HEDİYE ALIP VERME
* ANA İLKELER


Hediye alıp verme, içinde yaşanılan modern ve uygar toplumun önemli gereklerinden biri haline gelmiştir. İnsanları memnun etmenin ve sevindirmenin en kolay usulü onlara bir hediye almaktır. Bilhassa ailemize, çocuklarımıza ve yakınlarımıza, sık sık ufak hediyeler almak onları son derece mutlu kılacaktır. Asıl olan hiçbir zaman hediyenin maddi değeri olmayıp, hediye verilen kimseyi hatır­lamak ve onu memnun etmeyi samimi olarak düşündüğümüzü ve arzu etti­ğimizi ispat etmektir.

Hediye vermek asil bir davranıştır, bir alışkanlık meselesidir, bir zevk meselesidir ve ihmal edilmemelidir.

Makbul olan hediyenin pahalısı değil, alınan kimseye en münasip olanın ve onun en çok sevebileceği bir hediyenin bulunup alınmasıdır. Zamanı ve yerine göre öpücük bile bir hediyedir.

Hediye vermede çıkar düşünülmez.

Hediye vermek için müstesna fırsatları kollamak veya önemli olayları beklemek şart değildir. En küçük vesilelerle dahi hediye verilebilir. Bilhassa yılbaşı, bayramlar, davetler, yaş günleri, her türlü yıldönümleri hediye vermek için müsait fırsatlardır.

Hediyede pahalılık aranmaz.

Hediye alacak olanları, mahçup etmeyecek ve sıkıntılı bir durumda bırak­mayacak bir nitelik ve düzeyde kalınmasına dikkat edilmelidir.

Hediye seçimi, bunu sunacak kişilerin zevklerine bağlı olup hiç bir öneri ile sınırlanamaz.

Hediye alınacak kimsenin cinsiyeti, yaşı, mevkii ve zevki göz önünde bulun­du­rulmalıdır.

Alınan hediyeye teşekkür edilmelidir. Hangi vesileyle olursa olsun hediye alanlar yazılı olarak veya telefonla teşekkür etmelidirler.

Verilecek hediyeler öncelikle elden değil, bir vasıta ile sunulmalı, paketin içine eklenecek zarflı bir kart üstüne kısaca kutlama ve dilekler yazılmalıdır.
Çok değerli hediyeler vermek suretiyle ekonomik durumunuzu sarsmayın. Size her zaman çok kıymetli hediyeler veren çok zengin bir dostunuza, aynen mukabele etmek, büyük bir yanlışlık olur. Mukabelede önemli olan hediyenin değeri değil, bu hediyenin gönderilmesinin düşünülmüş olmasıdır.


* HEDİYE GÖTÜRÜLEBİLECEK SOSYAL FAALİYETLER


1. Nişan
2. Düğün
3. Kokteyl
4. Resepsiyon
5. Yemekler
6. Doğum
7. Sünnet
8. Dini Bayramlar
9. Yılbaşı
10. Anneler günü
11. Babalar günü
12. Evlenme yıldönümleri
13. Doğum günleri
14. Seyahat ve yolculuk
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=56011
15. Karşılama - uğurlama
16. Sınıf geçme
17. Hasta ziyareti
18. Açılış töreni
19. İş hediyeleri
20. Seyahat dönüşleri
21.
22.

* NİŞAN HEDİYELERİ


Yüzük
Gerdanlık
İnci
Kol saati
Tuvalet takımı
Bilezik
Çakmak
Broş
Küpe
Çeyiz eşyası
Mücevher kutusu
Çay takımı
Kokteyl takımı
Kravat iğnesi
Kalem takımı

Nişan yüzüklerini erkek alır. Erkek ailesi kıza bilezik, taşlı yüzük, küpe, inci, broş gibi takılar, kız ailesi ise erkeğe saat, altın kol düğmesi, yüzük, altın yüzük, altın veya benzeri kravat iğnesi gibi hediyeler verir. Yine, erkeğin kız evine gösterişli ve süslü bir sepet, ya da maddi olanağına göre gümüş, ya da altın bir kap içinde çikolata / şekerleme göndermesi mahalli adetler arasındadır.

