Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arası
  1. #1

    Üyelik tarihi
    24 Şubat 2007
    Mesajlar
    527
    Tecrübe Puanı
    29

    Hediye Alip Verme

    HEDİYE ALIP VERME
    * ANA İLKELER


    Hediye alıp verme, içinde yaşanılan modern ve uygar toplumun önemli gereklerinden biri haline gelmiştir. İnsanları memnun etmenin ve sevindirmenin en kolay usulü onlara bir hediye almaktır. Bilhassa ailemize, çocuklarımıza ve yakınlarımıza, sık sık ufak hediyeler almak onları son derece mutlu kılacaktır. Asıl olan hiçbir zaman hediyenin maddi değeri olmayıp, hediye verilen kimseyi hatır­lamak ve onu memnun etmeyi samimi olarak düşündüğümüzü ve arzu etti­ğimizi ispat etmektir.

    Hediye vermek asil bir davranıştır, bir alışkanlık meselesidir, bir zevk meselesidir ve ihmal edilmemelidir.

    Makbul olan hediyenin pahalısı değil, alınan kimseye en münasip olanın ve onun en çok sevebileceği bir hediyenin bulunup alınmasıdır. Zamanı ve yerine göre öpücük bile bir hediyedir.

    Hediye vermede çıkar düşünülmez.

    Hediye vermek için müstesna fırsatları kollamak veya önemli olayları beklemek şart değildir. En küçük vesilelerle dahi hediye verilebilir. Bilhassa yılbaşı, bayramlar, davetler, yaş günleri, her türlü yıldönümleri hediye vermek için müsait fırsatlardır.

    Hediyede pahalılık aranmaz.

    Hediye alacak olanları, mahçup etmeyecek ve sıkıntılı bir durumda bırak­mayacak bir nitelik ve düzeyde kalınmasına dikkat edilmelidir.

    Hediye seçimi, bunu sunacak kişilerin zevklerine bağlı olup hiç bir öneri ile sınırlanamaz.

    Hediye alınacak kimsenin cinsiyeti, yaşı, mevkii ve zevki göz önünde bulun­du­rulmalıdır.

    Alınan hediyeye teşekkür edilmelidir. Hangi vesileyle olursa olsun hediye alanlar yazılı olarak veya telefonla teşekkür etmelidirler.

    Verilecek hediyeler öncelikle elden değil, bir vasıta ile sunulmalı, paketin içine eklenecek zarflı bir kart üstüne kısaca kutlama ve dilekler yazılmalıdır.
    Çok değerli hediyeler vermek suretiyle ekonomik durumunuzu sarsmayın. Size her zaman çok kıymetli hediyeler veren çok zengin bir dostunuza, aynen mukabele etmek, büyük bir yanlışlık olur. Mukabelede önemli olan hediyenin değeri değil, bu hediyenin gönderilmesinin düşünülmüş olmasıdır.


    * HEDİYE GÖTÜRÜLEBİLECEK SOSYAL FAALİYETLER


    1. Nişan
    2. Düğün
    3. Kokteyl
    4. Resepsiyon
    5. Yemekler
    6. Doğum
    7. Sünnet
    8. Dini Bayramlar
    9. Yılbaşı
    10. Anneler günü
    11. Babalar günü
    12. Evlenme yıldönümleri
    13. Doğum günleri
    14. Seyahat ve yolculuk
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=56011
    15. Karşılama - uğurlama
    16. Sınıf geçme
    17. Hasta ziyareti
    18. Açılış töreni
    19. İş hediyeleri
    20. Seyahat dönüşleri
    21.
    22.

    * NİŞAN HEDİYELERİ


    Yüzük
    Gerdanlık
    İnci
    Kol saati
    Tuvalet takımı
    Bilezik
    Çakmak
    Broş
    Küpe
    Çeyiz eşyası
    Mücevher kutusu
    Çay takımı
    Kokteyl takımı
    Kravat iğnesi
    Kalem takımı

    Nişan yüzüklerini erkek alır. Erkek ailesi kıza bilezik, taşlı yüzük, küpe, inci, broş gibi takılar, kız ailesi ise erkeğe saat, altın kol düğmesi, yüzük, altın yüzük, altın veya benzeri kravat iğnesi gibi hediyeler verir. Yine, erkeğin kız evine gösterişli ve süslü bir sepet, ya da maddi olanağına göre gümüş, ya da altın bir kap içinde çikolata / şekerleme göndermesi mahalli adetler arasındadır.

