Dersin Adı : Türk Edebiyatı

Sınıf : 9-P,E,K,H

Ünitenin Adı –No : Güzel Sanatlar ve Edebiyat-1

Konu : Edebiyat ve Gerçeklik

Önerilen Süre : 40’

Öğrenci Kazanımları (Hedef ve Davranışlar) :*Edebiyatın , insana özgü özellikleri kurmacanın dünyasında dile getirdiğini sezer. *Edebî metnin yazıldığı dönemin özelliklerinden ve o dönemdeki her türlü gerçeklikten nasıl yararlandığını açıklar *Edebiyatın değer bilim ve bilgi alanlarının ortaya koyduğu verilerden nasıl yararlandığını fark eder. *Edebî metnin konusunu belirler.*Diğer bilim ve bilgi alanlarının ortaya koyduğu sonuçların, edebiyatın gerçekliğine kaynaklık ettiğini kavrar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=103346

Öğretme, Öğrenme Yöntem ve Teknikleri : Takrir, Soru-cevap, beyin fırtınası, problem çözme, inceleme, uygulama.

Kullanılan Eğitim Teknolojileri, Araç Gereç ve Kaynakça : Ders kitabı, Türkçe Sözlük, Hikâye ve Roman örnekleri

Öğretme ve Öğrenme Etkinlikleri :

*Dikkat çekme – Güdüleme : “Bir gazete haberi ve bir hikâyedeki gerçeklik arasında nasıl bir farklılık vardır? Tolstoy, Savaş ve Barış isimli romanını yazmadan önce Fransa-Rusya savaşı’nın geçtiği bazı alanları gezmiş ve savaş plânlarını yerinde incelemiştir. Bu, edebî eserin hangi özelliğini gösterir?” gibi sorularla derse başlanır.

*Gözden geçirme : Gazete yazısında tabiatta var olan gerçeklik olduğu gibi okuyucuya yansıtılmaya çalışılır. Oysa hikâyede yazar orada yaşananları değiştirip, dönüştürerek okuyucuya verir. Hikâyede yan anlam bakımından zengin kelimeler kullanılır. Anlatım özneldir. Aynı zamanda roman veya hikâye yazarları yaşadıkları çevreden etkilenirler. Eserde o döneme ait izler olur.

*Derse Geçiş : (Gerçek sözcüğü dilimizde somut ve nesnel olarak var olan anlamına gelir.)

Kitapta yer alan “Güğüm” isimli metin okunur ve burada karşılaşılan olaylarla günlük hayatta karşılaşmamızın mümkün olup olmadığı sorulur. Böylece edebî eserlerde yaşananların öznel gerçeklikle ele alındığı vurgulanır. “Cazgır” ve “Kırkpınar Güreşleri” isimli metinler de okunur.

Metinler arasındaki farklar öğrencilere sorulur.

Sanat ve edebiyat, her dönemde ve her yerde gerçekliğin sanat yoluyla ifadesidir.

Sanat, insanın doğayla ve insanla ilişkisinin insana özgü özelliklerinden hareketle, dönüştürülüp değiştirilerek yorumlanması ve anlatılmasıdır.

Kurmaca metinlerde bir olay örgüsü düzenlenir. Bu da kişi, yer, zaman unsurlarıyla tamamlanır.

Sanat ve edebiyat eseri döneminin ilmî, felsefî, teknik, siyasi ve sosyal gerçekliğinden faydalanır.

Sanat ve edebiyat eseri her türlü bilgi ve bilim dalı verisinden yararlanır.

*Bireysel öğrenme etkinlikleri:S.22’dek i 5. şema öğrencilere yorumlattırılır.

Öğrencilerden tamamen hayale dayanan bir metnin gerçeklikle ilişkisinin olup olmadığı hakkında bilgi istenir.Bilimsel verilerin edebî eserlere konu olup olamayacağı sorulur.

*Özet : Demek ki edebî gerçeklikte dışarıda somut olan gerçekliğin yazara bağlı olarak değiştirilip, dönüştürülmesi ve yorumlanması söz konusudur.

Ölçme ve Değerlendirme: S.22 ve 23’teki sorular.

Plânın uygulanmasına ilişkin açıklamalar :