Nişanlılık döneminde erkek hediyelerin en güzeli olan çiçeklerle dolu bir sepeti, nişan ertesi sabahleyin nişanlısına gönderir. Bu günden sonra erkek, ola­nak buldukça nişanlısına çiçek göndermeye devam eder. Keza nişanlılar birbir­lerine bu dönemde çok pahalı olmamak kaydıyla, kitaplar, çeşitli mücevherler, parfüm, eşarp, çorap, eldiven, kol düğmesi, kravat ve gömlek gibi hediyeler gön­dermeye devam ederler. Kürk, iç çamaşırı, ev ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik giyecekler ve nesneler gönderilmemelidir. Nişanlılık döneminde genelde erkeğin kıza hediye alması yaygın bir uygulamadır. Ancak kızın da ara sıra nişanlısına çakmak, dolmakalem, kravat ve gömlek gibi hediyeler vermesi ince bir davranış olarak telakki edilir. Nişan törenine katılan akraba ve arkadaşların nişanlılara hediye göndermek zorunluluğu yoktur; çiçek göndermeleri yeterlidir. Ancak çok yakın akrabalar ve dostlar özellikle kıza bilezik, yüzük, inci v.s. hediyeler verebilirler.

Bir nişan bozulunca kız ve erkek tarafından alınan bütün hediyeler geri verilir. Bir hediye mahiyetinde telakki edilmemekle beraber nişan yüzükleride geri gönderilebilir.

* DÜĞÜN HEDİYELERİ

Duvar Sati
Mobilya
Para
Hediye çeki
Gümüş sofra takımı
Lamba
Kül tablası
Avize
Çay takımı
Kokteyl takımı
Kristal vazo
Şamdan
Tablo (orjinal yağlı boya)
Sigara tabakası
Likör takımı
Düğün hediyesi alımına, düğün davetiyelerinin dağıtılmasından sonra başlanır. Yeni evlilere düğün hediyesi olarak, evin ihtiyacı meyanında olan her şey alınabilir. Alınan hediyeler düğünden önce verilmek veya gönderilmek istenirse yeni evlerine götürülür veya gönderilir. Postane veya üçüncü şahıs vasıtasıyla gön­derilen hediyelerin üzerine kart iliştirilerek ufak bir not yazılabilir. Düğünden önce hediye gönderen, damadın akrabası dahi olsa, hediyeyi kızın evine gönder­melidir.

Yeni evlilere verilecek para veya çekler düğün günü, yahut bir gün önce­den, her ikisinin de isminin yazılı olduğu bir zarfın içinde verilir veya gönderilir. Bunlar düğünden önce gönderilmek istenirse, sadece gelinin ismine yazılarak gönderilmelidir.

Son yıllarda yaygın uygulamalardan biri de, kendilerine davetiye gönde­rilen gelin veya damadın arkadaşları veya dostlarının birleşip bir grup yaparak, bir hediye çekine toplu olarak katılmaları şeklindedir.

Çok yakın arkadaş veya dost grupları, alacakları hediyenin makbule geç­mesi ve gerçekten faydalı olabilmesi için, yeni evli genç çiftin nelere ihtiyacı olduğunu kendilerine veya anne - babalarına sorup ona uygun hediye alabilirler. Böylece hem ihtiyaç karşılanmış olur, hem de aynı cinsten hediye iki kez veril­memiş olur.

Zengin akrabalar hediye olarak doğrudan doğruya parada verebilirler ki, bazı hallerde çok makbule geçer. Yakın akrabalar dışındakilerin doğrudan para göndermemeleri uygun bir davranıştır. Geline mücevher hediye edebilmek hakkı yalnız gelin ve damadın ailelerine ve çok yakın akrabalarına ait bir davranıştır.

Düğüne her gelen hediye göndermek zorunda değildir.

Düğün hediyesi vermek için evlenecek olanların yakını olmak gerekir.

