Çoğul gebelik anne-bebek için risk
Birden fazla sayıda oluşan gebeliklerde anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilecek ciddi sağlık sorunları meydana gelebiliyor.


Gelişmiş batı toplumlarında gebelik oranlarının düşmesi pahasına tekil gebelik elde edilmesi önerilirken, Türkiye’de ise hâla tüp bebek tedavilerinde rahme yerleştirilecek embriyo sayısı ile ilgili yasal bir kısıtlama bulunmadığı vurgulandı
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=47642

Türk Jinekoloji ve Obstetrik DerneğiYönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, son günlerde medyada, yardımla üreme teknikleriyle oluşturulmuş çoğul gebeliklerle ilgili haberlere rastlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, “Gerek tüp bebek veya aşılama, gerekse de yumurtlama tedavisi ile oluşturulan gebeliklerde başarı, mümkün olduğunca tekil gebelik elde edilmesiyle ilişkilidir. Birden fazla sayıda oluşan gebeliklerde anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilecek ciddi sağlık sorunları meydana gelmektedir” denildi.
Yardımla üreme teknikleri uygulanması sırasında, gerekli tıbbi ve etik kurallara uyarak bu sorunların kolaylıkla önlenebileceğine işaretedilen açıklamada, gelişmiş batı toplumlarında gebelik oranlarının düşmesi pahasına tekil gebelik elde edilmesinin önerildiği ve bunun için yasal önlemler alındığı kaydedildi. Türkiye’de ise tüp bebek tedavilerinde rahme yerleştirilecek embriyo sayısı ile ilgili yasal bir kısıtlama bulunmadığı dile getirilen açıklamada, şöyle denildi:

“Birden fazla gebeliğin elde edilmesi olasılığı olan yumurtlama ve aşılama tedavilerinin iptal edilmesi gerekmektedir. Bu yöntemlerle elde edilmiş ve aslında yapılmakta olan tedavinin bir komplikasyonu olan çoğul gebeliklerin, toplumumuza bir başarı gibi gösterilmesi ve sunulması kamuoyunu yanlış bilgilendirmekte ve oluşturabileceği sağlık sorunlarının gözden kaçmasına neden olmaktadır. Örneğin çoğul gebeliklerde cenin sayısının her bir artışında karşımıza daha da erken haftalarda olan doğumlar gelmekte. Ve çok erken gerçekleşmek zorunda kalan bu doğumlarda, ya bebek ölümleri ya da erken doğuma bağlı yaşam boyu kalıcı sakatlıklar oluşmaktadır. Zeka gerilikleri, sağırlık, körlük veya kalıcı felçler ile yaşamak zorunda kalacak bebekler ile onların ailelerini zorlu yıllar bekleyecektir.”