CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU
2007–2008 ÖĞRETİM YILI HALK KÜLTÜRÜ DERSİ II. DÖNEM ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULU

TOPLANTI TUTANAĞI


Toplantı No: 2
Toplantı tarihi: 14.02.2008
Toplantı Saati: 15.00
Toplantı Yeri: Öğretmenler Odası

GÜNDEM MADDELERİ
1.Açılış ve yoklama
2.Bir önceki dönemde alınan zümre kararlarının ve sonuçlarının değerlendirilmesi
3.Uygulamada karşılaşılan güçlükler ve çözüm yolları
4. Atatürk ilke ve inkılâplarının derse nasıl yansıtıldığının değerlendirilmesi
5. 1. Dönem yapılan ünitelendirilmiş yıllık planlara göre, konuların zamanında işlenip işlenmediğinin, iş takvimi ve çalışma programına uyulup uyulmadığının tespiti, yazılan amaç ve davranışların gerçekleşme durumunun değerlendirilmesi
6. Öğrencilerin çalışma ve eğitim durumları ile çevrenin özellikleri ve alınacak önlemler
7. Mesleki eserler ve eğitim alanındaki yeni gelişmeler
8. Ölçme ve değerlendirme araçlarının görüşülmesi
9. Proje ödevleri ve performans görevlerinin belirlenmesi, teslim alınma zamanlarının belirlenmesi
10. Dersin işlenişinde takip edilecek, öğrenciyi başarıya götürecek yöntem ve tekniklerin incelenmesi
11. Dilek ve temenniler

GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ VE ALINAN KARARLAR
1. Toplantı okul müdürü Abdülkadir AYDIN başkanlığında, Halk Kültürü öğretmeni Özcan BORTEPE’ın katılımıyla 14.02.2008 tarihinde, saat 15:00’da öğretmenler odasında başlamıştır.
2. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN ders hakkında bilgi verdi:”Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 04.06.2007 tarih ve 111 sayılı kararıyla kabul edilen ilköğretim okulları haftalık ders çizelgesinin “Açıklamalar” bölümünün 15.maddesi gereği Halk Kültürü dersi 6,7 ve 8. sınıfların herhangi birinde veya tamamında okutulabilir. Bu dersin 7 ve /veya 8.sınıfta seçilmesi durumunda öğretmenin uygun göreceği önceki sınıflara ait temel kazanımlar da verilir.” Ders öğretmeni Özcan BORTEPE 1. Dönem kararlarının uygulandığını belirtti.
3. Ders öğretmeni Özcan BORTEPE uygulamada herhangi bir sorun yaşanmadığını, öğrencilerin bu derse oldukça ilgili olduklarını belirtti. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN:” Çocuğun kendi kültürü ile buluşması, onu anlaması, kavraması bu kültürün örgün eğitim süreçlerinin bir parçası olmasına bağlıdır” dedi.
4. Ders öğretmeni Özcan BORTEPE Atatürk’ün şu sözünü hatırlattı: “Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.” 2504 sayılı Tebliğler Dergisine göre Atatürkçülük ile ilgili esasların derslere yansıtılması gerektiğini söyledi. Halk Kültürü dersi ile Atatürk ve Türk Milleti arasında doğrudan bir bağlantı olduğu da belirtildi.

5.Ders Öğretmeni Özcan BORTEPE:Yıllık planlara uyulduğunu ve dersin programının internetten indirilip buradaki etkinliklerin yapıldığını belirtti.
6. Ders Öğretmeni Özcan BORTEPE: Halk Kültürü dersinin okuldaki öğrencileri çevreleri ile buluşturduğunu söyledi. Özellikle öğrencilerin mani, türkü, atasözleri gibi Türk kültürüne ve bulundukları köyün sosyolojik özelliklerine göre pek çok alanda araştırma yaptıklarını da belirtti. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN’de öğrencilerin kültürün korunması açısından velilere de öğrendiklerini aktarmaları gerektiğini belirtti.
7. Konuların hazırlanmasında gerekli kaynaklardan ve eserlerden yararlanılması, akademik eserlerin takip edilmesi, diğer alanlarla ilgili ihtiyaç duyulduğunda bilimsel eserlerden yararlanılması kararlaştırıldı. Tebliğler Dergilerinin www.meb.gov.tr ve Talim ve Terbiye Kurulundaki değişiklerin http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen/ adresinden takip edilmesi yapılan değişikliklerin uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca Türk Kültürünü yansıtan eserlerin de öğrencilere okutulması gerektiği belirtildi.
8. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN: Halk Kültürü dersinin seçmeli ders olması sebebiyle davranış notu verildiğini söyledi. Ders Öğretmeni Özcan BORTEPE’da: “Dersimiz seçmeli ders olduğu için notla değerlendirilmemektedir. Karnede dersin ismi bulunmakta fakat karşılığında bir not bulunmamaktadır. Bu yüzden herhangi bir yazılı veya sözlü yapılmasına gerek yoktur” dedi.
Ama performansa dayalı değerlendirme yapılması gerektiği belirtildi. Bu değerlendirmenin de Performans Görevleri ve değerlendirme araçları ile yapılması gerektiği kanaatine varıldı. Ders öğretmeni Özcan BORTEPE bu konuda şöyle örnek verdi: “Geçmiş yıllara ait bir düğün fotoğrafı gösterilerek öğrencilerin bu fotoğrafa ilişkin değerlendirmeler yapmaları ve çıkarımlarda bulunmaları istenebilir. Daha sonra günümüze ait bir düğün fotoğrafı gösterilerek aradaki benzerlik ve farklılıkları ortaya koymaları hatta düşüncelerini bir rapor haline getirmeleri istenebilir.” Ayrıca değerlendirme amaçlı formların doldurulmasına devam edilmesi de kararlaştırıldı.
9. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN: Performans görevlerinin öğretim programında belirtilen kazanımlarla uyumlu olması gerektiğini söyledi. Ders öğretmeni Özcan BORTEPE’da performans görevlerinin grup halinde de verilebileceğini ve performans görevlerinin Mart ayı ikinci haftası verilip, Nisan ayının son haftası toplanacağını, değerlendirmesinin de puanlama anahtarına göre yapılacağını belirtti. Gerekirse proje ödevi de verilebileceği söylendi.

10. Zümre Başkanı Abdülkadir AYDIN: Sosyal Bilgiler, Türkçe, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi dersleri ile de Halk Kültürü’nün ilişkilendirilerek çok yönlü işlenmesi gerektiğini vurguladı. Ders öğretmeni Özcan BORTEPE: Halk Kültürü ürünlerinin sergilendiği il müzesine bir gezi yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca dersin işlenişinde fotoğraf, film, CD gibi araç-gereçlerden bolca yararlanılması gerektiğini de ekledi. Etkinlikler tasarlanırken yörenin yerel kültürünün özelliklerinin de dikkate alınması gerektiği hususunda birleşildi.

11. 2007-2008 öğretim yılı İkinci Döneminin başarılı geçmesi dileğiyle toplantı sona erdi.

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=88784




Özcan BORTEPE Abdülkadir AYDIN
Ders Öğretmeni Okul Müdürü