    Nişanlılık döneminde erkek hediyelerin en güzeli olan çiçeklerle dolu bir sepeti, nişan ertesi sabahleyin nişanlısına gönderir. Bu günden sonra erkek, ola­nak buldukça nişanlısına çiçek göndermeye devam eder. Keza nişanlılar birbir­lerine bu dönemde çok pahalı olmamak kaydıyla, kitaplar, çeşitli mücevherler, parfüm, eşarp, çorap, eldiven, kol düğmesi, kravat ve gömlek gibi hediyeler gön­dermeye devam ederler. Kürk, iç çamaşırı, ev ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik giyecekler ve nesneler gönderilmemelidir. Nişanlılık döneminde genelde erkeğin kıza hediye alması yaygın bir uygulamadır. Ancak kızın da ara sıra nişanlısına çakmak, dolmakalem, kravat ve gömlek gibi hediyeler vermesi ince bir davranış olarak telakki edilir. Nişan törenine katılan akraba ve arkadaşların nişanlılara hediye göndermek zorunluluğu yoktur; çiçek göndermeleri yeterlidir. Ancak çok yakın akrabalar ve dostlar özellikle kıza bilezik, yüzük, inci v.s. hediyeler verebilirler.

    Bir nişan bozulunca kız ve erkek tarafından alınan bütün hediyeler geri verilir. Bir hediye mahiyetinde telakki edilmemekle beraber nişan yüzükleride geri gönderilebilir.

    * DÜĞÜN HEDİYELERİ

    Duvar Sati
    Mobilya
    Para
    Hediye çeki
    Gümüş sofra takımı
    Lamba
    Kül tablası
    Avize
    Çay takımı
    Kokteyl takımı
    Kristal vazo
    Şamdan
    Tablo (orjinal yağlı boya)
    Sigara tabakası
    Likör takımı
    Düğün hediyesi alımına, düğün davetiyelerinin dağıtılmasından sonra başlanır. Yeni evlilere düğün hediyesi olarak, evin ihtiyacı meyanında olan her şey alınabilir. Alınan hediyeler düğünden önce verilmek veya gönderilmek istenirse yeni evlerine götürülür veya gönderilir. Postane veya üçüncü şahıs vasıtasıyla gön­derilen hediyelerin üzerine kart iliştirilerek ufak bir not yazılabilir. Düğünden önce hediye gönderen, damadın akrabası dahi olsa, hediyeyi kızın evine gönder­melidir.

    Yeni evlilere verilecek para veya çekler düğün günü, yahut bir gün önce­den, her ikisinin de isminin yazılı olduğu bir zarfın içinde verilir veya gönderilir. Bunlar düğünden önce gönderilmek istenirse, sadece gelinin ismine yazılarak gönderilmelidir.

    Son yıllarda yaygın uygulamalardan biri de, kendilerine davetiye gönde­rilen gelin veya damadın arkadaşları veya dostlarının birleşip bir grup yaparak, bir hediye çekine toplu olarak katılmaları şeklindedir.

    Çok yakın arkadaş veya dost grupları, alacakları hediyenin makbule geç­mesi ve gerçekten faydalı olabilmesi için, yeni evli genç çiftin nelere ihtiyacı olduğunu kendilerine veya anne - babalarına sorup ona uygun hediye alabilirler. Böylece hem ihtiyaç karşılanmış olur, hem de aynı cinsten hediye iki kez veril­memiş olur.

    Zengin akrabalar hediye olarak doğrudan doğruya parada verebilirler ki, bazı hallerde çok makbule geçer. Yakın akrabalar dışındakilerin doğrudan para göndermemeleri uygun bir davranıştır. Geline mücevher hediye edebilmek hakkı yalnız gelin ve damadın ailelerine ve çok yakın akrabalarına ait bir davranıştır.

    Düğüne her gelen hediye göndermek zorunda değildir.

    Düğün hediyesi vermek için evlenecek olanların yakını olmak gerekir.

    Maddi olanaklarına göre düğün törenlerine çiçek çelengi veya ufak araj­man çiçek sepetleri göndermek de çok makbule geçen zarif bir davranıştır.

    Düğün sahipleri tarafından gelen tüm hediyelerin ve çiçeklerin üzerindeki kartvizit ve isim bantlarının muhafaza edilerek gönderenlere bilahara teşekkür kartı göndermesi çok nazik bir davranıştır ve ihmal edilmemelidir.


