2008 – 2009 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
HALK KÜLTÜRÜ DERSİ
1.DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER TOPLANTI TUTANAĞIDIR

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=112379
Toplantı Tarihi: 05.09.2008
Toplantı Saati: 11:00
Toplantı Yeri: Öğretmenler Odası

GÜNDEM MADDELERİ

  • Saygı duruşu ve İstiklal Marşı
  • Halk Kültürü dersi ile ilgili planların incelenmesi
  • Halk Kültürü ile ilgili faydalanılacak kaynakların tespit edilmesi
  • Dilek ve temenniler
  • Kapanış
GÖRÜŞMELER VE KARARLAR

1-Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra toplantı Okul Müdürü Hüseyin KOCAKAYA tarafından açıldı.

2- Halk Kültürü ders öğretmeni Faruk YILMAZ, halk kültürünün tarihsel önemine vurgu yaparak,halk kültürünü evrensel kültürle buluşturmanın öneminin altını çizdi. Dersin uygulamalı olarak işlenmesi için yeterli zaman,araç ve gerecin olmadığını söyledi. Halk Kültürü içindeki gelenek ve göreneklerin çoğunun yaşatılması gerektiği ancak bazı batıl inançların halk arasına girerek kültür haline geldiği bu tür alışkanlık ve göreneklerin ayıklanması gerektiğini söyledi.
Okul Müdürü Hüseyin KOCAKAYA, bu dersin önemini vurgulayarak dersin okulların her sınıfında verilmesi gerektiği, sınıf ortamında oyunlaştırılarak verildiğinde daha zevkli olacağını düşündüğünü söyledi. Dersin uygulamalı olarak işlenmesi için yeterli zaman,araç ve gerecin olmadığını söyledi.

Faruk YILMAZ; kültürün bir yaşam biçimi olduğunu ,bu yaşantının da çocuğa anlatılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de bu dersin alt yapısının olmadığı ancak yargılarımızın canlı kaynak olarak kullanılabilineceğini söyledi. Bunun dışında dersle ilgili ders kılavuzunun bulunduğunu konuların ve temaların anlatıldığını söyledi.Ayrı ünite konularının ders saatlerinin aynı konuların detaylı bir şekilde ele alınması olanaksızdır.Örneğin, yemek kültürü ile masal tekerleme konularına aynı sürenin verilmiş olması gibi dedi. Öğretmenlerin bireysel özverisiyle yaratılığının eklenmesi sonucunda dersin çok zevkli ve yararlı hale geleceğini söyledi.

3- Halk Kültürü derslerinde Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı öğretim kılavuzundaki etkinliklerin işleneceği ve yine bu öğretim programında Kaynakça bölümündeki kaynaklardan yararlanılabileceği kararlaştırıldı.
4- Zümre Başkanı Faruk YILMAZ; bu seçmeli dersin keşke her milli eğitim kurumu kendi okullarında seçmeli ders olarak almaları gerektiğini tüm yöneticilerin konu ile ilgili duyarlı davranacağını inanıyor dersin öğrencilerimize hayırlı olması dileğiyle toplantıyı kapattı.


05.09.2008
Faruk YILMAZ Hüseyin KOCAKAYA
Ders Öğretmeni Okul Müdürü