Sıcak, mineralli yeraltı sularının doğal olarak yeryüzüne çıktıkları yerlerde tedavi edici etkilerinden banyo veya kısmî banyo şeklinde yararlanılmasına kaplıca tedavisi veya balneoterapi denir.
Hastanın rahatsızlığına veya hastalık belirtilerine iyi geldiği bilinen bir kaplıca seçilmelidir. Halk arasında “ılıca, kaplıca, çermik, girme” gibi değişik isimlerde anılan şifalı sular, çeşitli hastalıkların tedavisinde etkin rol oynuyor. Ancak bilinenin aksine suyu her derde deva olan kaplıca yoktur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=8755
Kaplıca tedavisi için hasta, konusunda uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Hastayı kaplıcaya gönderen doktor tarafından yapılan tedaviler ve en son laboratuar tetkikleri, hastanın son durumu rapor hâlinde kaplıca hekimine sunulmak üzere hastaya verilmelidir. Kaplıcaya gelen hasta kendisine verilen detaylı sağlık raporunu kaplıca hekimine iletmelidir.

Kaplıca sağlık merkezinde muayene ve kontrolden geçirilen hastanın her gün kaç kez ve ne kadar süreyle, kaç derecede ve kaç gün boyunca termal mineralli sulardan yararlanacağı, banyo uygulamaları, havuz uygulamalarının şekli ve süreleri, içme kürleri ve süreleri, ek tedaviler alıp almayacağı doktor tarafından plânlanır ve hasta bilgilendirilir. Kaplıca kürleri genellikle 21 gündür ve her gün bir uygulama yapılır. Hasta kür boyunca kür başında , ortasında ve sonunda olmak üzere üç kez doktor kontrolünden geçmelidir.
Hangi hastalıklarda kullanılır?
Kaplıca tedavisi hemen hemen tüm kronik hastalıklarda verilebilmektedir. Özellikle hareket sistemi hastalıklarında; eklem kireçlenmelerinde, yumuşak doku romatizmalarında, ankilozan spondilit ve romatoid artrit gibi iltihabî romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde, travmalar sonrasında ve ortopedik girişimler sonrasında genellikle banyo uygulamaları şeklinde uygulanmaktadır. Cilt hastalıklarında , egzama, akne, sedef gibi hastalıklarda termomineral banyo uygulamaları, güneş ve iklim tedavilerinin kombinasyonları uygulanabilmektedir. Mide, barsak, karaciğer ve safra yolları rahatsızlıklarında, gut ve şeker hastalığı gibi metabolizma hastalıklarında içme kürü ve çamur tedavileri ağırlıklı olmak üzere uygulanmaktadır. Böbrek ve idrar yolunun kronik enfeksiyonları ve böbrek taşlarında, içme kürü, çamur ve banyo kürü uygulamaları yapılmaktadır.

Kaplıcanın tedavi edici etkileri nasıl oluşuyor?
· Biyokimyasal-spesifik etki; su içinde bulunan erimiş mineral ve gazların deri yoluyla emilmesi sonucu vücut metabolizmasında değişikliklere sebep olmaları.
· Termal-nonspesifik etki; suyun sıcaklığı ve çevre faktörlerin etkisi ile kan dolaşımının artması, metabolizmanın hızlanması, sinir sisteminin ve hormonal sistemlerin uyarılması.