Maddi olanaklarına göre düğün törenlerine çiçek çelengi veya ufak araj­man çiçek sepetleri göndermek de çok makbule geçen zarif bir davranıştır.

Düğün sahipleri tarafından gelen tüm hediyelerin ve çiçeklerin üzerindeki kartvizit ve isim bantlarının muhafaza edilerek gönderenlere bilahara teşekkür kartı göndermesi çok nazik bir davranıştır ve ihmal edilmemelidir.


* DOĞUM - SÜNNET HEDİYELERİ


Banka cüzdanı
Cumhuriyet veya çeyrek altın
Altın (Kızlara pembe veya kırmızı, erkeklere mavi kurdelalı)
Hediye çeki
Giysi
Battaniye
Altın madalyon ve zincir
Dolma kalem takımı


* BAYRAM, YILBAŞI, ANNELER-BABALAR GÜNÜ, EV­LENME YILDÖNÜMÜ HEDİYELERİ


Çiçek
Giysi
Çikolata
Türk tatlıları
Şampanya
Şarap
Viski


* DOĞUM GÜNÜ HEDİYELERİ


Çiçek
Dolma kalem
Kravat
Kravat iğnesi
Kitap
İğne
Bilezik
Kolye
Küpe
Bluz
Kumaş


* SEYAHAT VE YOLCULUK HEDİYELERİ


Kitap
Dergi
Şekerleme - çikolata
Çiçek

Alınacak hediyeler, yolcunun cinsiyeti, yaşı, mevkii, seyahat edeceği vasıta ile seyahatin uzunluğuna, gidilecek yerin uzaklığına ve samimiyet derecesine göre değişir. Verilecek çiçekler (özellikle uğurlamalarda) naylon kutu içinde, tek bir kıymetli çiçek olabileceği gibi, arajman da olabilir. Kutunun çok büyük olması, çok değerli anlamına gelmeyebileceği gibi, taşıma zorluğu da çıkarabilir.

* SINIF GEÇME HEDİYELERİ


Dolma kalem
Yazı kalemi takımı
Yüzük
Sigara kutusu
Çakmak
Tatil gezintisi
Çek
Daktilo makinası
Şekerleme
Kol saati
Kitaplar
PC (Şahsi Kompüter)

* HASTAYA VERİLECEK HEDİYELER


Kitap
Dergi
Çiçek
Kolonya

Getirilecek diğer hediye ve yiyecekler perhiz ve hastane kuralları nedeniyle kabul edilmeyebilir.

* KOKTEYL PARTİ - RESEPSİYON - AKŞAM YEMEKLERİ VE DİĞER DAVET VE KUTLAMALARDA GÖTÜRÜLEBİLECEK HEDİYELER


Hangi maksatla olursa olsun evlerde ve ikametgahlarda verilen davetlere genelde çiçek gönderilmesi, yaygın bir uygulama olarak sürdürülmektedir. Bu­nunla beraber evde verilen yemek davetlerine giderken konuk çiftin erkeğinin ya da tek bir hanımın veya tek bir erkeğin salona girişte, ev sahibesine çiçek yerine, küçük bir hediye paketi sunması da zarif bir davranıştır. Bu hediye ev sahibesine ait ola­bi­le­ceği gibi eve ait olarak da düşünülebilir.

Bu konudaki ilke, sunulan küçük eşyanın pahalı bir hediye niteliğinde olmaması gereğidir.

Burada renkli resimli sanat kitapları ve tarihi Türk sanatları ile ilgili yayınlar önde gelen seçenekler arasında önerilir.
Sunulacak bir kitabın, ancak o kitabı yazan, ya da yayınlayan tarafından imzalanabileceği ilkesi hatırda tutulmalıdır.

Onların dışında bir kitabı hediye olarak seçenler, üzerine dileklerini ve imzalarını belirttikleri bir kartı, zarfsız olarak kitabın ilk sayfaları arasına koyabilirler.

