Gastrit nedir?
Karşımıza midede ekşime, yanma ve ağrı şikâyetleri ile ortaya çıkan, mide iltihabı ile eş anlamlı kullanılan bir terimdir. Gastrit, midenin en iç tabakasında teşkil eden mide mukozasının iltihabî bir reaksiyonudur.

Gastritin nedenleri
Çok çeşitli nedenler sonucu ortaya çıkan gastrit, beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere alkol, ilâçlar, kimyasal maddeler, radyasyon gibi sebeplere bağlı etkenlerle ortaya çıktığı gibi Helicobacter pylori adı verilen bakteri ve stres sonucu da ortaya çıkmaktadır. Gastrit şikâyeti olan hastaların % 60'ında bu bakteri tespit edilmiştir.
Gastrit tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Teşhisinde mide röntgeninin pratik bir değeri yoktur. Gastroskopi ile kesin teşhis konur.

Ülser nedir?
Ülser; mide veya onikiparmak barsağının mide asidi ve sindirim sıvıları tarafından harabiyeti sonucunda meydana gelen doku kaybıdır. Doku kaybı asit sıvısı etkisiyle daha derinlere inebilir ve yara meydana getirir. Onikiparmak barsağı ülseri, mide ülserine göre çok daha fazla görülür. Bu ülser tipi 30-50 yaşları arasında daha sık olup, erkeklerde kadınlara göre 2-4 kat daha fazladır. Mide ülseri 60 yaşından sonra daha sık gözlenir ve kadınlarda daha çok görülür.

Ülserin belirtileri nelerdir?
En sık rastlanan belirti karnın üst kısmında kemirme ve yanma şeklinde ağrı olmasıdır. Genellikle öğün aralarında meydana gelen ağrı, gece hastayı uykudan uyandırabilir. Ağrı, yemek yemekle ve anti asit dediğimiz mide asidini nötrleyen çiğneme tableti ve pastillerle birkaç dakika ile birkaç saat arasında hafifler. Sonbahar ve ilkbaharda ağrıların sıklığı artar. Ülserli hastalarda daha az sıklıkla meydana gelen belirtiler bulantı, kusma (özellikle ağrı varken oluşur, kusunca ağrının azalması veya kesilmesi çok tipiktir), iştahsızlık ve kilo kaybıdır.

Ülserin nedeni nedir?
En büyük neden "Helicobacter pylori" adlı bir mikroptur ve düzenli ilâçlar (aspirin, antiromatizmal ilâçlar) alımıdır. Diğer muhtemel nedenler arasında genetik yatkınlık (irsiyet), her türlü stresler, kortizon türü ilâçlar, alkol, sigara, kahve alışkanlığı, çevre kirliliği sayılabilir.;

Ülser tedavisi
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=8754

Diyet
Geçmişte baharatlı, acılı, ekşili, yağlı ve asidik yiyeceklerden kaçınılması gerektiği söylenip, süt tedavisi verilirdi. Bugün ülser için özel bir diyet olmadığı gibi, gece yatmadan önce içilen sütün zararı bile olabilir. Özel diyetin ülseri iyileştirmede katkısı olmadığı deneylerle gösterilmiştir. Şu anda kişisel olarak şikâyetine sebep olduğu düşünülen yiyecek maddesinin kısıtlanması gerektiği söylenmektedir. (Örneğin ülserli bir kişiye soğan yemek dokunmuyorsa yemesinde bir sakınca yoktur). Ancak ülserli hasta sigarayı (eğer çok içiyorsa) bırakmalıdır. Sigara içiminin ülser iyileşmesini geciktirdiği, sık ülser tekrarlanmalarının (nüks) neden olduğu gösterilmiştir. Genellikle ülserli hastalar aspirin ve benzeri romatizma ilâcı almamalıdır.

İlaçlar
Reflü tedavisinde ve ülserde kullanılan ilâçlar mide asitlerini azaltarak yakınmaları rahatlatırlar. Ayrıca mide asidinin ülser üzerine etkisini ortadan kaldırarak, iyileşmeyi sağlarlar. Helicobacter pylori saptanan hastalarda , mide ilâçları antibiyotiklerle birlikte kullanılmaktadır. Birçok ülserler ilâçla iyileşirler. Kanama, daralma, tıkanma, delinme meydana gelirse, tıbbî tedaviye cevap vermezse acilen ameliyat gereklidir.