2007 – 2008 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI
MEHMET SAÇLI İLKÖĞRETİM OKULU
SOSYAL BİLGİLER, VATANDAŞLIK VE İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ, T.C. İNKILÂP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU TOPLANTI
TUTANAĞIDIR,




Toplantı No: 2
Toplantı Tarihi: 14.02.2008
Toplantı Saati: 12.00
Toplantı Yeri: Mehmet Saçlı İlköğretim Okulu D Blok Öğretmenler Odası
Zümre Öğretmenleri: Okul Müdür Yardımcısı: Yahya KURNAZ,
Okul Müdür Yardımcısı: Eser ERDOĞAN
Sosyal Bilgiler Öğretmenleri: Serkan BAŞKOCAGİL,
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=88266
Nurettin ASLAN.


GÜNDEM MADDELERİ
1. İstiklal Marşı, Açılış ve yoklama.
2. Bir önceki zümre kararlarının gözden geçirilerek eksik yönlerin giderilmesi.
3. Öğrenci başarılarının görüşülmesi,
4. Yeni müfredat programının görüşülmesi.
5. 2551 sayılı tebliğler dergisine göre planların yapılması.
6. 2504 sayılı tebliğler dergisine göre Atatürkçülükle ilgili esaslar.
7. Derslerde kullanılacak öğretim yöntemleri.
8. Proje ve performans ödevleri
9. Ölçme, değerlendirme esasları.
10. Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği
11. Ders araç gereçlerinin kullanımı
12. Dilek ve temenniler.


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ


1. 23 Şubat 2007 tarihinde Mehmet Saçlı İlköğretim Okulu D Blok Öğretmenler Odasında Saat 12.00’ de İstiklal Marşı okunarak toplantıya başlanmış olup, yukarda adı geçen zümre öğretmenlerinin toplantıda hazır bulunduğu görülmüştür.

2. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN tarafından bir önceki döneme ait il zümresi okundu.
Planlama yönünden yıllık planlara uygun hareket edildiği görüldü.
Eğitim öğretim faaliyetleri açısından herhangi bir olumsuzluğun görülmediği belirtildi.
Ölçme değerlendirme de alınan kararlarda hata yapıldığı ve bu kararların değiştirilmesi gerektiği belirtildi.

3. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serkan BAŞKOCAGİL; Öğrencilerin birinci dönem okul başarısının çokta iyi olmadığı bunun en büyük nedenlerinin velilerin ilgisizliği, öğrencilerin birçoğunun değişik işlerde çalışıyor oluşu, ders çalışma ve kitap okuma alışkanlıklarının olmayışı olduğunu belirtti.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; özellikle 6. sınıflarda okuma anlatımın zayıf olduğu, velilerin ilgisizliği nedeniyle öğrencilerin araştırmaları yapamadığını belirtti.
Okul Müdür Yardımcısı: Eser ERDOĞAN; Öğrencilerdeki bu olumsuzlukların kitap okumaya teşvik ederek ve velilerle sık sık görüşmeler yaparak aşılabileceğini belirtti.
Okul Müdür Yardımcısı: Yahya KURNAZ; öğretmen veli işbirliğinin çok önemli olduğunu velilerin okula çekilmesi ve işbirliği içinde olunması gerektiğini söyledi.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN;“verimi artırmanın en güzel yolu öğrencilere dersi sevdirmektir.”dedi.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Serkan BAŞKOCAGİL; sözel derslerde not alma yöntemi ve daha sonra tekrar ile akılda kalan bilgiler daha çok olur. Dedi.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; “Öğrenci başarısını artırmak için velilerle sıkı işbirliği içinde olmak gereklidir. Sınıfta, okulda ve çevrede güdülenmesi, bilinçlenmesi önemlidir.” Dedi.