    * DOĞUM - SÜNNET HEDİYELERİ


    Banka cüzdanı
    Cumhuriyet veya çeyrek altın
    Altın (Kızlara pembe veya kırmızı, erkeklere mavi kurdelalı)
    Hediye çeki
    Giysi
    Battaniye
    Altın madalyon ve zincir
    Dolma kalem takımı


    * BAYRAM, YILBAŞI, ANNELER-BABALAR GÜNÜ, EV­LENME YILDÖNÜMÜ HEDİYELERİ


    Çiçek
    Giysi
    Çikolata
    Türk tatlıları
    Şampanya
    Şarap
    Viski


    * DOĞUM GÜNÜ HEDİYELERİ


    Çiçek
    Dolma kalem
    Kravat
    Kravat iğnesi
    Kitap
    İğne
    Bilezik
    Kolye
    Küpe
    Bluz
    Kumaş


    * SEYAHAT VE YOLCULUK HEDİYELERİ


    Kitap
    Dergi
    Şekerleme - çikolata
    Çiçek

    Alınacak hediyeler, yolcunun cinsiyeti, yaşı, mevkii, seyahat edeceği vasıta ile seyahatin uzunluğuna, gidilecek yerin uzaklığına ve samimiyet derecesine göre değişir. Verilecek çiçekler (özellikle uğurlamalarda) naylon kutu içinde, tek bir kıymetli çiçek olabileceği gibi, arajman da olabilir. Kutunun çok büyük olması, çok değerli anlamına gelmeyebileceği gibi, taşıma zorluğu da çıkarabilir.

    * SINIF GEÇME HEDİYELERİ


    Dolma kalem
    Yazı kalemi takımı
    Yüzük
    Sigara kutusu
    Çakmak
    Tatil gezintisi
    Çek
    Daktilo makinası
    Şekerleme
    Kol saati
    Kitaplar
    PC (Şahsi Kompüter)

    * HASTAYA VERİLECEK HEDİYELER


    Kitap
    Dergi
    Çiçek
    Kolonya

    Getirilecek diğer hediye ve yiyecekler perhiz ve hastane kuralları nedeniyle kabul edilmeyebilir.

    * KOKTEYL PARTİ - RESEPSİYON - AKŞAM YEMEKLERİ VE DİĞER DAVET VE KUTLAMALARDA GÖTÜRÜLEBİLECEK HEDİYELER


    Hangi maksatla olursa olsun evlerde ve ikametgahlarda verilen davetlere genelde çiçek gönderilmesi, yaygın bir uygulama olarak sürdürülmektedir. Bu­nunla beraber evde verilen yemek davetlerine giderken konuk çiftin erkeğinin ya da tek bir hanımın veya tek bir erkeğin salona girişte, ev sahibesine çiçek yerine, küçük bir hediye paketi sunması da zarif bir davranıştır. Bu hediye ev sahibesine ait ola­bi­le­ceği gibi eve ait olarak da düşünülebilir.

    Bu konudaki ilke, sunulan küçük eşyanın pahalı bir hediye niteliğinde olmaması gereğidir.

    Burada renkli resimli sanat kitapları ve tarihi Türk sanatları ile ilgili yayınlar önde gelen seçenekler arasında önerilir.
    Sunulacak bir kitabın, ancak o kitabı yazan, ya da yayınlayan tarafından imzalanabileceği ilkesi hatırda tutulmalıdır.

    Onların dışında bir kitabı hediye olarak seçenler, üzerine dileklerini ve imzalarını belirttikleri bir kartı, zarfsız olarak kitabın ilk sayfaları arasına koyabilirler.

    Yeni açılan bir eve, ya da sayfiyedeki davetlere gidilirken küçük renkli bir vazo, saksı, porselen, cam şamdan gibi evde veya bahçede kullanılabilecek, pahalı olmayan eşyalar arasından seçim yapılabilir.

    Kentlerde evlere gidilirken küçük bir çikolata şekerleme paketi her zaman seçenekler arasındadır.

    Aynı anlamda, bir-iki şişeyi aşmayan Türk şarapları, pahalı yabancı içkilerden önce düşünülebilir.

    Evlerinde gece yatısına, ya da bir iki gün konuk olarak davet eden ev sahiplerine, eve vardıktan bir iki saat sonra konukların kendi elleriyle küçük bir hediye paketi sunmaları ve ayrıca evden ayrıldıktan 4-5 gün sonra da mektupla teşekkürlerini tekrarlamaları beklenir. Evde küçük çocuklar varsa, bunları unut­mamakta nazik bir jesttir.

