsınız. Oysa Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önderimiz Atatürk gibi devlet adamı ve halk kahramanları, bıraktıkları eserler ve bu eserlere sahip çıkan milyonlarla sonsuza kadar yaşayacaklardır. Atatürk gibi kahramanları farklı kılan ve tarihe altın harflerle yazdıran gerçek de budur.

    Bu nedenle Atatürk'ü ve bizlere emanet ettiği büyük eseri sonsuza kadar yaşatma hususundaki kararlılığımızı, nedenleriyle birlikte çocuklarımıza anlatmalıyız. Anlatmalıyız ki, gelecek kuşaklar uyanık, kararlı ve bilinçli olabilsinler. Tarihi mirasımızı koruma ve kollama konusundaki ödevlerini yerine getirebilsinler.

    Bu duygularla, bütün çocuklarımızın 23 Nisan Bayramını kutluyor, hepsine sevgilerimi sunuyorum

  5. #5
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: 23 Nisan konuşma Metni

    KONUŞMA METNİ(5)


    Sayın …………………………, değerli öğretmen arkadaşlarım, kıymetli misafirler, sevgili öğrenciler!

    Bugün, tüm dünya insanlarıiçin çok önemli olan demokrasinin; temelini oluşturan, egemenliği kayıtsız şartsız millete veren ve bu hakkının temsil edildiği millet meclisinin, Türkiye’de açılmasının,85. yıl dönümünü kutlamak üzere toplanmış bulunuyoruz.

    Günümüzden 94 yıl önce Osmanlı Devleti’nin girdiği yaklaşık 11 yıl süren uzun savaş dönemi,Kurtuluş Savaşı’nın büyük zaferle sona ermesiyle, yeni bir dönem başlamış, Türk Milleti’nin önüne yepyeni bir sayfa açılmıştır. Bu uzun ve zorlu dönem Türk Milleti’nin büyük önderi M.Kemal Atatürk liderliğinde büyük zorluklar,sıkıntılar içinde büyük fedakarlıklarla aşılmıştır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/belirli-gun-ve-haftalar/56590-23-nisan-konusma-metni.html#post115343

    1918’de 1.Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti’nin elde kalan son toprakları da Sevr Anlaşması ile alınmak istenmiş,adeta Türk Milleti tarih sahnesinden silinmeye çalışılmıştır.Dünyanın en güçlü devletleri karşısında,bütün olumsuzluk ve zorluklara rağmen M.K.Atatürk, hiçbir zaman ümidini kaybetmemiş, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Samsun’dan Amasya’ya, oradan Erzurum ve Sivas’a geçerek yaptığı kongrelerle Türk Milleti’ni düşmanla mücadeleye, bağımsızlığa, tarih sahnesinde kıyamete dek var olma mücadelesine çağırmıştır.Türk Milleti bu çağrıya tüm benliğiyle cevap vermiş,büyük komutanın ardında 1.İnönü,2.İnönü,Sakarya ve Başkomutanlık Meydan Savaşlarını kazanmış, bu milletin kıyamete dek varlığını sürdüreceğini tüm dünyaya bir kez daha ispatlamıştır.

    Bu büyük askeri zaferden sonra, sıra siyasi, sosyal, ekonomik zaferlere gelmiş,bu yolda da ulu önder Atatürk egemenliği kayıtsız şartsız millete veren, bugüne dek insanlığın geliştirdiği en iyi yönetim şekli olan, demokrasinin temelini oluşturan millet meclisini daha Kurtuluş Savaşı sona ermeden; 23 nisan 1920’de açmıştır.Milli iradenin temsil edildiği bu meclisle, Türk Milleti’nin gelişmesine engel olan tüm kurumları kapatmış,yerine Milletimizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak bir çok inkılaplar yapmış,Türk Milleti’nin bu günleri görmesini sağlamıştır.

    Türk Milleti’nin, yarınları da en güzel şekilde görebilmesi için yarınların teminatı, geleceğimizin garantisi olan Türk çocuklarına, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulduğu günü bayram olarak hediye etmiştir.Türk çocukları da her yıl bu mutlu günlerini tüm dünya çocuklarıyla paylaşmakta, tüm dünyaya sevgi, barış,iyilik mesajı vermektedirler.Dünya Milletlerinin bu çağrıya kulak vermeleri, insanlık aleminin hiçbir zaman savaşkan ve acı görmemesi dileğiyle,tüm çocuklarımız ve siz kıymetli misafirlerimizin bayramını kutlar, saygılar sunarım.

Benzer Konular

  1. 23 Nisan Kutlama Programı Konuşma ve Sunu metni
    By Mustafa Uyar in forum Belirli Gün ve Haftalar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 30.Mayıs.2013, 15:09
  2. Çanakkale şiir-orotoryo-konuşma metni
    By Beyza in forum Belirli Gün ve Haftalar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 28.Şubat.2010, 14:09
  3. 10 Kasım konuşma metni
    By Beyza in forum Belirli Gün ve Haftalar
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 15.Ekim.2009, 13:43
  4. Cumhuriyet Bayramı Konuşma Metni
    By Beyza in forum Belirli Gün ve Haftalar
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 14.Ekim.2009, 09:43
  5. Öğretmenler Günü Konuşma Metni
    By Beyza in forum Belirli Gün ve Haftalar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.Kasım.2008, 19:50

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.