4. Yeni müfredat tekrar incelendi ve daha önceki müfredata göre çok içerik ve uygulama olarak çok farklılıkların olduğu görüldü.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN; birinci dönem yeni müfredatın uygulanmasıyla içerik ve uygulama yönünden öğrenci üzerinde çok önemli kazanımlar sağladığını fakat uygulanması sırasında okullarımızın çevresel ve fiziki şartları sebebiyle zorluklar yaşayacağımızı; özellikle öğrencilerin araştırma yapmada ve kaynaklara ulaşmada zorluklar yaşadığını belirtti.
Yeni müfredatta sınıf defterine konunun yanı sıra kazanım numaralarının yazılması gerektiği, ürün dosyalarının, proje ve performans ödevlerinin öğrencilerin gelişimini yansıtmada çok önemli olduğunu vurgulayarak, etkinliklerin etkinlik sonunda öğrenci gözlem formu ile değerlendirilmesi, ürün dosyalarının, proje ve performans ödevlerinin dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.

5. Yıllık ve günlük planların tebliğler dergisinde belirtilen şekilde yapılmasına, derslere mutlaka günlük planla girilmesi gerektiği belirtildi. ( 2551 s. T.D. ) Ancak 6. Sınıflarda uygulanacak olan yeni müfredatta yıllık ve günlük planların öğretmen kılavuz kitaplarında olduğu gibi takip edilmesinin uygun olacağı belirtildi.

6. 2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük ile ilgili esasların derslere yansıtılması ve özel ve milli günlerde dersin başında on dakikalık zaman dilimi ayrılmasının doğru olacağı belirtildi.

7. Okul Müdür Yardımcısı: Eser ERDOĞAN; derslerin işlenmesinde anlatım, soru - cevap, gösteri, karşılaştırma, dramatizasyon yöntemlerinin uygun olacağını söyledi.

8. Yeni yönetmelikte yer alan ve yeni müfredatın gereklerinden biri olan proje ve performans ödevleri konusu tartışıldı ve yönetmelik okundu.
“Proje: Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmaları,
Performans ödevİ: Programda öngörülen eleştirel düşünme, problem çözme okuduğunu anlama, yaratıcılığını kullanma, araştırma yapma gibi. Öğrencinin bilişsel, duyuşsal, psikomotor alandaki becerilerini kullanmasını geliştirmesini ve bir ürün ortaya koymasını gerektiren çalışmaları ifade eder. Öğrencilerin başarıları sınavlarla birlikte proje, performans ödevi, ders iç performanslarına dayalı olarak belirlenir Öğretmenler; sınavların yapıldığı, proje ve performans ödevlerinin teslim edildiği tarihten başlayarak en geç on gün içinde sonuçlarını öğrencilere bildirir. Varsa yapılan ortak hataları sınıfta açıklar. Ölçme değerlendirme araçları, incelemeleri için öğrencilere dağıtılır ve inceleme sonrasında geri alınarak bir öğretim yılı saklanır. Projeler, öğrencileri bu çalışmalara özendirmek amacıyla sınıfın veya okulun uygun bir yerinde sergilenir, değerlendirilir.”
Okul Müdür Yardımcısı: Yahya KURNAZ; Performans ödevlerinin 6, 7 ve 8. her dönem içinde işlenen konulara göre öğrencilere grup halinde ya da tek tek verilerek, iki hafta içerisinde yapmaları ve ödev tesliminden itibaren 10 gün içinde öğrencilere değerlendirme sonuçlarının bildirilmesi gerektiğini belirtti. Performans ödevi değerlendirmesini dereceli puanlama anahtarına göre yapılmasının gerektiğini söyledi.
Okul Müdür Yardımcısı: Eser ERDOĞAN; Proje ödevlerinin bir ders yılı için birinci dönem kasım ayı içerisinde öğrencilere grup halinde ya da tek tek verilerek, ikinci dönem nisan ya da mayıs ayı içerisinde toplanması ve en geç 10 gün içinde belirlenecek dereceli puanlama ölçeğine göre değerlendirilerek sonuçların duyurulması gerektiğini belirtti.
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nurettin ASLAN;Proje ve performans ödevlerinde; öğrencilere verilecek konuları, öğrencilere verilme tarihi, teslim edilme tarihi ve değerlendirmede dereceli puanlama anahtarı kullanılacaktır. Birinci dönem yeni müfredat ve yönetmeliğin iyi anlaşılmasından dolayı değerlendirmeler puanlama anahtarı üzerinde yapılamamıştır. İkinci dönem proje ve performans ödev konuları ve dereceli puanlama anahtarı aşağıda belirtildiği gibi olacaktır.