Yeni açılan bir eve, ya da sayfiyedeki davetlere gidilirken küçük renkli bir vazo, saksı, porselen, cam şamdan gibi evde veya bahçede kullanılabilecek, pahalı olmayan eşyalar arasından seçim yapılabilir.

Kentlerde evlere gidilirken küçük bir çikolata şekerleme paketi her zaman seçenekler arasındadır.

Aynı anlamda, bir-iki şişeyi aşmayan Türk şarapları, pahalı yabancı içkilerden önce düşünülebilir.

Evlerinde gece yatısına, ya da bir iki gün konuk olarak davet eden ev sahiplerine, eve vardıktan bir iki saat sonra konukların kendi elleriyle küçük bir hediye paketi sunmaları ve ayrıca evden ayrıldıktan 4-5 gün sonra da mektupla teşekkürlerini tekrarlamaları beklenir. Evde küçük çocuklar varsa, bunları unut­mamakta nazik bir jesttir.

Tüm bu paketlerin, kabartmalı kurdelalara gerek olmadan, en sade bir biçimde yapılmış olması değer taşır.

Elden sunulan kitaplar dışındaki paketlerin ne içine, ne de üstüne kart konulmasına gerek yoktur.

Ev ve ikametgahların dışındaki büyük otellerde, umumi yerlerde, ordu evlerinde ve buna benzer yerlerdeki kokteyl parti, akşam yemeği ve benzer davet türlerine ilke olarak hediye götürülmez.

* HEDİYE ALIP VERMEDE DİKKAT EDİLECEK DİĞER HUSUSLAR


Hediyelere teşekkür için süre geniştir, bir ay içinde yapılabilir.

Yazılı teşekkürler el yazısı ile yazılabileceği gibi bu amaçla bastırılan kartların üzerine isimle hitap ve saygılı bir kelime, el yazısı ile eklenerek imza edilebilir.

Hediye olarak size verilmiş herhangi birşeyi başkasına hediye etmek doğru değildir. Kullanılmış eşya yeni dahi olsa hediye edilmemelidir.
Aynı hediye hem küçüğe, hem de büyüğe verilmez. Büyüklere verilecek hediyeler farklı olmalıdır. Aynı seviyedekilere aynı hediye verilebilir.

Bahşiş vermenin mümkün olmayacağı kimselere münasip bir hediye verile­bilir.

Gelen bir hediye karşısında maddi değeri az olsa bile soğuk ve ilgisiz davranmak kabalık telakki edilir.

Hediyenin herkesin içinde verilmemesine dikkat edilmelidir.

Alınan hediye genelde açılır ve teşekkür edilir,çok beğenildiği ifade edilir, hatta diğer konuklara da gösterilebilir, bir müddet masada tutulur, sonra kaldırılır. Başka bir yerden gönderilmişse, telefonla teşekkür edilir.

Hediye edilecek şeyin üzerinde fiyat etiketi bırakılmaz. Ancak bu kazıntı, silinti şeklinde yapılmamalıdır.

Bir hediye beğenilmese dahi, getirene çok beğenildiği söylenerek teşekkür edilmelidir.

Gönderilen ve götürülen hediyeden ve değerinden hiç bahsedilmemelidir. Bu konuda konuşmak, sevinç göstermek ve övmek hediyeyi alana düşer.

Onsekiz yaşından küçük genç kızlar, arkadaş ve akrabalarından çikolatalı pasta, kitap, mendil, çiçek v.s. onsekiz yaşından büyük genç kızlar ise arkadaş veya akrabalarından çiçek, kolye, bilezik, küpe, saat, parfüm, makyaj malzemesi, eldi­ven, mendil, eşarp gibi hediyeler alabilirler.

Para hediyeleri daha ziyade aile büyüklerinden küçüklere verilir. Evin erkeği, eşine para hediye edebilir.

Fazla samimiyeti olmayan bir erkeğin bir hanıma çamaşır, mücevher ve kıymetli şeyler hediye etmesi doğru değildir. Ayrıca bir hanımın da kocası veya çok yakın akrabası dışında kalan erkeklere kıymetli hediyeler alması uygun olmaz.