Gebelikte iyot eksikliğine dikkat
İyot eksikliği, düşüklere, erken veya ölü doğumlara neden olabiliyor. Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, iyot ihtiyacının deniz ürünleri, et, süt, yumurta ve tahıl gibi gıda maddeleri ile içme suyundan karşılanabildiğini kaydetti.


Dr. Erdoğan Taş, iyotun insan vücudunda az miktarda bulunan, ancak gelişme ve sağlık açısından son derece önemli bir element olduğunu belirtti. Vücudun iyot ihtiyacı sağlanmadığında çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşılabildiğine işaret eden Taş, şunları söyledi:
“Bunların başında guatr gelir. Tiroid bezinin aşırı büyümesiyle guatr oluşur. İyot eksikliği hamile kadınlarda düşüklere, erken veya ölü doğumlara neden olabilmektedir. Bebeklerde bağışıklık yetersizliği görülür. Duyma ve konuşma bozukluklarına yol açar.”
İyot ihtiyacının deniz ürünleri, et, süt, yumurta ve tahıl gibi gıda maddeleri ile içme suyundan karşılanabildiğini ifade eden Taş, 0-12 yaş grubundakilerin günlük iyot ihtiyacının 90-120 mikrogram, üzerindekiler için 150 mikrogram, hamile ve emzikli kadınlar için 200 mikrogram olduğunu söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=47643


İyot yetersizliğinin çocuklarda yok edilmesi, yetişkinlerde üçte bir oranına indirilmesinin hedeflendiğini ifade eden Taş, “İyotun önemi herkese anlatılmalı, vücudun ihtiyacını karşılamak için iyotlu tuz kullanmalıyız. İyot yetersizliği, önlenebilir zeka geriliğinin en yaygın nedenidir” diye konuştu.