    Tüm bu paketlerin, kabartmalı kurdelalara gerek olmadan, en sade bir biçimde yapılmış olması değer taşır.

    Elden sunulan kitaplar dışındaki paketlerin ne içine, ne de üstüne kart konulmasına gerek yoktur.

    Ev ve ikametgahların dışındaki büyük otellerde, umumi yerlerde, ordu evlerinde ve buna benzer yerlerdeki kokteyl parti, akşam yemeği ve benzer davet türlerine ilke olarak hediye götürülmez.

    * HEDİYE ALIP VERMEDE DİKKAT EDİLECEK DİĞER HUSUSLAR


    Hediyelere teşekkür için süre geniştir, bir ay içinde yapılabilir.

    Yazılı teşekkürler el yazısı ile yazılabileceği gibi bu amaçla bastırılan kartların üzerine isimle hitap ve saygılı bir kelime, el yazısı ile eklenerek imza edilebilir.

    Hediye olarak size verilmiş herhangi birşeyi başkasına hediye etmek doğru değildir. Kullanılmış eşya yeni dahi olsa hediye edilmemelidir.
    Aynı hediye hem küçüğe, hem de büyüğe verilmez. Büyüklere verilecek hediyeler farklı olmalıdır. Aynı seviyedekilere aynı hediye verilebilir.

    Bahşiş vermenin mümkün olmayacağı kimselere münasip bir hediye verile­bilir.

    Gelen bir hediye karşısında maddi değeri az olsa bile soğuk ve ilgisiz davranmak kabalık telakki edilir.

    Hediyenin herkesin içinde verilmemesine dikkat edilmelidir.

    Alınan hediye genelde açılır ve teşekkür edilir,çok beğenildiği ifade edilir, hatta diğer konuklara da gösterilebilir, bir müddet masada tutulur, sonra kaldırılır. Başka bir yerden gönderilmişse, telefonla teşekkür edilir.

    Hediye edilecek şeyin üzerinde fiyat etiketi bırakılmaz. Ancak bu kazıntı, silinti şeklinde yapılmamalıdır.

    Bir hediye beğenilmese dahi, getirene çok beğenildiği söylenerek teşekkür edilmelidir.

    Gönderilen ve götürülen hediyeden ve değerinden hiç bahsedilmemelidir. Bu konuda konuşmak, sevinç göstermek ve övmek hediyeyi alana düşer.

    Onsekiz yaşından küçük genç kızlar, arkadaş ve akrabalarından çikolatalı pasta, kitap, mendil, çiçek v.s. onsekiz yaşından büyük genç kızlar ise arkadaş veya akrabalarından çiçek, kolye, bilezik, küpe, saat, parfüm, makyaj malzemesi, eldi­ven, mendil, eşarp gibi hediyeler alabilirler.

    Para hediyeleri daha ziyade aile büyüklerinden küçüklere verilir. Evin erkeği, eşine para hediye edebilir.

    Fazla samimiyeti olmayan bir erkeğin bir hanıma çamaşır, mücevher ve kıymetli şeyler hediye etmesi doğru değildir. Ayrıca bir hanımın da kocası veya çok yakın akrabası dışında kalan erkeklere kıymetli hediyeler alması uygun olmaz.


  2. #2
    ramsey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    11 Kasım 2006
    Yer
    çanakkale
    Mesajlar
    247
    Tecrübe Puanı
    25

    Standart --->: Hediye Alip Verme

    bu güzel bilgiler teşekkürler naz...

  3. #3

    Üyelik tarihi
    12 Eylül 2006
    Yer
    konya
    Yaş
    47
    Mesajlar
    3,709
    Tecrübe Puanı
    65

    Standart --->: Hediye Alip Verme

    hediyeleşmek güzeldir...
    sevgiyi ,muhabbeti artırır...
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=56712
    bilgiler için sağol...

Benzer Konular

  1. Kan Verme Üzerine Bilgiler
    By Beyza in forum Sağlık
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Mayıs.2008, 14:45
  2. rep alıp verme
    By *prenSes* in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 31.Temmuz.2007, 15:08
  3. Hastalara şok verme (onlıne oyun)
    By Gezgin in forum Online Oyunlar
    Cevaplar: 5
    Son Mesaj: 21.Mart.2007, 11:01
  4. Geç Kalmama İzin Verme
    By soleil in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 06.Şubat.2007, 00:41
  5. Hediye
    By soleil in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 13.Ekim.2006, 09:53

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.